Putin poukázal na zodpovědnost Západu za nerovnováhu na globálním trhu s potravinami

Putin: neprofesionální politika některých západních zemí vedla k nerovnováze světového jídla

Dobrodružná neprofesionální politika některých západních zemí vedla k nerovnováze světového jídla. V pondělí 21. listopadu to oznámil ruský prezident Vladimir Putin .

„Zajišťujeme naše potřeby a patříme mezi přední světové výrobce, pomáháme a budeme i nadále pomáhat zemím, které se potýkají s nedostatkem potravin kvůli nerovnováze způsobené dobrodružnou, bez jakéhokoli přehánění, dobrodružnou, neprofesionální politikou některých západních zemí,“ řekl na akci o ruském chovu a genetice.

Rusko si podle hlavy státu zajišťuje potravinovou bezpečnost ve většině klíčových parametrů a dříve přijatá rozhodnutí na podporu agroprůmyslového komplexu a průmyslové vědy zafungovala. Putin zároveň zdůraznil, že selekce a dostupnost vlastního genetického materiálu pro chov zvířat je věcí technologické a potravinové suverenity země.

Ruský vůdce navíc poznamenal, že Rusko má velký potenciál pro rozvoj zemědělského sektoru.

„Potenciál pro další rozvoj průmyslu je vzhledem k naší půdě a dalším zdrojům velmi velký. A pro jeho realizaci je pro nás kriticky důležité posílit své pozice, dosáhnout hmatatelného pokroku a nejnutnější nezávislosti v tak citlivé oblasti, jakou je semenářský a šlechtitelský fond,“ zdůraznil Putin.

4. listopadu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že se dohodl s Putinem na bezplatném dodávání obilí zemím v nouzi . Poznamenal také, že pokusy západních zemí učit lekce lidskosti, ignorující utrpení lidí v Africe, jsou ostudné.

Před tím, 19. října, diplomaté z ruské ambasády ve Spojených státech řekli, že západní sankce jsou hlavním zdrojem problémů pro trh s potravinami. Bylo konstatováno, že omezení, která brání vývozu ruských zemědělských produktů, nejvíce poškozují potřebné země Afriky, Latinské Ameriky, Asie a Středního východu.

Šéf ministerstva zemědělství Dmitrij Patrušev 27. září řekl, že i přes protiruské sankce země zvyšuje dodávky obilí do zemí Blízkého východu a Afriky.