, ,

Protizánětlivá dieta pomáhá léčit kardiovaskulární a metabolické choroby. Riziko demence snižuje až o 31%

Protizánětlivá dieta pomáhá léčit kardiovaskulární a metabolické choroby. Riziko demence snižuje až o 31%

10.září 2024

Dodržování protizánětlivé diety by mohlo snížit riziko rozvoje demence o 31 procent . Nedávná studie publikovaná v JAMA Open Network zjistila, že protizánětlivé dietní volby mohou ovlivnit zdraví mozku až do vysokého věku, zejména u jedinců s existujícími kardiometabolickými onemocněními.

Protizánětlivé potraviny pomáhají při kardiovaskulárních a metabolických stavech a snižují riziko demence

Současná studie zkoumala více než 80 000 dospělých ve věku 60 let a starších s využitím údajů z britské Biobanky. Účastníci byli sledováni po dobu až 15 let s mediánem doby sledování 12,4 roku. Výzkum se konkrétně zaměřil na jedince s kardiometabolickými onemocněními (CMD), jako jsou srdeční choroby, diabetes 2. typu a mrtvice, o kterých je známo, že zvyšují riziko demence.

 

Jedinci s CMD, kteří dodržovali protizánětlivou dietu, zaznamenali významné snížení rizika demence o 31 procent. To naznačuje, že úpravy stravy by mohly hrát zásadní roli při zvládání rizika demence , zejména u těch, kteří jsou již zranitelní kvůli jiným zdravotním stavům.

 

Demence, charakterizovaná poklesem paměti a kognitivních funkcí, je často spojena s poškozením mozkových buněk. Alzheimerova choroba je nejčastější formou demence. Předchozí výzkum prokázal souvislost mezi stravou a rizikem demence, přičemž určité stravovací návyky potenciálně zpomalují progresi Alzheimerovy choroby. Je známo, že kardiometabolická onemocnění zvyšují riziko demence.

 

Zánět může potlačit průtok krve do mozku, odříznout kyslík a důležité živiny, a tím mozek vyhladovět. Abigail Dove, hlavní autor studie, poukázala na to, že CMD, jako je diabetes typu 2 a srdeční onemocnění, jsou indikátory zánětu a oba zánětlivé stavy jednotlivě zvyšují riziko demence 1,5 až 2krát. Toto riziko se zvyšuje, když jednotlivci mají více CMD.

 

Studie naznačuje, že protizánětlivé diety významně snižují riziko snížením systémového zánětu v kardiovaskulárním systému, který je běžný u jedinců s CMD. Dove vysvětluje, že zánět může urychlit poškození mozkových buněk, což vede k poklesu kognitivních funkcí. Například CMD, jako je cukrovka a srdeční onemocnění, mohou narušit průtok krve mozkem a poškodit mozkové buňky, což přispívá k rozvoji demence. Dove řekl, že diabetes typu 2 vyčerpává normální funkce mozku. „Když se do mozku dostane přebytečný cukr z krve, může rozbít ochranný povlak, který obklopuje mozkové buňky, čímž se stanou méně účinné a náchylnější k poškození,“ řekl Dove, „mrtvice nastává, když je zásobení mozkové části prokrveno.“ odříznout, v podstatě udusit mozkové buňky a zanechat těžce poškozenou tkáň.“

 

Protizánětlivé potraviny by měly tvořit základ vládních dietetických pokynů

Pro jednotlivce, kteří mají zájem o přijetí protizánětlivé stravy , Dove a další odborníci doporučují zařadit potraviny, jako jsou bobule, ořechy, tučné ryby, avokádo, zelený čaj, olivový olej, zelenina, kurkuma a houby. Naopak snížení příjmu cukru, rafinovaných sacharidů, smažených jídel a alkoholu může také pomoci zvládnout zánět.

 

Ve studii vědci hodnotili stravu účastníků pomocí podrobného dotazníku, který analyzoval 206 potravin a 32 nápojů. Místo toho, aby se zaměřovala pouze na konkrétní potraviny, studie vyhodnotila zánětlivý dopad živin a použila tato data k výpočtu celkového skóre zánětu pro každou dietu.

 

Účastníci byli rozděleni do tří skupin na základě zánětlivého účinku jejich stravy: protizánětlivé, prozánětlivé a neutrální. MRI skeny byly použity k měření objemu mozku a odhalily, že nižší systémový zánět byl spojen se zdravějšími markery mozku a sníženým rizikem demence. Zánětlivá dieta byla spojena s neurodegenerací, ztrátou objemu v oblasti hipokampu v mozku, která je zodpovědná za zpracování paměti.

 

Protizánětlivé potraviny jako ryby, ořechy, kořenová zelenina, bobule, bylinky a houby zlepšily kardiometabolická onemocnění; zatímco sladká jídla, smažená jídla a rafinované sacharidy tyto zdravotní stavy zhoršovaly. Studie, jako jsou tyto, mohou pomoci připravit cestu pro nové dietní pokyny. Potravinová pyramida USDA zoufale potřebuje revizi. Místo 12 porcí chleba, cereálií a těstovin by to mělo obsahovat věci jako spirulina , řepný kořen, kurkuma, bobule hlohu, granátové jablko , borůvky, houba lví hříva , skořice a mnoho dalších potravin bohatých na živiny . Protizánětlivé potraviny by měly být základem každé stravy pro dlouhověkost a zdravé kardiovaskulární a mozkové funkce až do vysokého věku.

 

Mezi zdroje patří:

 

TheEpochTimes.com

 

JAMANetwork.com

 

Frontiersin.org

 

Naturalpedia.com

 

NaturalNews.com


Přeložila redakce VOLNÉHO bloGu.
Děkujeme za vaši podporu na další překlady, bez zaplacených aplikací není možné překládat videa a články:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *