Migranti ozbrojení noži a klacky „uspořádali“ protest v londýnském detenčním středisku

Přibližně 100 zadržených migrantů se v sobotu v časných ranních hodinách po výpadku proudu pokusilo o ozbrojenou vzpouru v imigračním centru v Londýně.

V rámci akce, kterou odkazovaná média označila za „výtržnost“, skupina migrantů zadržovaných v detenčním centru pro migranty v Harmondsworthu nedaleko letiště Heathrow vyběhla ze svých pokojů a uspořádala na nádvoří tzv. protest s „různými zbraněmi“ poté, co se v místním zařízení kvůli výpadku proudu setmělo.

Podle zprávy deníku Daily Mail se na nádvoří objektu, který provozuje soukromá firma Mitie, dostalo asi 100 migrantů ozbrojených noži a kusy dřeva. Zatím nebyla hlášena žádná zranění ani zaměstnanců, ani migrantů.

Na místo byla přivolána pořádková policie Národní taktické zásahové skupiny (NTRG) a územní podpůrná policie Metropolitní policie spolu s hasiči a záchranáři, migranti se nakonec vrátili do svých pokojů.

Podle informací poskytnutých deníku The Telegraph nejsou migranti, kteří jsou drženi v detenčním centru, určeni k přemístění do hotelů – jako tisíce ilegálů – a nejsou určeni k všeobecnému propuštění. Zatím však není jasné, zda to byl motivační faktor „výtržností“.

Mluvčí ministerstva vnitra v reakci na nepokoje pouze uvedl: „Ve středisku pro vyhošťování imigrantů v Harmondsworthu došlo k výpadku proudu a v současné době probíhají práce na vyřešení tohoto problému.

„Jsme si vědomi výtržností ve středisku a příslušné orgány byly informovány a jsou na místě.

„Blaho a bezpečnost zaměstnanců a osob zadržených v Harmondsworthu je naší hlavní prioritou.“

Mluvčí společnosti Mitie dodal: „V důsledku výpadku proudu v místní oblasti došlo v areálu imigračního vyhošťovacího centra Heathrow v Harmondsworthu ke ztrátě elektrického proudu.

„Úzce spolupracujeme s ministerstvem vnitra, abychom zajistili bezpečnost osob v naší péči, zatímco na místě probíhají práce na vyřešení tohoto problému.“

Nepokoje ve středisku nejsou v britské migrační krizi ojedinělé. V loňském roce například skupina žadatelů o azyl zapálila kasárna Napier Barracks, která byla v době rekordních vln ilegálů překračujících kanál La Manche přeměněna na tábor pro migranty. Několik měsíců před požárem se gang migrantů pokusil prolomit barikády základny.

Před žhářským útokem si migranti v táboře stěžovali médiím na údajně špatné podmínky v táboře, kde dříve bez problémů pobývali britští vojáci.

Skupina súdánských nelegálních migrantů si stěžovala na stravu a další podmínky v kasárnách a uvedla, že situace se stala pro jejich citlivost natolik nesnesitelnou, že si přáli „zůstat ve Francii“.

Tento týden také migranti protestovali před hotelem Holiday Inn v Essexu a opět hanlivě poukazovali na bezplatné stravování a ubytování, které jim bylo poskytnuto na náklady britských daňových poplatníků.

V roce 2020 se súdánský migrant vydal na bodnou výpravu do hotelu v Glasgow, přičemž jako jeden z faktorů bylo rovněž uvedeno jídlo zdarma.

Badreddin Abadlla Adam během útoku pobodal šest lidí, včetně policisty, který byl těžce zraněn. Migranti si v hotelu údajně stěžovali na jídlo, které se někdy skládalo ze špaget nebo makaronů se sýrem a údajně pro ně nebylo „kulturně vhodné“.

Program ubytování migrantů v hotelech, který začal v době čínské krize způsobené koronavirem, v současnosti stojí veřejnost přibližně 7 milionů liber denně.