, , , , ,

Umělá potravinová a chudoba, která zajistí pokračující nadvládu USA

Umělá potravinová a chudoba, která zajistí pokračující nadvládu USA

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

15.7.2023

V březnu 2022 varoval  generální tajemník OSN Antonio Guterres   před „hurikánem hladu a zhroucením globálního potravinového systému“ v důsledku krize na Ukrajině. 

Guterres řekl, že ceny potravin, pohonných hmot a hnojiv s raketově rostou s narušováním dodavatelských řetězců a dodal, že to nejhůř zasahuje ty nejchudší a zasévá semena politické nestability a nepokojů po celém světě.

Podle  Mezinárodního panelu odborníků na udržitelné  potravinové systémy je v současnosti dostatek potravin a nehrozí globální nedostatek potravin.

Vidíme nadbytek jídla, ale raketově rostoucí ceny. Problém není nedostatek potravin, ale spekulace s potravinovými komoditami a manipulace s neodmyslitelně chybným globálním potravinovým systémem, který slouží zájmům korporátních obchodníků v agrobyznysu a dodavatelů vstupů na úkor potřeb lidí a skutečné potravinové bezpečnosti.

Válka na Ukrajině je geopolitický obchodní a energetický konflikt. Z velké části jde o to, že se USA zapojují do zástupné války proti Rusku a Evropě tím, že se pokoušejí oddělit Evropu od Ruska a uvalují na Rusko sankce, aby Evropu poškodily a učinily ji ještě více závislou na USA.

Ekonom profesor  Michael Hudson  nedávno prohlásil, že válka je nakonec proti Evropě a Německu. Účelem sankcí je bránit Evropě a dalším spojencům ve zvyšování jejich obchodu a investic s Ruskem a Čínou.

Neoliberální politika od 80. let 20. století vyprázdnila americkou ekonomiku. Vzhledem k tomu, že jejich produktivní základna je vážně oslabena, jediným způsobem, jak si USA udržet ongemonii, je podkopat Čínu a Rusko a oslabit Evropu.

Hudson říká, že před rokem se Biden a američtí neoconi pokusili zablokovat Nord Stream 2 a veškerý (energetický) obchod s Ruskem, aby si ho USA mohly monopolizovat.

Navzdory současnému prosazování „zelené agendy“ se USA stále spoléhají na energii založenou na fosilních palivech, aby promítly svou sílu do zahraničí. I když se Rusko a Čína vzdalují dolaru, kontrola a oceňování ropy a plynu (a výsledného dluhu) v dolarech zůstává klíčem k pokusům USA udržet si hegemonii.

USA předem věděly, jak dopadnou sankce na Rusko. Posloužily by k rozdělení světa na dva bloky a podnítily novou studenou válku s USA a Evropou na jedné straně, přičemž Čína a Rusko jsou dvě hlavní země na druhé straně.

Američtí politici věděli, že Evropa bude zpustošena vyššími cenami energií a potravin a zemí dovážejících potraviny na globální Jihu trpí kvůli rostoucím nákladům.

Není to poprvé, co USA připravily krizi, aby si udržely globální hegemonii a velkou nárůst klíčových komodit, který účinně chytil země do závislosti a dluhu.

V roce 2009  Andrew Gavin Marshall  popsal, jak v roce 1973 – nedlouho poté, co opustil zlatý standard – byl Henry Kissinger nedílnou součástí manipulace s událostmi na Blízkém východě (arabsko-izraelská válka a „energetická krize“). To posloužilo k pokračování globální hegemonie pro USA, které samy prakticky zbankrotovaly kvůli válce ve Vietnamu a byly ohroženy ekonomickým vzestupem Německa a Japonska.

Kissinger pomohl zajistit obrovský nárůst cen ropy OPEC a tím i dostatečné zisky pro anglo-americké ropné společnosti, které příliš zadlužily v ropě v Severním moři. Upevnil také petrodolarový systém se Saúdy a následně postavil africké národy, které se vydaly na cestu industrializace (založené na ropě), na běžícím pásu závislosti a kvůli prudkému nárůstu cen ropy.

Všeobecně se má za to, že politika vysoké ceny ropy měla za cíl poškodit Evropu, Japonsko a rozvojový svět.

Dnes USA opět vedou válku s obrovskými částmi lidstva, které zbídačení má zajistit, aby zůstali závislí na USA a finančních institucích, které využívají k vytváření závislostí a zadlužení – Světové bance a MMF.

Stovky milionů zažijí (prožívají) chudobu a hlad kvůli politice USA. Tito lidé (ti, o které se USA Pfizer a spol. uspořádali tolik starali a chtěli jim ublížit do paží) jsou ve velké geopolitické hře hledati s opovržením a vedlejšími škodami.

Na rozdíl od toho, co se mnozí domnívají, USA nepřepočítaly výsledek sankcí uvalených na Rusko. Michael Hudson poznamenává, že ceny energií rostou, z čehož těží americké ropné společnosti a americká platební bilance jako vývozce energie. Sankcemi proti Rusku je navíc cílem omezit ruský vývoz (pšenice a plynu používaného k výrobě hnojiv) a zvýšit tak ceny zemědělských komodit. To bude také přínosem pro USA jako zemědělské vývozce.

Tímto způsobem se USA snaží udržet nadvládu nad ostatními zeměmi.

Současné politiky jsou navrženy tak, aby vyvolaly potravinovou a dluhovou krizi zejména pro chudší národ. USA mohou tuto dluhovou krizi využít k tomu, aby přinutily země, aby pokračovaly v privatizaci a prodeji svých veřejných aktiv, aby splácely dluhy a zaplatily za vyšší dovoz ropy a potravin.

Tato imperialistická strategie přichází na pozadí půjček „pomoci COVID“, které sloužily podobnému účelu. V roce 2021 kontrola Oxfam ohledně půjček MMF COVID-19 ukázala, že 33 afrických zemí bylo povzbuzeno k provádění úsporných politik. Nejchudší země světa mají v roce 2022 zaplatit dluhy ve výši 43 miliard dolarů, které by jinak mohly pokrýt náklady na jejich dovoz potravin.

Oxfam a Development Finance International také odhalily, že 43 z 55 členských států Africká unie čelí v příštích pěti letech škrtům ve veřejných výdajích v celkové výši 183 miliard dolarů.

Uzavření světové ekonomiky v březnu 2020 („uzamknutí“) posloužilo ke spuštění bezprecedentního procesu globálního zadlužování. Podmínky znamenají, že národní vláda budou muset kapitulovat před požadavky západních finančních institucí. Tyto dluhy jsou z velké části denomin v dolarech, což pomáhá americkému dolaru a pákový efekt USA vůči zemím.

USA vytvořil nový světový řád a potřebují zajistit, aby velká část globálního Jihu zůstala na jejich dráze vlivu, spíše než aby skončila v ruském a zejména čínském táboře a jeho iniciativě pásové cesty za ekonomickou prosperitou.

Post-COVID, o tom ve skutečnosti je válka na Ukrajině, sankce vůči Rusku a umělá potravinová a energetická krize.

V roce 2014  Michael Hudson  prohlásil, že USA dokázaly ovládnout většinu globálního Jihu díky zemědělství a kontrole dodávek potravin. Geopolitická strategie Světové banky proměnila země v oblasti s potravinovým deficitem tím, že je přesvědčila, aby pěstovaly tržní plodiny – plantážní exportní plodiny – aby se nekrmily vlastními potravinářskými plodinami.

Ropný sektor a agrobyznys byly spojeny jako součást geopolitické strategie USA.

Dominantní představa o „potravinové bezpečnosti“, kterou prosazují globální hráči v agrobyznysu jako Cargill, Archer Daniel Midland, Bunge a Louis Dreyfus a kterou podporuje Světová banka, je založena na schopnosti lidí a národů nakupovat potraviny. Nemá to nic společného se soběstačností a vše souvisí s globálními trhy a dodavatelskými řetězci ovládanými obřími hráči v agrobyznysu.

Spolu s ropou byla kontrola globálního zemědělství po mnoha desetiletích základním pilířem geopolitické strategie USA. Zelená revoluce byla exportována díky  zájmům bohatých na ropu  a chudší země přijaly agrokapitálový model zemědělství závislý na chemikáliích a ropě, který vyžadoval půjčky na vstupy a související rozvoj infrastruktury.

Znamenalo to uvěznění národů do globalizovaného potravinového systému, který se spoléhá na monokulturu exportních komodit, aby provedl devizy spojené se splácením dluhu v dolarech a směrnicemi Světové banky/MMF o „strukturálním přizpůsobení“. To, co jsme viděli, byla  transformace  mnoha zemí z potravinové soběstačnosti na oblast s potravinovým deficitem.

A také jsme byli svědky toho, že se země umisťují na běžecké pásy v oblasti rostlinné produkce. Potřeba cizí měny (amerických dolarů) na nákup ropy a potravin zakotvuje potřebu zvýšit produkci tržních plodin pro export.

Dohoda Světové obchodní organizace o zemědělství (AoA) stanovila obchodní režim nezbytný pro tento typ podnikové závislosti, která se maskuje jako „globální potravinová bezpečnost“.

To je vysvětleno ve zprávě Navdanya International z července 2022 –  Zasévání hladu, sklízení zisků – Potravinová krize podle návrhu  –, která uvádí, že zákony o mezinárodním obchodu a liberalizaci obchodu pro velký agrobyznysu a nadále přitahují provádění zelené revoluce.

Zpráva uvádí, že americká lobby a obchodní jednání vedl bývalý generální ředitel Cargill Investors Service a výkonný ředitel Goldman Sachs – Dan Amstutz – který byl v roce 1988 Ronaldem Reaganem jmenován hlavním vyjednavačem uruguayského kola GATT. To pomohlo zakotvit zájmy amerického agrobyznysu do nových pravidel, kterými se bude řídit globální obchod s komoditami a následné vlny expanze průmyslového zemědělství.

AoA orientovaná ochrana zemědělců před globálními tržními cenami a výkyvy. Zároveň byly výjimky pro USA a EU, aby nadále dotovaly své zemědělství ve prospěch velkého agrobyznysu.

Navdanya poznamenává:

„S odstraněním státních celních ochran a dotací zůstali drobní zemědělci bez prostředků. byl nepoměr v tom, co zemědělci vydělávají za to, co produkují, av tom, co platí spotřebitelé, přičemž zemědělci vydělávají méně a spotřebitelé platí více, protože prostředníci v agrobyznysu ubírají největší škrty.“

„Potravinová bezpečnost“ vedla k odstranění potravinové suverenity a potravinové soběstačnosti v zájmu integrace globálního trhu a moci společností.

Abychom to viděli v akci, nemusíme hledat nic jiného než Indii. Nyní zrušená nedávná zemědělská legislativa v Indii za cíl poskytnout zemi „šokovou terapií“ neoliberalismu, kterou zažily jiné země.

„Liberalizující“ legislativa byla zčásti zaměřena na prospěch amerického agrobyznysu a uvěznění Indie do potravinové nejistoty tím, že zemi přiměla vymýtit své zásoby potravin – tak důležité pro národní potravinovou bezpečnost – a poté se ucházet o potraviny na nestálém globálním trhu. agrobyznysu s jeho devizovými rezervami.

Indické vládě v následování této cesty zabránit pouze masivní, rok protestovat farmářů, ke kterému došlo.

Současnou krizi přiživují i ​​​​spekulace. Navdanya se odvolává  na vyšetřování Lighthouse Reports  a  The Wire  , které má ukázat, jak spekulace investičních firem, bank a hedgeových fondů se zemědělskými komoditami těží z rostoucích cen potravin. Budoucí ceny komodit již nejsou spojeny pouze s nabídkou a poptávkou na trhu, ale jsou založeny čistě na spekulacích.

Archer Daniels Midland, Bunge, Cargill a Louis Dreyfus a investiční fondy jako Black Rock a Vanguard pokračují v obrovském finančním zabíjení, což má za následek, že se cena chleba v některých chudších zemích téměř zdvojnásobila.

Cynickým „řešením“, které prosazuje globální agrobyznys na současnou potravinovou krizi, je nalézat na zemědělce, aby produkovali více a hledali lepší výnosy, jako by krize byla krize nedostatečná. Znamená to více chemických vstupů, více technik genetického inženýrství a podobně, čímž se více zemědělců zadlužuje a je uvězněno v závislosti.

Je to stejná stará průmyslová lež, že svět bude hladovět bez jejích produktů a potřebuje jich více. Realita je taková, že svět čelí velkému hladu a rostoucímu cenám potravin kvůli systému, který zavedl agrobyznys.

A je to ten samý příběh – vytlačování nových technologií při hledání problému a pak použití krizí jako ospravedlnění jejich zavedení, přičemž ignorují základní důvody takových krizí.

Navdanya uvádí možná řešení současné situace na základě principů agroekologie, krátkých zásobovacích linek, potravinové suverenity a ekonomické demokracie – politik, které byly v průběhu let obšírně popsány v mnoha článcích a oficiálních zprávách.

Pokud jde o boj náporu na životní úroveň obyčejných lidí, podporujeme se proti dělnickým hnutím v místech, jako je Spojené království. Předseda železničních odborů Mick Lynch využívá k hnutí dělnické třídy založeném na solidaritě a třídním vědomí, aby se bránilo miliardářské třídě, která si je jasně vědoma svých vlastních třídních zájmů.

Příliš dlouho „třída“ chyběla v hlavním politickém diskursu. Pouze prostřednictvím organizovaného, ​​​​jednotného protestu budou mít obyčejní lidé šanci na významný dopad proti novému světovému řádu tyranského autoritářství a zničujícím útokům na práva, živobytí a životní úroveň obyčejných lidí, kterých jsme svědky.

ZDROJ: https://www.globalresearch.ca/engineered-food-poverty-crisis-secure-continued-us-dominance/5790815?doing_wp_cron=1690543083.6053180694580078125000

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
https://volnyblog.news/
E-mail: podpora.volnyblog@protomnail.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *