New York: Zákony, které činí krádeže a rabování beztrestnými, způsobily obchodníkům škody ve výši 4,4 miliardy dolarů

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

27.11.2023

Jak známo, tak některé státy či města v USA přijaly během let 2021 – 2022 zákony, které umožňují libovolně krást a rabovat v obchodech, ale prakticky beztrestnými se stali i prodejci drog, pachatelé pouličních loupeží či dopravních přestupků.

Jednoduše veškerá kriminalita, která nemá za přímý důsledek těžké ublížení na zdraví nebo smrt, zůstává v některých státech či městech USA nepotrestána.

V podstatě jde výhradně o města či oblasti řízené demokraty, kteří tak po nepokojích BLM chtěli vyjít vstříc černochům a zmírnit statistiky jejich kriminality.

A zdá se, že minimálně New York bude pokračovat ve stávajícím kurzu: tamní guvernérka odmítla podpořit zákony, které by opět umožnily alespoň větší krádeže trestat. Řešení, které pak nabídl starosta New Yorku, je vskutku bizarní.

Vzhledem k tomu, že zloděje považuje za sociálně slabé chudáky, město pro ně zřídilo speciální kiosky přímo v obchodech, odkud mohou kontaktovat sociální pracovníky.

To mi velmi připomíná řešení rekordního počtu pobodání nožem v Berlíně, kde v daných zónách umístili varovné tabule, které znázorňují zákaz nošení nožů.

Efekt těchto kiosků bude zhruba stejný: ti, pro které jsou zřízeny, se jim vysmějí a páchaná kriminalita se tím nijak nesníží…

Organizované krádeže v obchodech velmi ovlivnily newyorské maloobchodníky. Demokraty vedený stát a jeho politika měkkého boje proti kriminalitě vyústily v obrovské ztráty pro podniky.

V roce 2022 došlo k odhadované ztrátě maloobchodníků ve státě New York ve výši 4,4 miliardy dolarů. Majitelé obchodů nejsou spokojeni s přístupem guvernérky Hochulové (viz titulní obrázek) k řešení této situace.

Demokratická guvernérka Hochulová nedávno vetovala návrh zákona, který by usnadnil řešení organizovaných krádeží. Mluvčí guvernérky uvedl, že náklady na návrh ve výši 35 milionů dolarů nejsou v rozpočtu.

Maloobchodníci ve státě New York tvrdí, že konec rostoucí epidemie organizovaných krádeží v obchodech je v nedohlednu – a varují, že by to mohlo vést k dalšímu zavírání obchodů, zvýšeným nákladům pro spotřebitele a hrozbám násilí vůči zaměstnancům obchodů.

Majitelé obchodů uvedli, že v loňském roce přišli o 4,4 miliardy dolarů v důsledku krádeží v maloobchodě, což podle nich zvyšuje naléhavost zásahu guvernérky Kathy Hochulové.

Hochulová však minulý týden vetovala návrh zákona – ke zklamání majitelů obchodů – který by vytvořil pracovní skupinu pro boj proti organizovaným krádežím.

Orgány činné v trestním řízení svalují vinu na státní zástupce, kteří vedou progresivní politiku a prosazují shovívavost vůči kriminálnímu chování.

Nedávno šéf syrakuské policie uvedl, že od roku 2021 došlo k 55procentnímu nárůstu krádeží v obchodech. Některé podniky krádeže nehlásí, takže škody jsou ve skutečnosti mnohem vyšší.

Někteří maloobchodníci museli uvažovat o uzavření svých podniků, protože četné krádeže a loupeže velmi ztěžují a ohrožují udržení provozu.

Stephen Lands, majitel Buffalo Fleece and Outerwear, řekl v září WIVB-TV, že možná bude muset zavřít svůj obchod kvůli nekontrolovatelným krádežím svého zboží. Informoval o tom deník New York Post.

„V posledních měsících Lands řekl, že byl okraden dvacetkrát.“ Pokračoval New York Post.

Deník The Western Journal v květnu informoval, že v New Yorku byl zaveden program instalace kiosků v maloobchodních prodejnách, aby zloději mohli kontaktovat sociální služby. To nebylo přijato s velkou důvěrou.

Plán počítá s instalací kiosků v obchodech, aby se zloději, kteří se snaží něco ukrást, mohli spojit s programy sociálních služeb, oznámil starosta New Yorku Adams na svých webových stránkách.

Newyorské policejní oddělení také alarmujícím tempem ztrácí policisty.

Podle údajů newyorské policie o důchodech, které přezkoumal deník New York Post, „letos zatím odešlo celkem 2 516 newyorských policistů, což je čtvrtý nejvyšší počet za poslední desetiletí a o 43 % více než 1 750, kteří tak učinili v roce 2018, než město zasáhla pandemie a prudký nárůst kriminality.“

„Počet policistů, kteří odcházejí dříve, než dosáhnou 20 let potřebných k získání plného důchodu, také prudce vzrostl z 509 v roce 2020 na 1 040 v letošním roce – což je alarmující nárůst o 104 %,“ uvádí zpráva.

Tolik k situaci v New Yorku, která je však „jako přes kopírák“ i v mnoha dalších městech řízených demokraty, ale v některých případech se tento problém týká celých států, což je třeba případ Kalifornie.

Za situaci si však v podstatě mohou sami voliči, kteří volí progresivistické starosty i guvernéry…

A nejsou to jen hromadné krádeže, co tato města tíží. I obrázek níže je typický pro některá města řízená demokraty:

zdroj

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *