Sebedestruktivní energetické sankce: Recese v EU, růst v Rusku

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

11.12.2023

O tom, jak je na tom aktuálně naše upadající ekonomika, snad netřeba sáhodlouze vyprávět, to víte dobře i vy sami. Nicméně ani další evropské země na tom nejsou nejlépe, což je jak důsledek sankcí, tak šílené politiky Green dealu.

Sankce vůči zemi mohou být účinné pouze v případě, že existuje vhodný pákový efekt. Západ už ale není tak ekonomicky dominantní jako kdysi. Energetickými sankcemi v konečném důsledku trpí více především Evropané než samotné Rusko.

EU sklouzává do recese, zatímco Rusko zaznamenává vysoké tempo růstu.

Západ vedený USA zavedl rozsáhlé sankční balíčky proti Rusku v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Trestná opatření mají dopad i na velký energetický sektor země.

Jelikož však Rusové byli pro Evropany důležitým dodavatelem energie – zejména plynu a ropy, ale částečně i elektřiny –, způsobily sankce  značné problémy také Evropě. To také způsobilo skutečnou energetickou krizi v Evropě, která potlačila deindustrializaci „starého kontinentu.“

Zákazy dovozu, nefunkční plynovody, cenové stropy ropy a vyloučení Ruska ze systému SWIFT, však tvrdě sankcionované zemi nezpůsobily trvalé škody na ekonomice.

Evropané nyní nakupují ruskou ropu s přirážkou prostřednictvím indických rafinérií a drahý zkapalněný zemní plyn ze Spojených států a Blízkého východu, zatímco Rusové nyní prodávají svou ropu a plyn zemím, které staví své národní ekonomické zájmy nad pokryteckou morálku.

Výsledek: Zatímco ekonomika v Evropské unii převážně stagnuje a mnohé země sklouzávají do recese, Rusko zaznamenává trvale vysoký hospodářský růst.

Ve třetím čtvrtletí ruská ekonomika vzrostla o 5,5 procenta po růstu o působivých 4,9 procenta ve druhém čtvrtletí. I pokud jde o příjmy z ropy, Moskva hlásí vyšší příjmy než před sankcemi. Obchod nyní dělají Číňané a Indové a ne Evropané.

Energetické sankce obecně nejsou dobrý nápad. Ropa a plyn znamenají energii a energie znamená bezpečnost. Levná a dostupná energie je nutná pro rozvoj  ekonomiky.

Pro každou ekonomiku je proto o to důležitější zajistit dostatečné a stabilní dodávky energie za přijatelné ceny. Problém si zde vytvořili Evropané, kteří na rozdíl od Severoameričanů nemají dostatečné zásoby energie. Potřebné množství zdrojů energie nelze jednoduše v krátké době odklonit od jiných producentských zemí.

A co víc, všechny sankce vůči zemím, jako je Venezuela a Írán, ukazují, že ani nezačnou oslabovat režimy nebo dokonce vést ke změnám režimů. Evropané se oslabili sami, aniž by Rusům způsobili nějaké podstatné škody.

zdroj

článek vyšel: 11.12.2023

zdroj: https://necenzurovanapravda.cz/2023/12/sebedestruktivni-energeticke-sankce-recese-v-eu-rust-v-rusku/

všechny důležité informace najdete tady: https://www.volnyblog.news

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *