, ,

Důchodová reforma v ČR, aneb upracuj se k smrti

důchodová reforma

Důchodová reforma v ČR, aneb upracuj se k smrti.

Celý článeksi můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

8.2.2023

Jurčkovo řešení reformy důchodů je další z řady ukázek neschopnosti a nekompetentnosti Fialovy vlády. Odchod do penze v 68 letech je jednak jednoznačně nejvyšší v Evropě, ale hlavně v podstatě nic neřeší. Opět se řeší důsledek, nikoliv příčina.
Proč „upracuj se k smrti“? Průměrná doba života u mužů je v ČR 74,9 let. Číslo je ovšem zavádějící, neboť u lidí pracujících manuálně je to dokonce jen 69,7 let. V praxi to tedy znamená, že můž pracující např.v průmyslu stráví v penzi asi rok a půl…
Dle Jurečky(Lidovci) bude odchod do důchodu zohledněn také dle profese. Ovšem toto počítá pouze s tím, že celý život pracuje zaměstnanec pouze v jednom oboru. Na otázku, co v případě, když člověk vystřídá 2, 3, nebo 10 zaměstnání, které se bude tedy zohledňovat, nedokázal Jurečka odpovědět.
Dle Pekarové(TOP09) se bude zohledňovat daleko více faktorů, ale opět na otázku Fialy(SPD), které to jsou odpověděla v Partii, že je to „tajné“. To v překladu znamená, že nemají kromě pozdějšího odchodu nic.
Fiala(ODS) tvrdí, že se tato reforma dotkne až současných třicátníků, což je ovšem lež, neboť největší nárůst odchodu lidí do penzí se očekává daleko dříve, v době kdy budou odcházet tzv.Husákovy děti a tito již musí odejít až po zmiňovaném dovršení 68 let, jinak by se reforma minula účinkem.
S řešením přišel již zmiňovaný Fiala(SPD) a to podporou rodin a snahou o to, aby se rodilo co nejvíce dětí, protože ke dnešku je jeden pracující na 3 důchodce. Podporou rodin a porodnosti by se stát mohl dostat až na číslo 3:3, což by ovlivnilo dobu odchodu a ta by tudíž mohla zůstat na stejné úrovni jako dnes.
Toto řešení ovšem Jurečka smetl ze stolu s tím, že jedině ten vládní návrh je ten správný a nic se měnit nebude. Dle Jurečky ČR spasí pracující Ukrajinci, protože ke dnešku už jich pracuje přes 100.000. To je fakt, ovšem, je tu zase jedno ale. Ze 100.000 jich na HPP pracuje pouze 10%, ostatní na DPP, nebo DPČ, tudíž státu žádné daně neodvádí a jen prohlubují krizi.
Co dodat? Vláda hasí požár benzínem, ale jedno se jí musí nechat. Tato důchodová reforma jistě přinese do státní kasy dost peněz, ovšem na úkor lidí, co celý život pracovali a důchodu se vlastně nedožijí.
Napsal Aleš Svoboda
Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolný příspěvek, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování ! Volného blogu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte ZDE:  https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *