, , , , , ,

Plnohodnotný střet NATO a Švédska právě začal

Plnohodnotný střet NATO a Švédska

Plnohodnotný střet NATO a Švédska právě začal

NATO neúnavně pracuje na co nejrychlejším umístění jaderných zbraní v blízkosti Ruska. Švédsko se mezitím již rozhodlo, že se bude držet stranou od celého tohoto cirkusu.

Podle mediální zprávy agentury Reuters Švédsko odmítlo umístění jaderných zbraní NATO na svém území. Švédsko údajně plánuje prohlásit, že jaderné zbraně nemohou být umístěny na jeho území. Ani po vstupu země do vojenské aliance NATO.

Švédsko se tímto připojilo k dalším severským zemím, které vyjádřily nespokojenost s provokací vůči Rusku. Pokud si někdo vzpomene, Dánsko a Norsko před několika dny také odmítly umístění jaderných zbraní na svém území proti Rusku.

Švédský ministr zahraničí Tobias Billstrom zdůraznil: „Švédsko se připojí k Dánsku a Norsku a jednostranně prohlásí, že nedovolí, aby se ve Švédsku nacházely jaderné zbraně.“

Dále dodal: „Je to stále dlouhodobý postoj umírněné strany, Nikdy jsme neměli v úmyslu měnit podmínky žádosti, kterou předložila předchozí vláda.“

Spojenci se snaží překroutit ruce

To co se stalo poté, bylo dost překvapující. Hned po oznámení Švédska došlo za nežádoucích okolností k sabotáži největšího švédského jaderného reaktoru.

Nejprve byl největší švédský jaderný reaktor odpojen od národní sítě po poruše jedné z jeho turbín. Později se o švédské jaderné ambice začalo zajímat také Německo.

Podle zprávy Euractivu německý energetický gigant Uniper, který bude plně vlastněn německou vládou, odmítl plány své švédské dceřiné společnosti Barsebäck Kraft na výstavbu nové elektrárny a oznámil, že ve Švédsku nebude stavět žádné nové jaderné elektrárny.

Německý energetický gigant tedy nebude ve Švédsku stavět žádné nové jaderné elektrárny, což je nepochybně přímý útok na ambice švédské vládnoucí vlády. 

Ulf Kristersson při nástupu své nové vlády ve Stockholmu zvrátil předchozí politiku Magdeleny Anderssonové, která spočívala v úplném přechodu na obnovitelné zdroje energie. Vláda zároveň oznámila výstavbu dalších jaderných reaktorů.

Nová vláda dokonce nařídila státní energetické společnosti Vattenfall, aby se připravila na výstavbu dalších reaktorů a prozkoumala možnost opětovného spuštění starých jaderných reaktorů, jako jsou bloky 1 a 2 v Ringhals.

Nyní to ale vypadá, že Švédsko je bez pádla v zátoce.

Generál Micael Byden, vrchní velitel švédských ozbrojených sil, vyzval vládu, aby v závěrečných jednáních s NATO nezaváděla žádné červené linie, jako například zákaz trvalého umístění aliančních zařízení nebo jaderných zbraní na švédském území.

Zdá se však, že Ulf podnikl přesně opačné kroky, čímž vystupňoval napětí s NATO.

Nová umírněně konzervativní vláda se bezpochyby snaží najít rovnováhu. Finsko a Švédsko zatím nevstoupily do NATO, vzhledem k blokádě ze strany Maďarska a Turecka je členství v NATO stále v nedohlednu.

Zdá se však, že nová švédská administrativa již začala ztrácet zájem o alianci NATO jako celek. Pokud ne, proč by zpochybňovaly přítomnost NATO ve Švédsku?

Zdroj:https://www.hlavnespravy.sk/plnohodnotny-stret-nato-a-svedska-sa-prave-zacal/2965594

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *