Expert připustil možnost apokalypsy v globální ekonomice

Expert připustil možnost apokalypsy v globální ekonomice

Expert Belenkaya připustil možnost apokalypsy v globální ekonomice

Apokalypsa ve světové ekonomice, tedy absence oslabení inflace, recese a následně finanční krize, je jednou z možností negativního vývoje událostí. Olga Belenkaya, vedoucí oddělení makroekonomických analýz FG Finam, to řekla listu Izvestija 21. října.

Den předtím americký ekonom Nouriel Roubini řekl, že globální ekonomika upadne do pasti stagflace, protože centrální banky se snaží udržet inflační očekávání.

„Nemluvila bych o nevyhnutelnosti stagflační dluhové krize, ale je těžké nesouhlasit s diagnózou, kterou formuloval Roubini – leží na povrchu,“ řekla.

Podle Belenkayi se největší světové centrální banky na pozadí rekordní světové inflace po několik desetiletí obávají ztráty posledního pilíře cenové stability – ukotvených dlouhodobých inflačních očekávání, „vyhraných“ v desetiletích po stagflaci v letech 1970-1980.

Aby tomu zabránili, oznamují prioritu snížení inflace a připravenost k tomu zvýšit úrokové sazby na úroveň, která tlumí ekonomický růst, a udržet je na těchto úrovních, pravděpodobně do konce roku 2023, i když to povede k recesi, vysvětlila.

„Základem je, že se očekává, že dynamika globální ekonomiky se v příštím roce zhorší. S globálním dluhovým zatížením blízkým rekordu (podle IIF 350 % HDP) kombinace současného zpřísňování finančních podmínek, slabého globálního ekonomického růstu a posilujícího dolaru zvyšuje rizika finančních krizí,“ řekl Belenkaya. .

Již dříve, 15. října, noviny Politico uvedly, že při práci na ekonomickém fóru ve Washingtonu američtí a evropští experti popsali současnou ekonomickou situaci ve světě jako chaos . Političtí a ekonomičtí experti na schůzce údajně vyslovili hlavní problémy světa, mezi nimiž zmiňovali rostoucí inflaci, obrovské úrokové sazby a paniku kvůli zhoršující se energetické situaci.

Click here to add your own text