Maďarský premiér Orbán se ohradil proti plánům EU nutit členským státům přijímat migranty

23.6.2023

„Je to proti našim lidským zájmům, našim právům a právům migrantů. Je to velmi špatné řešení,“ řekl Viktor Orbán v nedávném rozhovoru.

Maďarský premiér Viktor Orbán vyjádřil znepokojení nad současným směřováním Evropské unie, ministři EU na začátku měsíce schválili nové kontroverzní plány na zavedení povinných kvót pro migranty v členských státech a navíc zavedli pokutování těch států, které kvóty nedodrží.

V rozhovoru se Zsoltem Törőcsikem na rádiu Kossuth Viktor Orbán vyjádřil politování nad tím, že členské státy s vnějšími hranicemi v posledních několika letech provedly několik důležitých kroků na ochranu hranic po přílivu masového přistěhovalectví, který zažily v roce 2015. A nyní bude tato jejich práce zmařena tím, že Brusel dává potenciálním migrantům signál, aby zkusili štěstí a dostali se do Evropy s vědomím, že je euro-blok přijme.

„Měl jsem pocit, že se (Maďarsku) v posledních letech krok za krokem podařilo otevřít prostor pro zdravý rozum a přesunout pozornost rozhodujících činitelů v Bruselu od povinných kvót na přerozdělování migrantů směrem k ochraně hranic,“ řekl Orbán divákům, jež naladili přímý přenos Radia Kossuth.

„Protože správný způsob, jak tuto situaci vyřešit, není rozdělování migrantů, ale ochrana vnějších hranic Evropy. A tak jsme se vydali tímto směrem. Měl jsem pocit, že jsme tuto bitvu již vyhráli. A teď najednou přišlo toto rozhodnutí, docela rychle a docela brilantně – země, která nepustí migranty, bude přinucena to udělat.“

„Což je samozřejmě nepřijatelné, a proto Maďarsko a Polsko hlasovaly proti tomuto rozhodnutí,“ dodal.

Plány EU, známé jako migrační pakt EU, neuvádějí, kolik migrantů budou členské státy muset přijímat. Orbán se obává důsledků, které by tato centrálně přijímaná rozhodnutí mohla mít na maďarskou komunitu.

„Další otázkou je, kolik nám jich vnutí. Teď o tom rozhodují oni. Vytvářejí pravidla, která dávají Bruselu právo si diktovat, kolik migrantů budou rozdělovat.“

„Takže několik zemí dalo najevo, že s tím nesouhlasí. My to nechceme realizovat. Nakonec nám tady hrozí velmi nepříjemný zvrat,“ vysvětlil.

Polsko a Maďarsko byly jediné dvě země, které plány odmítly poté, co se na poslední chvíli proti tomuto kroku rozpadla koalice Itálie. Italské premiérce Giorgii Meloni byly nabídnuty drobné ústupky ohledně pravomoci členských států deportovat ty, jejichž žádosti by byly z oprávněných důvodů zamítnuty.

Maďarský premiér zůstává skeptický ohledně toho, jak bude systém fungovat v praxi. Domnívá se, že nutit státy přijímat migranty, kteří v zemi, do níž budou posláni, ani nemusí chtít pobývat, je receptem na katastrofu

„Je těžké si představit k čemu dojde. Řekněme, že v Německu jsou tito migranti, a pak řekněme, že sem samozřejmě nechtějí, a já udělám všechno pro to, aby sem nechtěli, ale oni sami sem nechtějí, protože si myslí, že by v Německu mohli dostat více peněz, a (německé úřady) je vezmou. A pak je v Německu naloží do vagonů? A pak je přivezou k nám a tady je vyloží a my si je tady necháme?“ „Ne,“ odpověděl jsem.

„Takže o tom vůbec uvažovat je krajně nereálné a odporuje to lidské povaze a lidskosti. Je to také proti našim lidským zájmům, našim právům a právům migrantů. Je to velmi špatné řešení a není náhodou, že proti němu bojujeme už mnoho let,“ dodal.

V širší otázce masové imigrace do Evropy Orbán dlouhodobě zastává názor, že taková politika je spojena s obtížemi a nebezpečím, a trvá na tom, že členské státy by si měly ponechat pravomoc rozhodovat o tom, koho přijmou na své území.

„Ukázalo se, že v tom všem je obrovské bezpečnostní riziko, došlo k nárůstu teroristických útoků a právní řád je nyní v mnoha zemích na pokraji zhroucení. Pokud ne v celých zemích, tak určitě v některých městech a regionech. Objevují se znepokojivé zprávy.

„Nechceme, aby se v této debatě ukázalo, že máme pravdu. Nechceme tedy tvrdit, že pravdu mají Maďaři, ale Němci ne, chceme jen říci, že Němci by měli mít svou pravdu v Německu a Maďaři ať mají svou pravdu v Maďarsku,“ dodal.

Maďarský vůdce vyzval, aby bylo Německu umožněno provádět vlastní migrační politiku podle vlastního uvážení a maďarské vládě, aby bylo umožněno totéž.

„Toto je naše země. Maďarsko je vlastí Maďarů. Nechceme s ní experimentovat. Myslíme si, že experimentovat je riskantní. Taková situace, kdy přichází velké množství migrantů jiné kultury, a to nelegálně, je receptem na problémy. Takové riziko nechceme podstupovat. Je to naše právo.

„Jediné o co Brusel žádáme je, aby se nesnažili Maďarsku nařizovat s kým tady my Maďaři máme žít. Neměli by nám říkat, jaká má být naše migrační politika, protože to je výhradně vnitřní záležitost Maďarska.“

Thomas Brooke

Zdroj: remix.news

zdroj:https://rmx.news/migrant-crisis/hungary-pm-orban-hits-out-at-eu-plans-to-force-nations-to-take-in-migrants/

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *