, ,

Deset milionů dětí v Africe nutně potřebuje humanitární pomoc

DĚTI AFRIKA

Deset milionů dětí v Africe nutně potřebuje humanitární pomoc

19.3.2023

Deset milionů dětí v Africe v Burkině Faso, Mali a Nigeru nutně potřebuje humanitární pomoc. Počet dětí v nouzi se za poslední 3 roky zdvojnásobil, uvedl UNICEF v pátečním prohlášení.

Vyhrocení situace je způsobeno eskalujícími a stále násilnějšími konflikty. Téměř 4 miliony dětí v sousedních zemích jsou ohroženy přeshraničními střety mezi ozbrojenými skupinami a bezpečnostními silami.

Děti v regionu se stále častěji stávají oběťmi ozbrojených konfliktů nebo terčem ozbrojených skupin, uvedla Marie-Pierre Poirier , ředitelka UNICEF pro západní a východní Afriku. Upozornila na skutečnost, že v kraji ve středním Sahelu byly v roce 2022 násilím zasaženy zvláště děti.

V Burkině Faso bylo podle OSN za prvních 9 měsíců loňského roku zabito třikrát více dětí než ve stejném období loňského roku. Většina z nich byla zabita při útocích na jejich vesnice nebo zemřela na bomby a hozené výbušniny.

Ozbrojené skupiny proti veřejnému vzdělávání systematicky vypalují a rabují školy, vyhrožují, unášejí nebo zabíjejí učitele. Více než 8 300 škol v těchto třech zemích bylo uzavřeno, protože se staly terčem útoku, učitelé uprchli, rodiny se staly bezdomovci nebo se rodiče bojí posílat své děti do škol.

„Krize vyžaduje naléhavou humanitární reakci a dlouhodobé a flexibilní investice do základních sociálních služeb, které mohou pomoci posílit sociální soudržnost, udržitelný rozvoj a lepší budoucnost pro děti,“ shrnula  Marie-Pierre Poirier, co se děje v Africe.

ZDROJ: INFOKURÝR http://www.infokuryr.cz/n/2023/03/19/deset-milionu-deti-v-africe-nutne-potrebuje-humanitarni-pomoc/

 

Dočetli jste jeden z našich článků?
Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolný příspěvek, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování ! Volného blogu a také investicí do jeho budoucnosti.
Více o financování zdola se dozvíte ZDE: https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *