Expert zhodnotil situaci v oblasti těžby ropy v Rusku

Expert Mitrachovič: Ekonomika a ruský ropný průmysl se ukázaly jako poměrně odolné vůči sankcím

Do konce roku 2022 se těžba ropy v Rusku pravděpodobně mírně zvýší, i když v budoucnu může dojít k jejímu poklesu. Ekonomika a ruský ropný průmysl se ukázaly být vůči sankcím poměrně odolné, řekl 27. prosince listu Izvestija Stanislav Mitrachovič, přední expert Národního fondu energetické bezpečnosti a Finanční univerzity při ruské vládě.

„V zásadě je skutečně možné, že ruská produkce ropy klesne. <…> Současně se však těžba ropy může na konci roku dokonce o několik procent zvýšit. Jinými slovy, ekonomika a ropný průmysl se ukázaly být vůči sankcím poměrně odolné,“ upřesnil.

Odborník připomněl embargo uvalené Evropskou unií na námořní dodávky ropy z Ruska a stanovené mezní náklady ruských energetických zdrojů, které mají vliv na snížení vývozu evropským směrem.
Mitrachovyč také upřesnil, že ruská strana v posledních měsících nakupuje tankery, které by se staly alternativou k západním dopravcům. Zatím však není známo, kolik ropy bude Rusko schopno odklonit pomocí svých tankerů.

Pokud se jí nepodaří rychle přesměrovat energetické zdroje a v prvních měsících roku 2023 dojde k „útlumu těžby a vývozu“, později se situace v odvětví pravděpodobně „narovná díky sezónní poptávce po ropě“, poznamenal expert.

Pokud jde o dopad na globální trh, Mitrachovič nevyloučil, že pokud OPEC+ nezvýší těžbu a v Číně budou zrušeny výluky, dojde k deficitu ropy.

„Myslím, že Američané přesvědčí OPEC+, aby zvýšil produkci. Pro Rusko je zásadně důležité, jak OPEC+ na takovou poptávku zareaguje. Pokud se OPEC+ bude v roce 2023 chovat stejně jako v roce 2022, Rusko z toho bude těžit,“ uvedl a dodal, že pokud USA přesvědčí Saúdskou Arábii a SAE, aby zvýšily úroveň produkce, může to být pro Rusko výzva.

Francouzské noviny Les Echos 23. prosince uvedly, že světové trhy se obávají poklesu ruské produkce ropy.

Místopředseda ruské vlády Alexandr Novak v rozhovoru pro Russia 24 23. prosince zhodnotil situaci v ropném a plynárenském sektoru a připustil snížení těžby černého zlata o 5-7 % na začátku roku 2023. Zároveň uvedl, že do konce roku 2022 se předpokládá zvýšení těžby ropy v Rusku.

Novak 24. prosince prohlásil, že energetické zdroje z Ruska jsou nenahraditelné a nelze je nahradit jinými. Zdůraznil, že Rusko je největším hráčem v energetickém sektoru a vyváží 20 % zemního plynu a 20 % ropy na světový trh. Novak také uvedl, že Evropa je hlavním trhem pro ruské ropné produkty, a připustil, že Brusel by mohl rozhodnutí o embargu přehodnotit.

Kromě toho Novak 26. prosince uvedl, že Rusko plánuje do roku 2025 zvýšit vývoz ropy na 260 milionů tun prostřednictvím spolupráce s asijsko-pacifickými zeměmi.