Peklo nejen v Oděse: Rusko „utěsňuje“ hranici s Rumunskem – Nelítostné bombardování na 100 metrů od rumunského území drony a raketami!

Masivní nálet: Rusové útočí pěti typy raket a 15 kamikadze drony

Poprvé od začátku války Rusko bombardovalo 15 kamikadze drony Geran-2 cíle a přístavy v okruhu 100 metrů od hranic Ukrajiny s Rumunskem ve snaze „utěsnit“ specifickou zásobovací bránu ukrajinských sil.

Rusko později zahájilo masivní letecký útok a odpálilo řadu raket proti cílům v Oděse. Rumunští občané šokovaně sledovali, jak exploze probíhaly tak blízko jejich domovů.

Celkem Rusko pro tyto útoky vypustilo 15 kamikadze dronů Shahed-136 a zničilo tři sklady obilí, ropný sklad, centrální exportní terminál podél Dunaje a také sklady zbraní a munice.

Video: Rumuni natáčejí výbuchy na ukrajinské půdě přes Dunaj.

Ruský expert: Ukrajinci umístili a skladovali zbraně a střelivo v přístavech Ruská armáda již několik dní provádí přesné řízené údery zbraní proti vojenským cílům v Oděské a Mykolajivské oblasti.

Boris Rozhin, ruský vojenský expert, hovořil o tom, jak důležitá je taktika, kterou v současnosti používá ruské ministerstvo obrany.

Podle něj „ozbrojené síly Ukrajiny dlouhodobě využívají přístavy zapojené do „dohody o obilí“ k vývoji a skladování zbraní. Nyní, po ukrajinském teroristickém útoku na Krymský most a ukončení takzvané ‚Černomořské iniciativy‘, se tato zařízení stala legitimním cílem naší armády.

Podle odborníka „některé sklady, které byly v noci zasaženy, stále hoří. Hlasitý výbuch může naznačovat, že zbraně a střelivo tam byly zničeny ve velkém množství.“

Na závěr ruský vojenský expert zdůraznil, že hlavním problémem ukrajinské armády je v tomto případě to, že velení Ozbrojených sil Ukrajiny bude muset přestavět logistiku, což bude nějakou dobu trvat a rozhodně se to projeví na bojeschopnosti ukrajinské armády. Vážnou ztrátou, která ovlivní plány Kyjeva, je navíc zničení zařízení, kde byla sestavena bezpilotní plavidla naplněná výbušninami.

Silné ostřelování na hranici s Rumunskem Po Polácích, kteří již „pocítili“ dopad některých ruských úderů u svých hranic s Ukrajinou, přišli na řadu Rumuni na severovýchodě jejich země, u Oděsy.

K ruským útokům, převážně dronům, došlo podél Dunaje, přímo na ukrajinsko-rumunské hranici ve dvou různých přístavech. Takže tam, u ústí Dunaje a přesněji v přístavech Izmail a Reni, Rusové zaútočili na ukrajinskou infrastrukturu.

A to jen pár metrů od území NATO! Těmito body pravděpodobně prochází nespočet tun válečného materiálu pocházejícího ze zbytku Evropy.

Video: Silná protiletadlová palba v oblasti

Ukrajinská média: Rusové zaútočili na Oděsu pěti typy raket!

Ruské ozbrojené síly zahájily další masivní útok na vojenská zařízení a přístavní infrastrukturu na území Oděské oblasti, uvedla ukrajinská média. Podle ukrajinských médií ruské ozbrojené síly v noci zasáhly cíle v Oděské oblasti pěti typy raket Kalibr, Onyx, Kh-22, Iskander-K, Iskander-M.

Podrobněji 5 řízených střel Onyx odpálil pobřežní raketový systém Bastion z území Krymu. Kromě toho byly z Krymu odpáleny 2 balistické střely Iskander-M a 5 řízených střel Iskander-K. Další 3 řízené střely byly odpáleny směrem k Oděse letouny Tu-22 z Černého moře.

Nakonec byly vypuštěny 4 řízené střely Kalibr z ponorky, rovněž z Černého moře.

Výbuchy v přístavech Izmail a Reni v oblasti Oděsa Izmail a Reni se v minulých dnech, po vypršení tzv. obilné dohody, staly největšími překladišti na Ukrajině. Oficiálně Ukrajina uvedla, že se přes ně překládá obilí a další zemědělské produkty.

K prvnímu silnému výbuchu v Izmailu došlo asi v půl čtvrté ráno.

Ukončení náletu v oblasti Oděsy proběhlo zhruba v 5:40.

Podle informací zveřejněných ukrajinskými médii byly téměř všechny údery provedeny v pobřežní části Oděsy, v zařízeních přístavní infrastruktury. „Odeskou přístavní infrastrukturu využíval Kyjev nejen k vývozu obilí, ale také k přijímání vojenského nákladu, umístění zbraní a vojenského vybavení, včetně námořních dronů používaných při sabotážních útocích proti poloostrovu Krym,“ zdůrazňují ruská média .

Hlavním cílem útoku byly muniční sklady. Kromě toho bylo bombardováno letiště Shkolny.  Podle zpráv z terénu pokračoval výbuch munice na letišti téměř celou noc. -Po příletech řízených střel a dronů následovala silná exploze. To naznačuje, že byly zasaženy muniční sklady ozbrojených sil Ukrajiny. -Za druhé, budovy začaly hořet na letišti Skolny, odkud startují bezpilotní letadla, včetně směru na Krym. – Za třetí, příjezdy byly zaznamenány v oblasti přístavu.

Nedaleko tohoto místa se nachází výcvikové středisko „Čabanka“ 28. samostatné mechanizované brigády Ozbrojených sil Ukrajiny, centrum elektronického boje a Kancelář operačního velitelství „Jih“. Ruské zdroje upozorňují na citelné zhoršení kvality protivzdušné obrany Ozbrojených sil Ukrajiny. Střely padají ihned po startu, což svědčí o nesprávném skladování a velkém opotřebení. Pravděpodobně se snížila i kvalita personálu, jelikož ztráty má i protivzdušná obrana…

Zdroj: zde