Jaderná baterie vyrábí energii po dobu 50 let bez nutnosti nabíjení

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

12.1.2024

Betavolt říká, že jeho baterie by mohla napájet mobilní telefony, které se nikdy nemusí nabíjet, a drony, které mohou létat navždy

https://cdn.jwplayer.com/previews/EgsBwp6n

Čínský startup odhalil novou baterii , o které tvrdí, že dokáže vyrábět elektřinu po dobu 50 let s nutností nabíjení nebo údržby.

Společnost Betavolt se sídlem v Pekingu uvedla, že její jaderná baterie je první na světě, která realizovala miniaturizaci atomové energie a umístila 63 jaderných izotopů do modulu menšího než mince.

Společnost uvedla, že baterie nové generace již vstoupila do fáze pilotního testování a nakonec bude sériově vyráběna pro komerční aplikace, jako jsou telefony a drony.

„Betavoltové baterie pro atomovou energii mohou uspokojit potřeby dlouhodobého napájení v různých scénářích, jako je letectví, AI zařízení, lékařské vybavení, mikroprocesory, pokročilé senzory, malé drony a mikroroboty,“ uvedla firma v tiskové zprávě.

„Tato nová energetická inovace pomůže Číně získat vedoucí postavení v novém kole technologické revoluce AI.“

Baterie funguje tak, že přeměňuje energii uvolněnou rozkládajícími se izotopy na elektřinu prostřednictvím procesu, který byl poprvé prozkoumán ve 20. století.

Vědci v Sovětském svazu a Spojených státech byli schopni vyvinout technologii pro použití v kosmických lodích, podvodních systémech a vzdálených vědeckých stanicích, nicméně termonukleární baterie byly drahé a objemné.

Snahu o miniaturizaci a komercializaci jaderných baterií převzal čínský 14. pětiletý plán, jehož cílem je posílit ekonomiku země v letech 2021 až 2025, přičemž na jejich vývoji pracují i ​​výzkumné instituce v USA a Evropě.

Betavolt uvedl, že jeho první jaderná baterie může dodávat 100 mikrowattů energie a napětí 3V, přičemž měří 15x15x5 kubických milimetrů, nicméně do roku 2025 plánuje vyrábět baterii s výkonem 1 watt.

Jejich malá velikost znamená, že by mohly být použity v sérii k výrobě většího výkonu, přičemž společnost si představuje mobilní telefony, které se nikdy nemusí nabíjet, a drony, které mohou létat navždy. Jeho vrstvený design také znamená, že se nevznítí ani nevybuchne v reakci na náhlou sílu, tvrdí Betavolt, a zároveň je schopen pracovat při teplotách od -60 C do 120 C.

„Baterie pro atomovou energii vyvinutá společností Betavolt je absolutně bezpečná, nemá žádné vnější záření a je vhodná pro použití v lékařských zařízeních, jako jsou kardiostimulátory, umělá srdce a hlemýžď ​​v lidském těle,“ uvedla společnost.

„Atomové baterie jsou šetrné k životnímu prostředí. Po období rozpadu se 63 izotopů změní na stabilní izotop mědi, který je neradioaktivní a nepředstavuje pro životní prostředí žádnou hrozbu ani znečištění.

2 replies
    • To se dalo čekat
      To se dalo čekat says:

      První věta v článku neodporuje, pokud se vleze na zdrojovou stránku a přečte si to člověk bez překladače. Ale to soudruzi z Volného Bloku asi neumí, když nejsou schopni ani základní korektury. Alespoň, že dají odkaz na zdrojovou stránku

      Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *