Novak předpovídá, že vývoz ruského plynu v roce 2022 klesne o čtvrtinu

Vývoz ruského plynu letos klesne přibližně o čtvrtinu a těžba o 12 %, předpověděl 26. prosince místopředseda vlády Alexandr Novak.
Dodal, že v loňském roce vzrostla těžba ruského plynu o 10 % a vývoz o 3 %.

„Těžba plynu bude do konce roku o 12 % nižší než v roce 2021 a vývoz klesne přibližně o 1/4. Důvodem je především odstavení exportní infrastruktury,“ uvedl v rozhovoru pro agenturu TASS.
Místopředseda vlády rovněž uvedl, že produkce a vývoz zkapalněného zemního plynu vzroste o více než 8,7 %.

Již dříve v pondělí Novak uvedl, že Rusko plánuje do roku 2025 zvýšit vývoz ropy na 260 milionů tun a vývoz plynu potrubím na východ na 48 miliard metrů krychlových. Zvýšení vývozu ropy se plánuje realizovat prostřednictvím spolupráce s asijsko-pacifickými zeměmi.

Novak připomněl, že na Moskvu připadá 20 % světového vývozu plynu a více než 20 % vývozu ropy.

Dále se zmínil o jednáních o dodávkách plynu na trhy v Afghánistánu a Pákistánu. Ruská strana rovněž zvažuje zvýšení dodávek pohonných hmot do Ázerbájdžánu, Kazachstánu a Uzbekistánu. Důvodem je rostoucí domácí spotřeba této suroviny v těchto státech.

Místopředseda ruské vlády 24. prosince prohlásil, že ruské energetické zdroje jsou nenahraditelné a nelze je vyměnit za jiné nebo odříznout od světového trhu. Novak upozornil na skutečnost, že v budoucnu bude světová spotřeba energie pouze růst a světový trh se bez energetických zdrojů z Ruska prostě neobejde.

20. prosince schválila správní rada společnosti Gazprom rekordní investiční program na rok 2023 ve výši 2,3 bilionu rublů. Prostředky se plánují vynaložit na rozvoj a rozvoj center těžby plynu na Jamalu, v Jakutsku a Irkutsku a na plynovod Power of Siberia. Prostředky budou rovněž použity na financování komplexu na zpracování plynu a projektů, které zajišťují špičkovou bilanci plynu.

Send us mail