Studie dokumentuje dopady ochuzeného uranu na děti v Iráku

Americký voják nese protipancéřovou munici s ochuzeným uranem během operace „Pouštní štít“, americké vojenské operace proti Iráku v roce 1991. (Department of Defense)

Od Davida Swansona | 21. září 2019 | Střední východ, zprávy a analýzy, politika

Nová studie ukazuje souvislost mezi ochuzeným uranem používaným USA během války v Iráku a rizikem vrozených vad u iráckých dětí.

V letech následujících po roce 2003 obsadila americká armáda Irák více než 500 vojenskými základnami, mnoha z nich v blízkosti iráckých měst. Tato města utrpěla dopady bomb, projektilů, chemických a jiných zbraní, ale také poškozením životního prostředí otevřenými spáleništi na amerických základnách, opuštěnými tanky a kamiony a skladováním zbraní na amerických základnách, včetně zbraní s ochuzeným uranem. Zde je mapa některých amerických základen:

americké základny v Iráku

Tuto mapu a další ilustrace níže poskytl Mozhgan Savabieasfahani, jeden z autorů připravovaného článku v časopise Environmental Pollution. Článek dokumentuje výsledky studie provedené v Nasiriyah poblíž letecké základny Tallil. Násiriyah byla bombardována americkou armádou v roce 2003 a na začátku 90. let. Spalovací jámy pod širým nebem byly na letecké základně Tallil používány od roku 2003. Podívejte se na druhou mapu:

Letecká základna Tallil, Nasiriyah, Irák

Nyní se podívejte (neodvracejte se) na tyto obrázky dětí, které se narodily mezi srpnem a zářím 2016 rodičům, kteří nepřetržitě žili v Nasiriyah. Mezi viditelné vrozené vady patří: anencefalie (A1 a A2, B), anomálie dolních končetin (C), hydrocefalus (D), spina bifida (E) a mnohočetné anomálie (F, G, H). Představte si, že by tyto tragické vrozené vady byly způsobeny přírodní katastrofou nebo přečiny nějaké další vlády, na kterou se Spojené státy zaměřily se „změnou režimu“ – nebylo by odsouzení všeobecné a bouřlivé? Ale tyto hrůzy mají jinou příčinu.

Zde je další ilustrace abnormalit rukou a nohou u dětí v Nasiriyah a ve starověkém městě Ur poblíž americké základny:

Porodní deformace

Studie, která je nyní publikována, zjistila inverzní vztah mezi vzdáleností, ve které člověk žil od letecké základny Tallil, a rizikem vrozených vad a také hladinami thoria a uranu ve vlasech. Zjistila pozitivní vztah mezi přítomností thoria a uranu a přítomností vrozených vad. Thorium je produkt rozpadu ochuzeného uranu a radioaktivní sloučenina.

Uvedené výsledky byly nalezeny v blízkosti této konkrétní základny spíše než u desítek jiných, ne proto, že by byla nutně jedinečná; ale proto, že žádné podobné studie zatím nebyly provedeny v blízkosti kterékoli z ostatních základen. Výsledky zjištěné touto studií budou pravděpodobně totožné s výsledky, které by mohla najít podobná studie v příštím roce, v příštím desetiletí, v příštím století nebo v příštím tisíciletí, alespoň při absenci většího úsilí o zmírnění škod.

Zbraně s ochuzeným uranem (OU) nebyly v Iráku jen skladovány, ale také se jimi v Iráku střílelo. Podle zprávy Programu OSN pro životní prostředí z roku 2007 bylo v Iráku vypáleno 1000 až 2000 metrických tun OU. I když to není na stejné úrovni, americká armáda otrávila ochuzeným uranem – mimo jiné části Spojených států a celého světa – také území Washingtonu, D.C. Pentagon si dodnes nárokuje právo používat OU. Ochuzený uran je trvale nebezpečný odpad z procesů výroby jaderné energie – zdroje energie, který její lobbisté prodávají jako ekologicky prospěšný. Zde je popis ochuzeného uranu z pera Iraq Veterans Against the War, skupiny (později přejmenované na „About Face: Veterans Against the War!“), jejíž mnozí členové jsou obeznámeni se škodami, které oU způsobuje přímo lidem, nejen jejich potomkům:

„Ochuzený uran (OU) je toxický, radioaktivní těžký kov, který je odpadním vedlejším produktem procesu obohacování uranu při výrobě jaderných zbraní a uranu pro jaderné reaktory. Protože tohoto radioaktivního odpadu je velké množství a je 1,7krát hustší než olovo, používá vláda Spojených států OU v munici, která je extrémně účinná při prorážení obrněných vozidel. Každý náboj OU munice však zanechává zbytky OU prachu na všem, co zasáhne, a kontaminuje okolí toxickým odpadem, který má poločas rozpadu 4,5 miliardy let, což je stáří naší sluneční soustavy, a promění každé bojiště a střelnici ve skládku toxického odpadu, který otráví každého v takových oblastech. Prach OU může být vdechován, spolknut nebo absorbován škrábanci na kůži. OU je spojován s poškozením DNA, rakovinou, vrozenými vadami a mnoha dalšími zdravotními problémy. Organizace spojených národů klasifikuje munici s ochuzeným uranem jako nelegální zbraň hromadného ničení kvůli její dlouhodobé kontaminaci půdy, na které byla použita, a dlouhodobým zdravotním problémům, které způsobuje, když jsou jí lidé vystaveni.

Nejenže přivezení zbraní s ochuzeným uranem do Iráku znamenalo umístění „zbraní hromadného ničení“ do Iráku ve jménu eliminace „zbraní hromadného ničení“, ale používání a skladování OU v Iráku pravděpodobně porušovalo Úmluvu o zákazu technických prostřeků k modifikaci prostředí pro vojenské nebo jiné cíle. Použití OU bylo také součástí ilegální války, která ve své podstatě porušila jak Chartu OSN, tak i Pakt Kellogg-Briand. Každý prvek takové války je nezákonný. Kromě toho použití takových zbraní porušuje zákaz principu kolektivního trestu podle Ženevských úmluv a také Úmluvy o prevenci a trestání zločinu genocidy.

Použití těchto zbraní bylo malou částí škod, které válka způsobila Iráku, jeho lidu, společnosti a jeho přirozenému prostředí. Neměli bychom zahajovat žádné právní zkoumání, než nabídneme pomoc a provedeme reparace. Základní lidská slušnost by měla stačit.

Zdroj: https://www.foreignpolicyjournal.com/2019/09/21/new-study-documents-depleted-uranium-impacts-on-children-in-iraq/

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolný příspěvek, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování ! Volného blogu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte ZDE:  https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/
The last comment needs to be approved.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Send us mail