USA: Několik měst v Minnesotě nakoupilo drahé elektrické autobusy, v teplotách pod bodem mrazu nejsou schopny jezdit

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

23.12.2023

Z pokrokových zemí, které se snaží vehementně přejít na elektromobilitu – a to dokonce i v hromadné dopravě – hlásí hned na prahu letošní zimy nemalé problémy s provozem elektrických autobusů.

Otázka je, jak bude veřejná doprava vypadat, až budou v rámci politiky, která počítá s úplným vyřazením vozidel na fosilní paliva do roku 2035, jezdit všude jen elektromobily. A to včetně území spadajících do zeměpisných pásem s mrazivými zimami.

Mimo jiné se však počítá i s tím, že v té době již nebude běžné soukromé vlastnictví aut, která by se měla sdílet. Více lidí by pak logicky bylo odkázáno na veřejnou dopravu.

Jak asi bude taková doprava fungovat, si můžeme představit na aktuálních zkušenostech ze zemí, které již politiku elektromobility velmi aktivně zavádí…

Mnoho lidí si myslí, že USA nenaskočily na politiku Green Dealu jako země EU. To ovšem není tak úplně pravda, státy řízené demokraty najíždí na totožnou politiku jako EU, takže i zde již nějakou dobu poznávají „výhody“ elektromobility.

Jedním z takových pokrokových států je také Minnesota.

Duluth a Twin Cities obdržely miliony z federálních grantů na nákup elektrických autobusů pro svůj vozový park veřejné dopravy, ale elektromobily selhaly při teplotách pod bodem mrazu v drsných zimách v Minnesotě.

Duluth zakoupil 7 elektrických autobusů vyrobených společností Proterra, firmou zabývající se elektromobily, kterou Obama a Biden silně propagovali.

Připomeňme, že firma Proterra zabývající se elektromobily v srpnu vyhlásila bankrot podle kapitoly 11.

Generální ředitel společnosti Proterra Gareth Joyce uvedl, že společnost čelí „různým tržním a makroekonomickým protivětrům,“ které ovlivnily její schopnost efektivně škálovat.

Společnost zabývající se elektromobily obdržela v roce 2021 peníze daňových poplatníků z takzvaného „infrastrukturního plánu“ Joea Bidena.

Ještě horší je, že ministryně energetiky Jennifer Granholmová do Proterry silně investovala a vydělala miliony na akciových opcích.

Autobusy Proterra v Minnesotě selhávaly při teplotách pod bodem mrazu a měly problémy s vyjížděním do strmých svahů.

Oprava porouchaných elektrobusů byla navíc výzvou kvůli nedostatku dílů.

Elektrické autobusy měly mít dojezd 150 mil, ale měly dojezd pouze 75 mil.

Některá města nyní hodlají využívat i autobusy na fosilní paliva jako doplněk k nedávno zakoupeným – nicméně v zimě nefunkčním – elektrickým autobusům..

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *