, ,

Nikdo nemůže přijít na to, proč se Atlantský oceán ochlazuje rekordní rychlostí.

Nikdo nemůže přijít na to, proč se Atlantský oceán ochlazuje rekordní rychlostí.

21.8.2024

Atlantský oceán se ochlazuje exponenciální rychlostí a nikdo si není jistý proč. Již více než rok trvá rekordně vysoká globální teplota moře, včetně toho, že se blíží kolapsu AMOC. Navzdory těmto potížím však Atlantik nyní zažívá něco zcela nepochopitelného – teploty se ochlazují a vědci se snaží zjistit, co se děje.

Oceán obvykle mění teplotu v průběhu roku. Letos však vědci tvrdí, že k nově vznikající „atlantické Niñe“ došlo mnohem rychleji než v minulosti. Zdá se také, že nový vzorec přichází dříve než očekávaný přechod k mnohem chladnějšímu období La Niña v Tichém oceánu. Ochlazení teplot je sice velmi vítané, ale může také způsobit některé odlišné povětrnostní jevy po celém světě.

 

Aerial view of the ocean waveImage source: tawatchai1990 / Adobe

Změna v rychlosti ochlazování Atlantiku ukončuje patnáctiměsíční sérii rekordně vysokých teplot oceánu. Vzhledem k tomu, že El Niño v květnu odezní a La Niña se začne rozvíjet mezi zářím a listopadem, budou chladnější vody hnány nahoru silnějšími větry přicházejícími od rovníku.
Právě možnost dvou La Niñů vědce tolik zajímá, jak bude vypadat klima a teploty oceánů po zbytek roku, zejména proto, že rekordně vysoké teploty trvají už tak dlouho. Je zde také spousta nepředvídatelnosti, která vědce také znejistila, a i když La Niña v Atlantiku není úplně neočekávaná, zdá se, že ji vědci letos neočekávali.

A vzhledem k tomu, že ochlazování Atlantiku se již zrychluje a Tichý oceán se začne ochlazovat v příštích několika měsících, je pravděpodobné, že mezi oběma oceány dojde k „přetahování“ v boji o ochlazení, říkají vědci.

Joshua Hawkins

Spisovatel

Josh Hawkins píše již více než deset let o vědě, hrách a technické kultuře. Je také špičkovým recenzentem produktů se zkušenostmi s rozsáhlým výzkumem srovnávání produktů, sluchátek a herních zařízení.

Kdykoli není zrovna zaneprázdněn psaním o technologiích nebo gadgetech, obvykle ho najdete, jak si užívá nový svět ve videohře nebo jak si s něčím pohrává na počítači.

 

ZDROJ:

https://bgr.com/science/no-one-can-figure-out-why-the-atlantic-ocean-is-cooling-at-record-speed/?fbclid=IwY2xjawE2th9leHRuA2FlbQIxMAABHWK49zyOzX0sm4Rj7ubOixOc1-Td2NK1ysVTzzZJz_NGg6bal3INOuFdAA_aem_vJ2-D8ox8iOAqFzMq4Q8sg

 

Každá maličkost pomáhá, děkujeme všem, kteří částkami od 5Kč do 1000,- Kč měsíčně pomáhají našemu společnému boji proti cenzuře. Podpořit naši činnost můžete od 5 kč do libovolné částky na účet:
DĚKUJEME.
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
DĚKUJEME 🌹👍🍀
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.comr
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *