, , , , ,

Putin Erdoganovi: „Pokusili se vyhodit do vzduchu TurkStream, ale chytili jsme je – chci, abyste se stali energetickým centrem pro EU“

Energetická válka mezi Ruskem a Západem nebezpečně eskaluje, Moskva oficiálně oznámila zatčení sabotérů, kteří se pokusili vyhodit do povětří ropovod TurkStream.

Připomínáme, že zemní plyn přichází do Řecka prostřednictvím Turkish Stream. Ropovod TurkStream, ropovody GTS a Družba jsou tři hlavní ropovody zásobující Evropu, přičemž dva ze tří byly tak či onak postupně uzavřeny… (GTS a Družba).

Připomínáme, že nedávno B. Putin prozradil, že Ukrajinci se pokusili vyhodit do vzduchu TurkStream Dnes na to Kreml navázal odhalením nových informací.

„Sabotéři zatčeni – pokusili se vyhodit do vzduchu TurkStream“

Konkrétně v pondělí 10. října na operativní schůzce se členy Rady bezpečnosti B. Putin řekl, že se Kyjev pokusil vyhodit do povětří jeden z úseků přepravní soustavy zemního plynu Turkish Stream.

I o tom dnes hovořil V. Putin na setkání se svým tureckým protějškem R.T.Erdoganem.

FSB údajně hlásila, že 22. září zabránila teroristickému útoku na ropná a plynárenská zařízení.

Ruské bezpečnostní síly zadržely muže narozeného v roce 1978, kterého naverbovala SBU na Ukrajině.

Diverzant „nesl“ dvě improvizovaná výbušná zařízení.

Našla se také korespondence s ukrajinským úředníkem, která mu poskytla instrukce pro sestavení bomby a souřadnice místa detonace.

Výroky N. Peskova

Sabotéři byli zatčeni při pokusu podkopat plynovod Turkish Stream, řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov, informuje Interfax.

„Některé síly, jejichž možný původ naznačil Putin, (…) se již pokusily zaútočit na Turecký proud. Sabotéři byli zatčeni, mnoho lidí bylo zatčeno. Chtěli ho vyhodit do vzduchu. Na našem území, na souši ,“ řekl Peskov ve čtvrtek novinářům.

Před pár dny ruský prezident Vladimir Putin tvrdil, že se ukrajinské síly pokusily vyhodit do povětří jeden z úseků Tureckého proudu.

Podle Peskova Evropa ve skutečnosti postrádá schopnost, i kdyby to potřebovala, nakupovat ruský plyn, Turkish Stream je jedinou spolehlivou cestou, proto Putin navrhl svému tureckému protějšku Tayyipu Erdoganovi vybudování plynového uzlu.

„ Plynový uzel je opravdu velmi zajímavé téma. Podívejte, došlo k teroristickým útokům a Evropa je skutečně zbavena možnosti, i kdyby to potřebovala, nakupovat náš zemní plyn ,“ řekl Peskov novinářům podle RIA Novosti.

Gazprom: Okamžitě zahajujeme jednání s Tureckem o vytvoření hubu na hranici s EU

Gazprom se zároveň dohodl s Tureckem na uspořádání „v krátké době“ dialogu o návrhu Vladimira Putina nasměrovat množství zemního plynu ztraceného v Nord Stream přes Turkish Stream.

Obě strany budou také diskutovat o otázce vytvoření uzlu na turecké hranici s Evropskou unií, který by se mohl stát ukazatelem cen zemního plynu, řekl v televizním rozhovoru šéf plynárenské společnosti Alexej Miller.

„Turecká strana samozřejmě projevila velký zájem, zejména na korporátní úrovni, a dohodli jsme se s tureckým ministrem energetiky na zahájení dialogu velmi, velmi rychle, od začátku příštího týdne. A budeme mít velmi konkrétní diskusi o objemu a načasování projektu, “ odpověděl Miller na otázku, jak Turecko reagovalo na ruský návrh poslat ztracené objemy zemního plynu Nord Stream přes Turkish Stream.

„Dále budeme diskutovat o vytvoření hraničního uzlu mezi Tureckem a EU – obchodní platformy, která by se mohla stát cenovým indikátorem dodávek zemního plynu na trzích spotřebitelských zemí,“ dodal.

Německá média: Putin „vidí“ Turecko jako… centrum EU

Už počtvrté za čtyři měsíce si Erdogan a Putin podali ruce a zavázali se, že zpřísní svá energetická pouta, aniž by se dotkli ukrajinské krize.

Pro německý list „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ byla na „agendě“ obou politiků žhavá témata mezinárodních aktuálních událostí: obilí, zemní plyn a Sýrie.

Před odjezdem z Ankary turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zopakoval svou touhu sblížit vůdce Ruska a Ukrajiny tím, že je bude hostit v Turecku k jednání.

24 hodin před konferencí v Astaně však ruský prezident prohlásil, že Turecko by mohlo být centrem pro ruský plyn určený pro Evropu.

Putin ze své strany předložil Erdoganovi svůj návrh na vytvoření velkého uzlu zemního plynu v Turecku, který dokonce označil za „nejspolehlivější cestu pro ruský plyn do Evropy“.

Řekl, že vytvoření takového uzlu v Turecku, který by odklonil toky zemního plynu ze dvou tamních plynovodů Nord Stream přes Černé moře, by pomohlo regulovat ceny zemního plynu před raketovým růstem.

„Během práce na tomto hubu, který bychom mohli společně vytvořit, by samozřejmě mohl být také platformou nejen pro zadávání zakázek, ale také pro stanovení ceny, protože to je velmi důležitá otázka – otázka ceny ,“ zdůraznil Putin.

„Ceny plynu, které jsou nyní vysoké, by mohly být určovány prostřednictvím takového uzlu, aniž by byly ovlivněny politickými rozhodnutími ,“ vysvětlil ruský prezident a poukázal na to, že dodávky zemního plynu do Turecka pokračují bez překážek.

Návrh ruského prezidenta je, aby se Turecko stalo tranzitním uzlem pro ruský zemní plyn do Evropské unie, protože Putin se snaží získat převahu v energetice vůči Evropě.

„Ty a já přes všechny potíže nacházíme příležitosti k pravidelnému setkávání, komunikaci. To přináší dobré výsledky, musím poznamenat, že všechny naše dohody, kterých bylo dosaženo během vaší návštěvy v Soči v srpnu tohoto roku, se plní, “ řekl Putin.

Ruský prezident také informoval svůj turecký protějšek, že práce na jaderné elektrárně v Akuyu, jihozápadně od přístavu Tasuju, pokračují podle plánu a že v oblasti aktuálně pracuje 22 000 lidí.

Informoval ho také, že dodávky uhlovodíků z Ruska do Turecka pokračují jako obvykle.

„TurkStream funguje úspěšně, i když se objevily pokusy ho vyhodit do vzduchu,“ zdůraznil a dodal:

„Jak jste slyšeli, došlo k pokusu to vyhodit do vzduchu, ale díky bohu se tak nestalo, funguje to úspěšně.“

Dodal také, že je možné napravit škody na ruských přírodních ropovodech Nord Stream, ale o jejich osudu budou muset rozhodnout Rusko a Evropa.

„Mohli bychom přesunout ztracené objemy podél Nord Stream ze dna Baltského moře do oblasti Černého moře a tímto způsobem vytvořit hlavní trasy pro dodávky našeho paliva, našeho zemního plynu do Evropy přes Turecko, a vytvořit tak největší plyn centrum pro Evropu v Turecku, “ řekl Putin.

„To samozřejmě, pokud budou mít naši partneři zájem. A pokud bude finanční možnost to realizovat, samozřejmě,“ dodal.

Najednou se ruský prezident rozhodl vyzdvihnout Turecko jako energetické centrum Evropy a donutil Brusel a Berlín, aby přehodnotily svůj postoj k Recepu Tayyipovi Erdoganovi, komentují německá média.

zdroj: https://warnews247.gr/poutin-se-erntogan-epicheirisan-na-anatinaxoun-ton-turkstream-alla-tous-syllavame-thelo-na-gineis-energeiakos-komvos-gia-tin-ee/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *