Rušení účtů za názor začalo. Banka vás prostě vykopne, zablokuje karty a máte problém

Rušení účtů za názor začalo. Banka vás prostě vykopne, zablokuje karty a máte problém

30.7.2023

Dlouhou dobu se o tom mluvilo jako o teoretické možnosti. Pakliže někdo bude mít nepřijatelné názory, které se neslučují s tím, jaký je oficiální a široce přijímaný pohled na danou problematiku, mohl by se ocitnout ve velkých potíží. Od nejrůznějších služeb ho mohou začít odstřihávat velké společnosti, které mají zájem na tom, aby dobře vycházely se státní mocí.

Bavit se s vámi nebudou

Lze si představit, že někdo bude například odpojen od telefonického a internetového připojení, aby například své názory nemohl dále šířit. Spolu s tím, jak jsou stále chytřejší automobily, mu bude třeba zamezeno i v řízení, protože se jeho vozidlo na dálku vypne. Opravdu jednoduché je potom člověku zrušit bankovní účet, přičemž to má na jeho život zásadní dopady.

V zahraničí už se to děje a média upozornila na některé případy, kdy byly jednotlivcům či společnostem zrušeny účty. Banky pochopitelně neřeknou, proč to udělaly a obvykle hledají různé zástupné důvody, případně uvedou “bez udání důvodu”.

Možná vás to překvapí, ale banka s vámi o zrušení účtu nebude diskutovat. Jednoduše přijde rozhodnutí a vy máte jen určitý časový termín, abyste si prostředky přesunuly jinam. Problém nastává ve chvíli, kdy vám jinde účet již ani neotevřou. “Banka vám může zrušit účet kdykoliv, a to i když jste její letitý klient, např. máte otevřený účet v bance přes dvacet let, nikdy jste nic nedlužil či nebyl ve zpoždění se splátkou úvěru. Ano i na tyto „čisté“ klienty může padnout stín pochybnosti,” uvádí server Kurzy.cz.

Může se vám stát, že kartou už nezaplatíte. / Foto: Shutterstock

Ve smlouvě to máte, pane

Skutečně, pokud si podrobně prostudujete smluvní podmínky, které ve skutečnosti nikdo nečte, zjistíte, že ve všech vztazích s bankami existuje také klauzule, která banku opravňuje účet zrušit, a to buď z nějakého důvodu, ale překvapivě také bez udání důvodu. Podle odborníků se ve většině případů opravdový důvod nikdy nedozvíte.

Dosud banky k takovému kroku přistupovaly zejména tehdy, když byl klient problematický z finančního hlediska. Například měl podivné transakce, případně nedokázal doložit účel svých plateb. Mnozí se však obávají toho, že se účty budou stále častěji rušit i těm, kteří se znelíbí z jiných důvodů. Třeba ti, kdo budou říkat něco, co ostatní nechtějí slyšet apod.

Komentář Tomáše Mrkvičky

Foto: Shutterstock

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *