Dedolarizace pokračuje: Země BRICS masově prodávají americké státní dluhopisy

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

27.9.2023

Země BRICS stále více uvolňují své dolarové rezervy, jak ukazují nedávná data. Protože jsou většinou drženy v amerických vládních dluhopisech, zvyšuje to tlak na americkou vládu. Spojené státy čelí bezprecedentní dluhové explozi.

Jako krok k obraně proti agresivním ekonomickým a finančním politikám USA, které spoléhají na sílu amerického dolaru jako ekonomické zbraně, a jako zajištění proti možnému krachu dolaru v důsledku současné exploze dluhu, se země BRICS snaží diverzifikovat své devizové držby.

To také zahrnuje výprodeje většího množství držených amerických vládních dluhopisů a ve vnitřním a zahraničním obchodu se také stále více vzdávají současné světové rezervní měny.

Podle amerického ministerstva financí země BRICS (vyjma Indie) již měsíce prodávají stále více dluhopisů. Čína, která v červenci 2022 stále držela dluhopisy v hodnotě 939,2 miliardy dolarů, měla v červenci 2023 dluhopisy pouze za 821,8 miliardy dolarů (poslední údaje).

To je ztráta 117,4 miliardy dolarů nebo 12,5 procenta. Brazílie, která v červenci 2022 stále držela 232,9 miliardy amerických vládních dluhopisů, měla v červenci 2023 pouze 224,7 miliardy dolarů. To odpovídá ztrátě 8,2 miliardy dolarů nebo 3,5 procenta.

Image

Pouze Indie (červenec 2022: 212,0 miliard USD) zvýšila svůj podíl o 21,1 miliardy USD na 233,1 miliardy USD (+10 procent). Rusko a Jižní Afrika již fakticky nevlastní žádné americké státní dluhopisy.

Zajímavé ale také je, že Saúdská Arábie (nový člen BRICS) ve stejném období snížila své dolarové držby zhruba o desetinu ze 121,6 na 109,2 miliardy dolarů.

Obecně platí, že důvěra v americký dolar viditelně klesá, protože Spojené státy také používají svou měnu k vydírání jiných zemí a také si užívají bezprecedentní dluhové orgie.

Selhání větších skupin kupujících směnky americké vlády také ztěžuje prodej těchto cenných papírů. To může vést k další inflaci.

zdroj

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *