Kolik životů je ztraceno kvůli nesmyslné posedlosti čistou nulou?

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Navzdory klimatickému pohádkám jsou téměř všude nízké teploty mnohem smrtelnější než horko. Proč je chlad nebezpečnější? Protože způsobuje zúžení vnějších cév, aby se uchovalo teplo v těle, což zvyšuje krevní tlak, řekl Bjorn Lomborg. Vysoký krevní tlak v roce 2019 zabil 10,8 milionu lidí – 19 % z celkového počtu úmrtí na světě.
Dr. Bjorn Lomborg je výzkumník a častý komentátor v tištěných i rozhlasových médiích. Je také autorem několika knih včetně „Falešný poplach: Jak nás panika ze změny klimatu stojí biliony, škodí chudým a nedaří se napravit planetu“. Minulý měsíc publikoval v deníku The Times článek, který zpochybnil zprávu časopisu Lancet, v níž se uvádí, že rychle rostoucí teploty zvýšily za méně než dvě desetiletí počet úmrtí starších lidí v důsledku veder o 68 % ročně. Tento údaj uvádějí všechna korporátní média, od BBC a Time po Washington Post a Times of India, a hlásí se k němu i generální tajemník OSN António Guterres. „Zpráva [Lancetu] se dopouští amatérského statistického omylu, když obviňuje z nárůstu úmrtí v důsledku veder ‚rychle rostoucí teplotu‘,“ napsal Lomborg.

Ve vlákně na Twitteru Lomborg vysvětlil, že chlad zabíjí devětkrát více než teplo. „Když jsou miliardy lidí po velkou část roku vystaveny nižším než optimálním teplotám, umírají miliony lidí,“ uvedl. Studie zveřejněná v červenci 2021 v časopise The Lancet zjistila, že za deset let 2000-2019 zemřelo na následky nízkých teplot 4,6 milionu lidí oproti 0,5 milionu na následky horka.

Ačkoli ceny energií v minulosti dramaticky klesaly; v tomto století se v důsledku politiky „změny klimatu“ ceny energií zvýšily.

Krize nákladů na energie ve Spojeném království je důsledkem chybných politických rozhodnutí, která trvají již desítky let. Od roku 2000, tedy ještě před eskalací konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem, se náklady na energie ve Spojeném království více než zdvojnásobily a jen v letošním roce vzrostly přibližně o 90 %. Přesto vláda nadále viní z vysokých nákladů na energie konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem.

Současná krize je důsledkem několika vzájemně provázaných politických selhání, která způsobila, že britský energetický systém je křehký a náchylný k otřesům, přičemž britská energetická politika se od roku 2002 soustředila na rozvoj obnovitelných zdrojů energie, zejména větrné a solární elektřiny, téměř s vyloučením všech ostatních zájmů. A jsou to právě spotřebitelé, kdo musí nést značné náklady v důsledku zavádění obnovitelných zdrojů energie.

Přečtěte si více: Krize účtů za energie ve Velké Británii: Co ji způsobilo a co může vláda udělat?

Poplatek za obnovitelné zdroje energie byl po léta zahrnut do našich měřených poplatků, což zvyšovalo naše účty. Navíc daňoví poplatníci dotovali náklady na výstavbu solárních a větrných elektráren, zatímco jejich majitelé dosahovali obrovských zisků na základě ceny plynu. Náklady na instalaci zásobníků energie – aby se mohlo svítit, když je málo slunce nebo větru – hradí společnost National Grid, a tedy spotřebitelé.

Bjorn Lomborg na Twitteru uvedl, že vyšší náklady na energii budou znamenat chladnější domy, což v Evropě tuto zimu zabije dalších 79 000 až 185 000 lidí.

Tato očekávaná zdravotní krize má také dlouhodobé dopady. Zpráva Public Health England zjistila, že studené domy a špatné bytové podmínky jsou spojeny s řadou zdravotních problémů u dětí. A časopis British Medical Journal již dříve varoval před zdravotními riziky pro děti:

Děti vyrůstající v chladných, vlhkých a plesnivých domech s nedostatečným větráním mají vyšší než průměrnou míru respiračních infekcí a astmatu, chronických zdravotních potíží a invalidity. Častěji se u nich také vyskytují deprese, úzkosti a pomalejší fyzický růst a kognitivní vývoj.

Vysoké ceny paliv mohou zhoršit vliv nízkých teplot na zdraví a úmrtnost, protože odrazují lidi od používání tepla a zvyšují jejich vystavení chladu. Zvýšení cen elektřiny o 10 % je spojeno s nárůstem úmrtí o 0,6 %.

Vláda si nemůže mnout ruce za to, že předtím, než byly k dispozici alternativy, sankcionovala fosilní paliva a ignorovala vyvíjející se nedostatek výrobních kapacit.

Poslední vládní zpráva o celkové spotřebě energie ve Spojeném království je za 2. čtvrtletí, duben – červen 2022. Je v ní graf, který ukazuje vyrobenou elektřinu a rozdělení podle druhu paliva. Ačkoli vyrobená elektřina není totožná se spotřebou, dává určitou představu, že obnovitelné zdroje zdaleka nedosahují celkové výroby 79,0 TWh a do jisté míry ani toho, co je potřeba – obnovitelné zdroje vyrábějí 30,5 TWh ve srovnání s plynem/uhlím 33,2 TWh a jádrem 13 TWh.

Dalším důkazem toho, že obnovitelné zdroje energie nedokážou pokrýt poptávku, bylo pondělní oznámení společnosti National Grid. Společnost National Grid požádala dvě uhelné elektrárny, aby byly v pohotovosti a vyráběly elektřinu pro případ, že by dodávky byly kvůli chladnému počasí přerušeny. Později je odstavila. Pokračovala však v plánu spustit test svého programu, který nabízí slevy na účtech pro domácnosti, které v pondělí večer sníží spotřebu elektřiny ve špičce. Tento krok přišel v době, kdy Spojené království zažilo nárazové mrazivé teploty. Znamenalo to, že poptávka po energii vzroste, protože více lidí vytápí své domovy, a nedostatek větru snížil množství dostupné energie z obnovitelných zdrojů.

Nabídka slev na účty může fungovat, protože náklady na energii prudce vzrostly a domácnosti mají problémy s placením účtů. Ale jaká je cena zdraví a pohody?

Podle zprávy britské vlády zveřejněné v únoru 2022 se v roce 2020 potýkalo s palivovou chudobou 3,16 milionu, tedy 13,2 % domácností. Podle organizace End Fuel Poverty Coalition se s každým 1% nárůstem cen energií dostane do energetické chudoby dalších 40 000 domácností. Odhaduje, že v současné době se ve Velké Británii nachází v energetické chudobě 7 milionů domácností, což je 24,5 % všech domácností, přičemž ve více než dvaceti čtvrtích se nachází více než 75 % domácností v energetické chudobě.

Srpnová zpráva Child Poverty Action Group odhaduje, že do ledna 2023 se toto číslo více než zdvojnásobí a ve Spojeném království bude 15 milionů domácností v palivové chudobě – za palivo utratí více než 10 % čistého příjmu, přičemž některé demografické skupiny jsou zasaženy více než jiné. Skupina Child Poverty Action Group předpovídá, že více než 80 % velkých rodin, osamělých rodičů a párů důchodců bude v palivové chudobě. Koalice End Fuel Poverty předpovídá, že od 1. dubna 2023 bude v energetické chudobě více než 1 milion domácností s dětmi a kojenci, což představuje 42 %.

Kdyby Spojené království zvýšilo kapacitu zásobníků plynu, povolilo frakování a snížilo závislost na dodávkách energie přes kanál, bylo by letošní zdražení – a riziko výpadků elektřiny – mnohem nižší? Kolik životů by mohla zachránit zodpovědná, a ne obnovitelnými zdroji posedlá energetická politika?

Zdá se však, že vláda nepřijímá žádnou odpovědnost a dál slepě usiluje o nulovou čistou spotřebu bez ohledu na důsledky.