Podle nového návrhu EU budou sešrotovávat i veterány

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

27.11.2023

Jde samozřejmě o nařízení, které podléhá politice Green Dealu. Již dříve bylo v EU stanoveno, že se starší auta mají během příštích let hromadně  šrotovat, aby se tak postupně zlikvidoval starší vozový park a přešlo se na plnou elektromobilitu.

Nový návrh EU by se mohl dotknout majitelů starších automobilů, včetně veteránů, a donutit je k sešrotování svých vozidel. Návrh vyvolal silnou kritiku z různých stran.

Jedná se o nová, přísnější pravidla pro sešrotování automobilů, což znamená, že majitelé automobilů již nemají pravomoc rozhodovat o tom, kdy budou jejich vozidla sešrotována.

Namísto toho budou kritéria EU definovat, kdy je vozidlo považováno za „zabavené“ a kdy dojde ke ztrátě vlastnictví vozidla, pokud je splněno kterékoli z těchto kritérií. Stát tak může lidem zabavit sběratelská auta, aniž by za ně cokoliv zaplatil.

„Jako majitelé takových vozidel budete povinni je odevzdat a v případě nedodržení nařízení vám bude uložena pokuta. Nejen, že vám bude  odebráno vlastnické právo, ale také o auto přijdete zcela bez náhrady,“ říká Jan Tägt, odborník na vozidla a předpisy ve Švédské asociaci historie motorů.

Hlavním cílem návrhu je, aby EU podpořila oběhový automobilový průmysl tím, že zajistí, že bude mít EU kontrolu nad každým vozidlem od jeho výroby až po sešrotování, aby byla zajištěna udržitelnost šetrná k životnímu prostředí.

Návrh také dobře zapadá do snižování vlastnictví mezi obyčejnými lidmi, které bylo nastíněno na Světovém ekonomickém fóru během pandemie pod heslem „Velký reset“.

Je pravda, že je navržena výjimka pro vozy „historického zájmu,“ ale je velmi úzká a vyžaduje, aby byl historický vůz v původním stavu a neprošel žádnými zásadními technickými změnami.

S výjimkou čistě muzejních předmětů a podobně by byly v zásadě zakázány starší automobily v ulicích, pokud by se nový legislativní návrh EU stal realitou.

Většinu veteránů prostě není možné uvést do původního stavu, protože finanční náklady by byly příliš velké, pokud by to bylo vůbec technicky možné.

„Můžete to srovnat s jinými kulturními poklady. Obnovení Kolosea v Římě nebo Parthenónu v Aténách do původního stavu by vyžadovalo enormní úsilí, ale nikoho by nenapadlo považovat to za odpad,“ říká Anders Ydstedt, předseda odborné rady Královského automobilového klubu.

článek vyšel: 26.11.2023

zdroj: https://necenzurovanapravda.cz/2023/11/podle-noveho-navrhu-eu-by-meli-byt-sesrotovani-i-veterani/

všechny důležité informace najdete tady: https://www.volnyblog.news

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *