Nebezpečí vapování: Studie ukázala, že kouř z e-cigaret zvyšuje hladinu toxinů 22násobně

29.7.2023

Mnoho lidí si myslí, že elektronické cigarety (e-cigarety) jsou „bezpečnější“ než běžné cigarety, ale studie zjistila, že jsou pro vás stále špatné.

Výsledky studie odhalily, že kouř z elektronických cigaret způsobuje mnohé zdravoté problémy. Podrobnosti o studii byly publikovány v časopise Drug and Alcohol Dependence .

Zjištění tak vyvracejí všeobecnou víru mnoha uživatelů elektronických cigaret, že vypouštění výparů na veřejnosti, v interiéru nebo v blízkosti nekuřáků je bezpečné, protože neprodukují štiplavý kouř, který uvolňují tradiční cigarety.

Může to být zapříčiněno i tím, že mnohá zařízení e-cigaret mají často spíše příjemný nebo neurážlivý zápach. Někdy mohou dokonce vytvářet příjemnou nebo ovocnou vůni.

Běžné cigarety obsahují tisíce chemikálií, z nichž desítky jsou klasifikovány jako karcinogeny.

Kouř z e-cigaret je plný pevných částic

Vědci uvedli, že kuřák, který používá jednorázové zařízení nebo zařízení na bázi nástavce, produkuje nejméně 22násobek bezpečné hladiny mikroskopických toxinů nazývaných tuhé částice (PM).

Tyto toxiny jsou dostatečně malé na to, aby při vdechování mohly způsobit dýchací potíže a dostat se do krevního oběhu.

Výzkumníci z univerzit ve Virginii a Severní Karolíně zjistili, že když uživatelé elektronických cigaret kouřili ve svých autech méně než 10 minut, vzduch kolem nich byl naplněn potenciálně jedovatými částicemi zvanými PM2,5.

PM2,5 označuje částici PM o průměru 2,5 mikrometru nebo menším. Toxiny mohou pocházet z přírodních i umělých zdrojů, jako je spalování fosilních paliv. Při vdechnutí částice PM2,5 proniká do plic a dráždí celý dýchací systém. Tato záležitost může způsobit nebo zhoršit zdravotní problémy, jako jsou astma, bronchitida a těžké sípání.

Částice PM2,5 je dostatečně malá na to, aby se mohla dostat do vašeho krevního oběhu a následně způsobit zánět v celém organizmu, který zvyšuje riziko pro zdraví vašeho srdce.

(Související: FDA nyní zakázala e-cigarety značky JUUL, zatímco RJ Reynolds Tobacco stále prodává své vlastní verze téhož zařízení, protože FDA a AMA vždy podporovaly cigarety značky Camel.)

Zjištění vycházejí z důkazů od Americké asociace srdce (AHA – American Heart Association).

AHA předložila důkazy o tom, že přístroje pro vapování, kdysi považované za něco, co usnadnilo kuřákům přestat s kouřením cigaret, obsahují silnou směs nebezpečných přísad, jako jsou umělé příchutě, nikotin a rozpouštědla, které představují stejně vážné riziko pro zdraví srdce jako kouření klasických cigaret.

Pasivní kouření kouře z elektronických cigaret je také škodlivé pro vaše zdraví

Autoři studie vysvětlili, že jejich výzkum odhalil, jak jedna osoba používající elektronickou cigaretu v autě se zavřenými okny „může způsobit měřitelné zvýšení koncentrace pevných částic“.

Zjištění také naznačují, že kolemjdoucí jsou pravděpodobně vystaveni pasivnímu kouření aerosolu z elektronických cigaret, když jsou ve vozidle s někým, kdo aktivně používá elektronickou cigaretu.

Výzkumný tým zapojil do své studie 60 uživatelů elektronických cigaret s průměrným věkem 20 let. Více než 63 procent uživatelů elektronických cigaret byli muži a více než 83 procent byli běloši. Většina dobrovolníků ve studii byla každodenními uživateli elektronických cigaret a byla jimi alespoň jeden rok.

Mnoho uživatelů uvedlo, že upřednostňují jednorázová zařízení, jako jsou Puff Bars. Údaje ukázaly, že Juul a další zařízení na bázi nástavců byly druhým nejpopulárnějším typem použitého vapu.

Výzkumníci uvedli, že jednorázová zařízení zvýšila koncentrace tuhých částic (PM) více než zařízení na bázi nástavců nebo větší, pokročilejší zařízení zvaná „box mods“.

V rámci studie výzkumníci požádali dobrovolníky, aby používali své elektronické cigarety ve svých autech po 12 hodinách bez nikotinu , nejdříve na 5 minut a 10 tahů. Pak jim bylo umožněno 25minutové vapování v jejich volném čase.

Během vapování byli uživatelé obklopeni 1 až 1,7 metr dlouhými trubicemi připojenými k zařízením, která měřili objem hmoty ve vzduchu.

Údaje ukázaly, že v sedmé minutě v autě, 30 sekund po posledním vdechování, koncentrace částic PM dosáhla střední úrovně 107,4 mikrogramů na metr krychlový (µg/m³), což je více než 22 násobek základní úrovně (4,78 µg/ m³). To byla nejvyšší koncentrace, kterou vědci zachytili během první měřené fáze vyfukování kouře.

V 19. minutě volného času vapování dosáhla střední hladina hmoty ve vzduchu úrovně 21,32 µg/m³ a po 31. minutě klesla na 13,26 µg/m³.

V obou případech hladiny tuhých částic ve vzduchu korelovaly s počtem tahů, které uživatel elektronické cigarety udělal. Účastníci měli medián 18 tahů (v průměru 29) po celou dobu.

Údaje však ukázaly, že existovaly dvě odlehlé hodnoty, kdy si účastníci potáhli a vyfoukli ze svých elektronických cigaret až 205 a 285krát. Vědci odstranili tyto dvě extrémní hodnoty, aby se vyhnuli zkreslení výsledků. Souvislost mezi počtem tuhých částic ve vzduchu a počtem tahů pak zůstala silná.

Výzkumníci vysvětlili, že zatímco koncentrace dosažené dvěma extrémními dobrovolníky nemusí být typické ve většině vozidel, kde se používají e-cigarety, jsou důvodem k obavám.

Varovali, že lidé, kteří jezdí v autech během aktivního používání elektronických cigaret, jsou pravděpodobně vystaveni vysokým koncentracím toxických chemikálií produkovaných vapovacími zařízeními, protože tuhé částice generované používáním elektronických cigaret korelují se škodlivými toxickými látkami produkovanými při používání elektronických cigaret.

Závěr

Zařízení, která vědci použili k měření částic ve vzduchu, neanalyzovala, z čeho jsou uvedené částice složeny. Údaje však ukázaly, že kapalina ve výparnících obsahuje vysoké hladiny nikotinu a dalších přísad, jako jsou příchutě, rozpouštědla a zahušťovadla.

Výsledky také ukázaly, že aerosol produkovaný zařízeními obsahuje formaldehyd a jiné těkavé organické sloučeniny, jako je acetaldehyd a karcinogenní benzen.

Kapalina i aerosol tak představují neznámá dlouhodobá rizika pro uživatele elektronických cigaret. Údaje o účincích pasivního kouření jsou zatím omezené.

Autor: Zoye Sky, Zdroj: naturalnews.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *