, , ,

Ukrajinci ztrácejí v Polsku ochranný status.Polsko omezuje podporu a výhody ukrajinským uprchlíkům

Ukrajinci ztrácejí v Polsku ochranný status.Polsko omezuje podporu a výhody ukrajinským uprchlíkům

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

18.5.2023

Čím dál více Ukrajinců, kteří dorazili do Polska po 24. únoru minulého roku, ztrácí status válečného uprchlíka a s tím spojený ochranný sociální štít. Podle zákona totiž nesmějí opustit polské území na déle než 30 dnů. Ti, kteří tak učinili, jsou po návratu do země považováni za turisty a už nemají právo na bezplatné zdravotnictví, sociální podporu ani přídavky na děti. V případě, že neoprávněně získali finanční podporu, musejí ji vrátit.

V Polsku žijí v současnosti asi tři miliony Ukrajinců. Polovina z nich byla v zemi ještě před válkou, uvádějí odhady statistického úřadu. Podle vyjádření ministryně financí Magdaleny Rzeczkowské v Radiu Zet stát doteď vynaložil na podporu ukrajinských uprchlíků kolem 30 miliard zlotých (156 miliard korun) a už musí „přibrzdit“.

Ukrajinci, kteří tak budou v Polsku zůstávat od 1. května letošního roku déle než 180 dnů, budou muset hradit 75 procent nákladů na ubytování a stravu, což dělá 60 zlotých (310 korun) denně.

„Nechceme nikoho připravit o střechu nad hlavou. Tato opatření mají spíš motivační charakter,“ zdůvodnil jejich přijetí náměstek ministra vnitra Paveł Szefernaker.

Mnoho uprchlíků dostává výzvu k vrácení dávek, které dostávali. Ženy ve skupině vyprávějí, jak se o ztrátě svého postavení dozvěděly až v lednu, ačkoli na Ukrajinu byly v červenci. A bylo jim řečeno, aby dávky vraceli „s úroky“, protože se vybíraly od července.

Proč uprchlíci ztrácejí status UKR? Ombudsman zasahuje

V případu vládní zmocněnec pro válečné uprchlíky – zástupce vedoucího ministerstva vnitra a správy Paweł Szefernaker – ombudsman prof. Marcin Wiącek. V poslední době obdržel spoustu stížností na neočekávané ztráty statusů UKR. A to nejen v případě návratu do Polska před uplynutím 30 dnů, ale ani při opuštění Polska nikdy nedošlo.

Ochránce hovoří o případech, kdy občané Ukrajiny ztrácejí status UKR automaticky ihned po hraniční kontrole při opuštění Polska.

Celníci registrují datum odjezdu, ale ne datum návratu. Pak je pro uprchlíky těžké dokázat, že se mimo Polsko zdrželi méně než 30 dní.

Nikdo od uprchlíků nežádá, aby ukázali elektronický dokument diia.pl, který je chrání před ztrátou statusu. V pasech uprchlíků je pouze jedno razítko – to informující o opuštění Polska.

VIZ TAKÉ: 

Rok wojny w Ukrainie. Czy jesteśmy państwem imigracyjnym? Reportaż wideo (Rok války na Ukrajině. Jsme imigrační stát? Videoreportáž)
Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
https://volnyblog.news/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *