Frontální odklon od dolaru: Putin spustil digitální rubl a dohodl se s bankou BRICS na dalších projektech!

4.8.2023

Celý článek si můžete poslechnout zde:

„Představenstvo Bank of Russia schválilo logo národní digitální měny – digitální rubl,“ uvedla centrální banka v prohlášení.

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon o zavedení digitálního rublu. Odpovídající dokument je zveřejněn na oficiálním portálu regulačních právních aktů.

Zákon začal platit 1. srpna, rubl bude mít tři podoby – hotovostní, bezhotovostní a digitální. Transakce s digitálním rublem bude možné provádět na speciální platformě, jejímž provozovatelem bude Bank of Russia.

 A současně stanovila ceník

Od společností pro bydlení a komunální služby si vezmou provizi ve výši 0,2%, ale ne více než 10 rublů. V tomto případě musí právnické osoby zaplatit 15 rublů za každou operaci. Pro občany budou platby a převody digitálních rublů zdarma. Centrální banka vysvětlila, že tento přístup zajistí maximální dostupnost  Tarify vstoupí v platnost 1. ledna 2025. Do této chvíle byla stanovena doba odkladu, kdy budou všechny operace poskytovány zdarma. Poté Ruská banka postupně zavede digitální rubl do širokého oběhu.

A pozor, takto informoje SVOBODNÝ ZÁPAD – NIKDY NEPROLHANÝ v čele s Radio Free Europe:

co je pravda a co je dezinformace!

 radio free 8a19f

Putin hledá nové způsoby, jak obejít západní sankce

Hlavní banka BRICS přišla na pomoc Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin hledá nové způsoby, jak obejít západní sankce ve finančním sektoru. Země BRICS a Nová rozvojová banka (NDB), kterou vytvořily v roce 2014 jako alternativu k MMF, jsou připraveny přijít Rusku na pomoc. Všechny země organizace mají zájem o navázání stabilních finančních vazeb s Ruskou federací, komentují experti smysl Putinova jednání s šéfkou NBR Dilmou Rousseffovou z 26. července. Analytici věří, že to vytvoří stabilní systém nezávislý na dolaru a euru.

Jednání mezi Putinem a Rousseffovou se uskutečnilo v petrohradské rezidenci ruského vůdce, Konstantinovského paláci. Šéfka NBI připomněla, že už tu jednou byla – na summitu G20 v roce 2013. Poté Rousseffová vedla Brazílii.

 Vladimir Putin na schůzce s šéfkou banky BRICS Dilmou Rousseffovou.  Petrohrad
  „Byli jsme to vy a já, kdo stál v roce 2014 u zrodu vytvoření této finanční struktury. Nepochybuji, že s využitím svých bohatých zkušeností z veřejné práce a znalostí v této oblasti uděláte vše pro rozvoj této instituce. V dnešních podmínkách to není snadné udělat, vzhledem k tomu, co se děje ve světových financích a používání dolaru jako nástroje politického boje,“ řekl Putin.

Zdůraznil, že partneři BRICS „nejsou proti někomu „přátelé“. „Pracují pro své zájmy. To platí i pro finanční sektor. Mezi našimi zeměmi v BRICS dochází k vypořádání v národních měnách. Zdá se mi, že i banka může hrát významnou roli v rozvoji našich společných aktivit,“ domnívá se prezident Ruské federace.

Paní Rousseff souhlasila, že dnes „svět prochází řadou výzev“. Obzvláště obtížné pro rozvojové země. A o to cennější je podle ní konání rusko-afrického summitu v Petrohradu, který je důležitý pro rozvoj globálního jihu. „Rusko je velmi důležitým partnerem pro BRICS a New Development Bank. Plní všechny své závazky vůči organizaci. Banka má hrát důležitou roli v rozvoji multipolárního, multicentrického světa. A dnes neexistují žádné překážky pro země, aby prováděly transakce v národních měnách,“ řekla Rousseffová.

Vladimir Putin na schůzce s šéfkou banky BRICS Dilmou Rousseffovou.  Petrohrad
Šéfka BRICS NDB Dilma Rouseffová
 

Nová rozvojová banka, kterou se země BRICS rozhodly založit v roce 2014 (prezident Putin ratifikoval dohodu v roce 2015), se objevila v době, kdy se Mezinárodní měnový fond a Světová banka snažily používat politické metody, tlak při rozhodování o poskytování úvěrů do zemí globálního jihu. Ve skutečnosti by její aktivity měly zajistit finanční stabilitu v globální ekonomice.

NDB pracovala s mezinárodními měnami (především s dolarem) a tento formát byl dostupný pro všechny země BRICS. Ale se zahájením ruské speciální operace na Ukrajině v roce 2022 a uvalením sankcí proti Ruské federaci, a to i ve finančním sektoru, se ukázalo, že interakce s účastníky BRICS na společných projektech prakticky zamrzly, uvedl vedoucí výzkumný pracovník Centra pro komplexní Evropská a mezinárodní studia na Vysoké škole ekonomické vysvětlil URA.RU Vasily Kashin.

 

„Nebylo to politické rozhodnutí. Jde jen o to, že NBR jako mezinárodní bankovní organizace technicky nemohla fungovat pod sankcemi. Proto je zde [pro Putina] důležité hledat nové formy spolupráce a možnosti odblokování,“ řekl Kashin.

Vladimir Putin na schůzce s šéfkou banky BRICS Dilmou Rousseffovou.  Petrohrad

Jak Vladimir Putin, tak Dilma Rouseff jsou odhodláni vytvořit stabilní finanční systém, který přispěje k rozvoji zemí, a neučiní je závislými na zájmech někoho jiného.
 

Odborníci se domnívají, že tato touha souvisí s vyhlídkami na rozvoj BRICS – jak zemí, které jsou členy organizace, tak států, které se k ní chtějí připojit (Írán, Argentina, Venezuela, Uruguay, Mexiko, Alžírsko, Tunisko, Senegal, Súdán, Indonésie, Thajsko, Turecko, Saúdská Arábie, Bělorusko, Kazachstán a další). Populace zemí BRICS je již 3 miliardy lidí a HDP je vyšší než HDP zemí G7. Zde analytici vidí příležitosti pro silný ekonomický růst. Ruské zájmy jsou také zaměřeny na země BRICS a jejich partnery, takže je důležité, aby Putin vytvořil stabilní systém finančního vypořádání ve světle blokování Swift pro rozvoj těchto vazeb.

Odpojení Ruska od systému Swift výrazně ovlivnilo vývoj obchodních, ekonomických a finančních vztahů zemí BRICS, je přesvědčena Evgenia Voiko, docentka katedry politologie Finanční univerzity za vlády Ruské federace. „Rusko má zájem najít řešení tohoto problému: jak obchodovat, komunikovat a provádět transakce s partnery BRICS, obejít západocentrický finanční a bankovní systém a jeho infrastrukturu.

Všechny členy BRICS, nejen Rusko, to zajímá, protože jejich závislost na tomto systému je poměrně vysoká. Každý má zájem o dedolarizaci. Je jasné, že proces není rychlý, ale existuje cíl, a to je jedna z klíčových otázek při vyjednávání mezi Putinem a Rouseffovou,“ řekla Voiko.

Země BRICS skutečně usilují o vytvoření rezervní měny a je zřejmé, že dolar ztrácí půdu pod nohama, domnívá se Dmitrij Rodionov, vedoucí Centra geopolitických studií. To ale nejde udělat najednou a přechod na zúčtování v národních měnách není snadný. Je ale důležité, aby všechny země našly řešení tohoto problému. A toto téma se jistě stane jedním z témat na programu summitu BRICS, který se bude konat v srpnu v Jihoafrické republice. A schůzka prezidenta Putina s šéfkou NBR Rousseffovou tuto diskusi předjímala, domnívá se Rodionov.

P.S Nadčlověk Žáček – STUDENT Z ROKU 1989 a proto je nadčlověk, který ví vše, chce všechny dezinformace trestat, a stále tvrdí že všechny!!! Tak co to Radio Free Europe? To ne?

 

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protomnail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *