Nová americká vojenská základna v Sýrii – o co se USA nyní snaží?

Opravdu se USA připravují vzyvat Rusko, Sýrii a spojence k vojenské eskalaci?

 

10. ČERVNA 2023

Nedávno se objevily zprávy o tom, že USA zřídily „novou vojenskou základnu“ v Sýrii. To je pravda, ale lidé by si měli být vědomi, že v Sýrii již existuje odhadem 24–28 stávajících základen seskupených na severovýchodu a zasahujících do střední a východní Sýrie. Následuje stručná zpráva syrského novináře a analytika Kevorka Almassiana z Syriana Analysis:

Menší z těchto základen, které jsou spíše jako stanoviště, jsou pravidelně přemisťovány v závislosti na syrských nebo ruských vojenských plánech v této oblasti a na případných hrozbách útoků syrského spojeneckého odporu na pozice USA.

Nová základna je malá, pravděpodobně kolem 50-60 vojáků a bude obsahovat baterie protivzdušné obrany krátkého dosahu, obrněná vozidla a zásoby. Nachází se ve vesnici Swediyyah, 40 km západně od Raqqa, na břehu Eufratu v blízkosti vodní čerpací stanice a přehrady v Tabqa.

Místní zdroje uvedly, že kurdské separatistické síly pod kontrolou USA a Izraele etnicky vyčistily vesnici Swediyyah pod záminkou trestu za oslavu projevu prezidenta Asada na summitu Ligy arabských států v Džiddě.

To znamená, že „SDF“ působí jako pomocníci při nelegální americké vojenské okupaci severovýchodních území Sýrie, stejně jako to dělaly Bílé přilby pro ozbrojené skupiny ovládané Al-Káidou na severozápadě Idlibu. Bílé přilby byly pravidelně posílány dopředu, aby vyhnaly lidi z jejich domovů, aby poskytly ubytování extremistickým ozbrojeným gangům.

Není to poprvé, co USA umístily své síly v této oblasti, ale vzhledem k nedávnému nahromadění ruských/syrských jednotek poblíž města Deir Ezzor a hlášenému příchodu íránských zbraní a vybavení je to jednoznačně strategický krok USA. bránit svá západní křídla před útokem.

Zlověstnější strategií je možnost kontroly nad zásobami vody v přehradě Tabqa, kterou již dříve kontroloval ISIS a bombardovaly ji USA, jak uvádí the Times New York Times::

Blízko vrcholu [údajné] války proti Islámskému státu v Sýrii náhlá vlna explozí otřásla největší přehradou v zemi, tyčící se 18patrovou stavbou na řece Eufrat, která zadržovala 25 mil dlouhou nádrž nad údolím, kde žily statisíce lidí.

(..) podle dvou bývalých vysokých úředníků, členové top tajné americké jednotky speciálních operací nazvané Task Force 9 Task Force 9 zasáhli přehradu pomocí jedněch z největších konvenčních bomb v americkém arzenálu, včetně nejméně jedné bomby BLU-109, určené k ničení silných betonových konstrukcí. A udělali to navzdory vojenské zprávě, která varovala před bombardováním přehrady, protože škody by mohly způsobit povodeň, která by mohla zabít desítky tisíc civilistů. Podle pracovníků přehrady byli později tři dělníci, kteří spěchali k přehradě, aby zabránili katastrofě, zabiti při jiném koaličním náletu.

Tento válečný zločin je obzvláště palčivý, protože USA v současné době obviňují z válečného zločinu zničením přehrady Kakhovka na řece Dněpr v Chersonské oblasti na Ukrajině dne 6. června 2023 – samozřejmě bez jakýchkoli důkazů nebo vyšetřování – Rusko. Mnoho nezávislých analytiků již ukázalo prstem viny na Kyjev podle pravidla „kdo má motiv“.

Následující mapa ukazuje umístění nové základny ve vztahu k mnohem větší americké nelegální vojenské základně Al Tanf na hranici s Jordánskem a Irákem. Šedé tvary jsou potenciální buňky ISIS zasazené na území mezi dvěma základnami – operujícími pod kontrolou USA a provádějícími pravidelné útoky na civilisty a syrské vojenské pozice či vybavení.

Zlaté kruhy na severovýchodě jsou zadržovací tábory ISIS – v podstatě teroristický prostor, do kterého se USA vnoří a manévrují mezi Sýrií a Irákem, aby provedly izolované útoky na iráckou a syrskou armádu a základní infrastrukturu(mapa pochází z Liveuamap, o kterém je známo, že je přívržencem teroristických ozbrojených skupin v Sýrii).

USA se zjevně snaží umístit novou základnu tak, aby mohly přijímat zásoby a zbraně potenciálně od Al Tanf – kolem Al Tanf je 55 km uzavřená zóna, která má poskytovat ochranu ozbrojeným skupinám, včetně ISIS, které se v této zóně cvičí.

Mid-East Discourse (a další) uvedlo, že  HIMARS byly dodány ozbrojeným skupinám pod kontrolou USA v zóně bez syrské přítomnosti a pravidelně se provádějí cvičení živé střelby. Doufám, že nemusím zmiňovat, že tato americká základna je nelegálně zřízena na syrském území a USA cvičí známou teroristickou entitu k provádění útoků proti syrským civilistům a armádě.

V posádce al-Tanf jsou v současné době rozmístěny nejméně čtyři odpalovací zařízení HIMARS. Systém může odpalovat rakety GMLRS, které mají dosah 70 kilometrů, stejně jako taktickou balistickou střelu MGM-140 ATACMS, která má dolet až 300 kilometrů.

V al-Tanf, který byl založen v roce 2016, aby blokoval silnici spojující syrské hlavní město Damašek s iráckým hlavním městem Bagdádem, je obvykle přítomno kolem 200 amerických vojáků a asi 300 bojovníků MaT.

To znamená, že americká armáda a teroristické proxy síly mají schopnost zaměřit se na Damašek ze syrského území okupovaného Al Tanf. Nedávno došlo k nárůstu aktivity ruského letectva kolem Al Tanf zaměřeného na teroristické základny a vybavení, což zmařilo americké operace v této oblasti.

Květnová zpráva SouthFront reportuvádí , že je zdroje v Iráku informovaly o plánech USA na rozšíření letecké základny Ayn Al Assad v Anbaru v Iráku a na vybudování nové vojenské základny ve stejné oblasti.

„Nejmenované zdroje naznačily, že USA chtějí zřídit přítomnost v al-Anbar, který hraničí se Sýrií a Jordánskem, protože se zde nacházejí některá z nejbohatších iráckých nalezišť ropy a zemního plynu.“

Pojďme se však podívat na to, jak by se tato údajná nová americká základna v Anbaru mohla propojit s novou základnou v Sýrii:

Takže s rozšířením letecké základny Ayn Al Assad v Anbaru, zřízením nové irácké vojenské základny v blízkosti již opevněné základny Al Tanf a „uprchlického“ tábora Rukban na jih od Al Tanf, o kterém je známo, že je to náborový hub pro teroristické ozbrojené skupiny a silničním spojením s novou základnou Eufrat můžeme vidět, čeho se USA snaží dosáhnout.

USA si jsou dobře vědomy toho, že trpělivost Damašku a Ruska se spojeneckou okupací syrských zemědělských a energetických zdrojů ze strany USA dochází. Nedávné diskuse mezi Íránem, Ruskem a Sýrií s tureckým prezidentem Erdoganem a potenciál zprostředkování dohody o stažení tureckých jednotek a teroristických zástupců ze syrského území nevěstí nic dobrého pro již tak izolovanou americkou armádu. Stejně jako Izrael je i americký vojenský personál obklopen nepřátelskými frakcemi, které v současnosti vedou partyzánskou válku proti americkým základnám.

Copak si američtí vojenští pracovníci neuvědomují, že nebrání „národní bezpečnost“, která je tak často záminkou pro jejich nezákonnou přítomnost na suverénním území? Vědí, že spolupracují s ISIS, nevedou „globální válku proti terorismu“, a musí vědět, že kradou syrské zdroje včetně 80 % syrské ropy, čímž prohlubují bídu milionů Syřanů. Pokud na tomto základě schvalují zahraniční politiku USA, jsou váleční zločinci a je zcela oprávněné, aby je syrské spojenecké síly vyhnaly ze syrského území všemi dostupnými prostředky.

Zdroj: https://beeley.substack.com/p/new-us-military-base-in-syria-what?publication_id=716517&post_id=127281821&isFreemail=true

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Send us mail