Dr. Mercola: “Transgenní potraviny”: Vepřové fazole – nejnovější GMO hit Frankenfoodu

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

18.7.2023

Jedním z nejnovějších GMO Frankenfoods je Piggy Sooy, sójové boby geneticky upravené tak, aby obsahovaly vepřový protein. Jeden nebo více nezveřejněných genů prasat se spojí do běžné sóji, čímž se vytvoří sójový bob s 26,6 % živočišných bílkovin.

Moolec, britská společnost, která vyvinula Piggy Sooy,  také pracuje na vývoji hrachu, který produkuje hovězí protein.  Společnost tvrdí, že tyto transgenní hybridy budou poskytovat podobnou chuť, texturu a nutriční hodnotu jako maso, bez vysokých nákladů na kultivované nebo laboratorně pěstované alternativy masa.

21. června 2023 ministerstvo zemědělství USA povolilo  prodej kuřat pěstovaných v bankách  od Good Meat and Upside Foods. Oba plánují nejprve zavést své syntetické kuře do „špičkových“ restaurací v USA, zatímco zvětší produkci.

Výzkumníci zjistili, že editace genu CRISPR-Cas způsobuje zmatek v rostlinném genomu, což způsobuje, že několik stovek neúmyslných genetických změn se vyskytuje současně „v katastrofické události“, která se vlní ve velkých částech genomu.

Protože tyto změny nelze předvídat, rostliny upravené genem nelze považovat za bezpečné bez rozsáhlého testování.

Stále více transgenních potravin

Jak se očekávalo, vyrábí se stále více a stále divočejších transgenních potravin. Mezi nejnovější patří Piggy Sooy, sójové boby geneticky upravené tak, aby obsahovaly vepřový protein. 1  ,  2 Podle společnosti Moolec, společnosti se sídlem ve Spojeném království, která vyvinula tuto nejnovější potravinu Frankenfood, byly geny prasat spojeny do konvenční sóji, aby se vytvořila sója s 26,6 % živočišných bílkovin.

Přesné použité geny prasat jsou obchodním tajemstvím. Výsledkem tohoto genetického inženýrství je, že vnitřní dužina sójových bobů má také růžovou barvu dužiny. Společnost také pracuje na vývoji rostliny hrachu, která produkuje hovězí protein. Moolec tvrdí, že tyto transgenní hybridy budou poskytovat podobnou chuť, texturu a nutriční hodnotu jako maso, bez vysokých nákladů na kultivované nebo laboratorně pěstované alternativy masa. Podle Nového atlasu: 3

„Zemědělci budou pěstovat rostliny konvenčními zemědělskými postupy. Po sklizni a zpracování fazolí – opět konvenčními technikami – se jejich bílkoviny stanou náhradami masa a jinými výrobky…

Stejně jako v případě vepřového masa pěstovaného v laboratoři se očekává, že komerční přijetí Piggy Sooy by mohlo v konečném důsledku eliminovat chov a zabíjení prasat spolu s souvisejícími etickými a environmentálními problémy.

„Moolec vyvinul jedinečnou, úspěšnou a patentovatelnou platformu pro expresi vysoce hodnotných bílkovin v semenech ekonomicky důležitých plodin, jako je sója,“ říká vedoucí vědecký pracovník společnosti Amit Dhingra.

„Tento úspěch otevírá precedens pro celou vědeckou komunitu, která se snaží dosáhnout vysoké úrovně exprese bílkovin v semenech prostřednictvím molekulárního zemědělství.“ V současnosti se nemluví o tom, kdy mohou být potraviny obsahující bílkoviny dostupné pro spotřebitele.“

USA povolují pěstované kuře

Na naše talíře míří i kuře vypěstované v laboratoři. 21. června 2023 povolilo americké ministerstvo zemědělství (USDA) prodej kuřat kultivovaných na buňkách – tedy kuřecího masa vypěstovaného z kmenových buněk v bioreaktoru – od Good Meat and Upside Foods. 4  ,  5

Oba plánují nejprve zavést své syntetické kuře do „špičkových“ restaurací v USA, zatímco zvětší produkci. Kromě těchto dvou, více než 100 dalších společností také pracuje na různých iteracích kultivovaného masa, od buněčného mletého hovězího masa a 3-D tištěných steaků a ryb (viz video výše), až po syntetické foie gras a kultivované mořské plody.

Pokud vám záleží na vašem zdraví, mám jen jedno doporučení. Drž se dále od všech těchto výmyslů vypěstovaných v laboratoři. Ani je nechci nazývat jídlem .

Jednoduše se nedá říct, jak mohou ovlivnit vaše zdraví, a nikdo to také nestuduje. Může trvat desetiletí, než se účinky projeví, a do té doby může být příliš pozdě vrátit věci zpět.

Na jedné straně se může ztratit know-how, jak pěstovat a pěstovat skutečné potraviny. Na druhé straně bychom mohli ztratit schopnost pěstovat skutečné jídlo, protože nezůstanou žádná nefalšovaná semena, se kterými bychom mohli pracovat, pokud nerozbijeme trezor se semeny soudného dne na severním pólu. 6

Editování genů způsobuje chaos v genomu

Jak uvádí GMWatch v červnu 2023, výzkumníci zjistili 7 , že úprava genu CRISPR-Cas nakonec způsobí zmatek v rostlinném genomu: 8

„Nedávné vědecké poznatky odhalily efekty podobné chromothripsis po aplikaci úpravy genů CRISPR/Cas v genomu rajčat… Chromothripsis se týká jevu, při kterém často dochází k několika stovkám genetických změn současně při katastrofické události. Mnohé části genetického materiálu mohou být vyměněny, rekombinovány nebo dokonce ztraceny, pokud k tomu dojde…“

Důležité je, že stejné katastrofické kaskády výměny, rekombinace a ztráty genů se vyskytují iv savčích a lidských buňkách v reakci na úpravu genů. Ve skutečnosti je to již nějakou dobu známo.

Toto je poprvé, co zjistili, že CRISPRthripsis se vyskytuje i v rostlinách s upravenými geny a neúmyslné genetické změny se nejen vyskytují mnohem častěji, než se dříve předpokládalo, ale vyskytují se i ve velkých částech genomu.

Rostliny upravené geny nelze považovat za bezpečné

Jak vysvětluje Test Biotech: 9) „…když jsou obě vlákna DNA prořezána, jak je tomu obvykle v případě CRISPR/Cas, konce chromozomů mohou ztratit vzájemný kontakt. Pokud oprava zlomu v chromozomech selže, oddělené konce se mohou ztratit, restrukturalizovat nebo začlenit jinde.

Chromothripsis se jinak zdá být v rostlinách poměrně vzácný. Aplikace CRISPR/Cas mohou často vést také ke změnám na genomových místech, které jsou obzvláště dobře chráněny přirozenými opravnými mechanismy. Rizika se obecně nedají odhadnout, proto je třeba je v každém jednotlivém případě důkladně přezkoumat…

Nedávná zjištění vrhají nové světlo na údajnou „přesnost“ genových nůžek: ačkoli nová technologie může být použita k zacílení a řezání přesných míst v genomu, důsledky „stříhání“ genomu jsou do určité míry nepředvídatelné a nekontrolovatelné.

Rostliny získané novým genetickým inženýrstvím (New GE) proto nelze považovat samy o sobě za bezpečné a je třeba je důkladně prozkoumat z hlediska rizik. Bez přesných genomových analýz lze chromotripsii snadno přehlédnout. Není například nepravděpodobné, že se to vyskytlo iv rostlinách získaných z New GE, které již byly deregulovány v USA.“

Přesnost při úpravě genů se přeceňuje

Ti, kdo podporují úpravu genů, často zdůrazňují skutečnost, že je to mnohem přesnější než přirozené šlechtění, což naznačuje, že přesnost zaručuje, že dosáhneme jen požadované změny, nic víc a nic méně. Ale to zjevně není pravda.

Přesnost nezaručuje bezpečnost, protože z jedné změny mohou nastat stovky neúmyslných genetických změn a neúmyslná genetická přeskupení a/nebo narušení genové exprese zase mohou vést k:

  • Změny v biochemickém složení rostliny (nebo živočišné tkáně)
  • Výroba nových toxinů
  • Výroba nových alergenů

Evropa se snaží deregulovat rostliny upravené CRISPR

V současnosti nemají USA žádné specifické předpisy pro rostliny s upravenými geny. Stejné předpisy, které platí pro konvenční plodiny, platí i pro GMO. 10

To znamená, že koncem května 2023 zveřejnila Agentura na ochranu životního prostředí (EPA) konečné pravidlo o „pesticidech a výjimkách z určitých ochranných látek začleněných do rostlin (PIP) odvozených z novějších technologií“, 11,12 které nyní vyžaduje, aby vývojáři GMO  předkládali  údaje . ukazují, že rostliny, které byly genově upraveny tak, aby odolávaly škůdcům, jsou neškodné pro ostatní složky ekosystému, neobsahují pesticidy v množstvích, která se vyskytují v konvenčních plodinách, a nezpůsobují negativní účinky na zdraví spotřebitelů.

Evropa má už léta dost přísná omezení na GMO rostliny, ale nyní se snaží io deregulaci. Jak uvádí Test Biotech: 13

„V současnosti se v Evropě uskutečňují pokusy do značné míry deregulovat rostliny získané z aplikací CRISPR/Cas. Podle uniklých dokumentů má Evropská komise v plánu udělit společnostem povolení k uvolnění zařízení New GE do životního prostředí ak uvádění jejich produktů na trh již po krátké době oznámení.

Podobně jako v USA by navrhovaná kritéria, která by je vyjmula z povinného hodnocení rizika, nevyžadovala žádné zkoumání neúmyslných genetických změn, například. chromotripsie.

Nové nařízení by se vztahovalo nejen na rostliny používané v zemědělství, ale umožnilo by i vypouštění volně rostoucích rostlin bez hloubkového hodnocení rizika. Testbiotech varuje, že plánovaná deregulace a rozsáhlé uvolňování nových GE organismů by mohlo ohrozit přírodní zdroje potřebné pro příští generace.

Maso vyrobené v laboratoři je ultrazpracované nezdravé jídlo

Mezi geneticky pozměněnou produkcí a masem vyrobeným v laboratoři se blížíme k tomu, že nezbývá mnoho skutečných, nefalšovaných plnohodnotných jídel.

Důležité je, že mnohé alternativy masa spadají do kategorie ultrazpracovaných potravin, kterých už máme příliš mnoho.

V roce 2018 skupina Friends of the Earth (FOE), lidová skupina pro životní prostředí, vydala zprávu, která položila kritické otázky o trendu směrem k syntetické biologii. V něm zdůraznily vysoce zpracovanou povahu těchto produktů: 14

„Na výrobu některých z těchto produktů se používají různé ,pomocné látky‘, včetně organismů (jako jsou geneticky upravené bakterie, kvasinky a řasy), které produkují bílkoviny, a chemikálií na extrakci bílkovin.

Například chemikálie jako hexan se používají k extrakci složek potravin, jako jsou bílkoviny (z hrachu, sóji, kukuřice atd.) nebo sloučenin (z geneticky upravených bakterií) pro výrobu xantanové pryže… zveřejňování těchto složek se nevyžaduje.

Jiné pomocné látky pro zpracování (např. bakterie, kvasinky, řasy), včetně těch, které jsou geneticky upraveny tak, aby produkovaly bílkoviny, se v současné době také nemusí uvádět na označení obalu. Nedostatek transparentnosti ztěžuje hodnocení vstupů a vlivu jejich použití.“

Můžeme ukončit tyranii ultrazpracovaných potravin?

V článku Wired z června 2023 Dr. Chris Van Tulleken, odborník na infekční choroby a autor knihy „Ultra-zpracovaní lidé: Proč všichni jíme věci, které nejsou jídlem… a proč nemůžeme přestat?“ vyslovil upřímnou prosbu politikům a lékařům, aby chránili veřejné zdraví vedením boje za skutečné potraviny: 15

„Onemocnění související se stravou – které zahrnuje obezitu, srdeční infarkt, mrtvici, rakovinu a demenci – je hlavní příčinou časných úmrtí ve Spojeném království. Pohání jej soubor průmyslově zpracovaných produktů… formálně známých jako ultrazpracované potraviny (UPF).

Tento druh jídla je obvykle zabalen v plastovém obalu a obsahuje přísady, které v typické kuchyni nenajdete. V USA a Spojeném království získáváme v průměru 60 % našich kalorií z produktů UPF, jako je pizza, chléb, snídaňové cereálie, sušenky a výživné nápoje…

UPF je vedlejším produktem komplikovaného finančního systému, který zahrnuje přeměnu odpadu z živočišné potravy na lidskou.

Abychom tento problém vyřešili, první věc, kterou musíme udělat, je zahrnout do oficiálních pokynů Spojeného království o výživě informaci, že ultrazpracované potraviny jsou spojeny s přibýváním na váze a chorobami souvisejícími s dietou a že doporučení pro lidi je vyhýbat se těmto potravinám.“

Bohužel, ačkoli je to obdivuhodná výzva k akci, nepředpokládám, že vlády v dohledné době vydají pokyny, aby se vyhnuly ultrazpracovaným potravinám, když vidím, kolik zemí, zejména USA, se plně angažuje v přechodu celého potravinového systému na takový, který je úplně,  resp  . téměř úplně, sestává z  geneticky upraveného  a zpracovaného jízdného.

Je součástí technokratického převzetí známého jako  The Great Reset  . Nahrazením skutečných živočišných potravin patentovanými alternativami vyrobenými v laboratoři získají globalisté bezprecedentní moc kontrolovat světovou populaci. Poskytne jim také větší kontrolu nad zdravím lidí.

Je dobře známo, že konzumace ultrazpracovaných potravin přispívá k chorobám 16 a původcem špatného zdraví je Big Pharma. Průmysl zpracovaných potravin strávil mnoho desetiletí řízením chronických chorob, které se pak léčí spíše léky než lepší stravou.

Nyní se díváme na další ultrazpracované potraviny, které se zavádějí ve jménu boje proti klimatickým změnám, takže nevkládejte své naděje do zákonodárců. Finanční a geopolitické síly proti nim jsou obrovské. Ne, věřím, že skutečná moc je v každém z nás. Musíme zajistit, aby skutečné potraviny měly stálé místo na trhu tím, že na ně utratíme naše peníze a všechny zpracované a geneticky upravené potraviny necháme na pultech obchodů.

Poznámka pro čtenáře: Klepněte na tlačítko sdílení výše. Sledujte nás na Instagramu a Twitteru a přihlaste se k odběru našeho telegramového kanálu. Neváhejte znovu uveřejňovat a sdílet články z globálního výzkumu.

Dr. Joseph Mercola

O autorovi: dr. Joseph Michael Mercola je americký zastánce alternativní medicíny, autor knih, osteopatický léčitel a internetový podnikatel.

Poznámky

1, 3   Nový atlas 30. června 2023

2   Nový vědec 28. června 2023

4   Časopis Time 21. června 2023

5   Sharyl Attkisson 27. června 2023

6   Vědecký deník 9. února 2007

7   bioRxiv 24. května 2023

8   Sledujte GM 20. června 2023

9, 13   Test Biotech 20. června 2023

10   Global Gene Editing Regulation Tracker

11   výjimek EPA pro určité ochranné látky začleněné do rostlin (PIP) odvozené od novějších technologií Konečné pravidlo

12   Věda 2. června 2023

14   Friends of the Earth, From Lab to Fork, červen 2018 (PDF)

15   Zapojeno 30. června 2023

16.   BMJ 2018; 360:k322

Doporučený obrázek je od společnosti Mercola

AUTOR:  Dr. Joseph Mercola

ZDROJ

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *