Náklady na provoz elektromobilů dramaticky převyšují ty spojené s provozem spalovacích aut, říká konečně komplexní studie

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

7.5.2024

Je absurdní, když někdo označuje ekonomiku provozu elektrických aut za jejich výhodu a ignoruje přitom amortizaci. Studie iSeeCars to nedělá a smutná pravda hned vyšla najevo.

Živě si pamatuji, jak se kdysi ztrátové České dráhy kasaly tím, že sice prodělaly miliardy za rok, ale kdyby nezapočítávaly amortizaci, byly by v zisku! Člověku s jistým ekonomickým povědomím musí z takového prohlášení jít hlava kolem, neboť odpisy spojené s pořízením majetku nezbytného pro zabezpečení služeb společnosti prostě není možné ignorovat, bez nich by firma nemohla dělat téměř nic.

U firmy takového kalibru je podobné uvažování překvapením, byť takovou formu prezentace výsledků z marketingového hlediska chápu, spoustě lidí je ale vlastní zcela přirozeně. Jen si vzpomeňte, kolikrát vám někdo řekl hloupost typu: „Přece nepojedu autobusem za 250 Kč, když tam dojedu za 5 litrů nafty, to mám levnější.” Ano, uvažováním Českých drah to tak bude, reálně ale platí, že během té samé jízdy také spotřebujete část pneumatik, brzd a vlastně každé části celého auta, což se projevuje poklesem jeho hodnoty. Je tedy pěkné, že za 1 kilometr jízdy můžete i dnes zaplatit na palivu klidně jen 2 koruny, ale pokud celkové náklady u jakkoli novějšího a schopnějšího auta dostanete pod 8 až 10 Kč za kilometr, budete králové efektivity. A 1 000 Kč místo 200 Kč na 100 km vypadá najednou docela jinak.

celý článek si můžete přečíst ZDE

článek vyšel: 4.5.2024

všechny důdežité informace najdete tady: https://www.volnyblog.news

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *