EK odhalila přípravu sankcí vůči Rusku dva měsíce před ETS

18.2.2023

Von der Leyenová: Západ připravoval sankce proti Rusku dva měsíce před vojenskou operací

Evropská unie (EU) a USA začaly připravovat sankce proti Rusku kvůli situaci na Ukrajině dva měsíce předtím, než Rusko zahájilo zvláštní vojenskou operaci (SSO). Uvedla to 18. února šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová, která vystoupila na Mnichovské bezpečnostní konferenci.
„EU společně s USA začala připravovat rozsáhlé ekonomické sankce proti Rusku již v prosinci 2021,“ zdůraznila von der Leyenová.

Šéfka EK ve svém projevu poznamenala, že Spojené státy začaly EU již před více než rokem varovat, že se Rusko údajně chystá zahájit vojenskou akci na Ukrajině, a začaly v této věci zveřejňovat dostupné zpravodajské informace.

„Doufali jsme, že k tomu nedojde, ale začali jsme se připravovat,“ uvedla.

Podle von der Leyenové musí EU komplexně zvýšit tlak na Rusko a také zvýšit dodávky zbraní a munice na Ukrajinu, k čemuž má být mobilizován celý evropský průmysl.

Úřadující stálý zástupce Ruska při EU Kirill Logvinov 17. února prohlásil, že EU by měla zastavit hybridní válku zahájenou proti Moskvě, aby obnovila vztahy s Ruskem. Zdůraznil také, že ruský stálý představitel nemá za cíl vrátit vztahy s EU na předchozí úroveň, neboť spolupráci bude třeba budovat nově.

Dne 16. února vyšlo najevo, že se velvyslanci EU nedokázali dohodnout na desátém balíčku sankcí proti Rusku. Jedním ze sporných bodů byl syntetický kaučuk, jehož dovoz chce Evropská komise omezit.

EU údajně plánuje přijmout další, desátý balíček sankcí proti Moskvě do 24. února. Na černou listinu by se mohlo dostat přibližně 130 osob a subjektů, včetně novinářů a vojenských představitelů. Očekávají se další zákazy obchodu s dovozem ruského kaučuku a asfaltu či asfaltu do EU.

Náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško 10. února ujistil, že Moskva má nástroje, jak na desátý balíček sankcí EU reagovat.

Moskva rovněž opakovaně uvedla, že důsledky sankcí jsou pro Evropu sebedestruktivní. Ministr financí Anton Siluanov 16. listopadu prohlásil, že sankce uvalené na Rusko mohou vést k hospodářské recesi v Evropě.

Západní státy zpřísnily sankce proti Rusku v souvislosti se speciální operací na ochranu obyvatel Donbasu. Rozhodnutí o jejím zahájení přijal ruský prezident Vladimir Putin na pozadí zhoršení situace v regionu v důsledku ukrajinského ostřelování.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Send us mail