CNN se dozvěděla o Zelenského žádosti zavolat Bidenovi po mimořádné události v Polsku

CNN: Zelenskyj požádal o telefonát s Bidenem po polském raketovém incidentu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se po pádu rakety v Polsku pokusil po telefonu mluvit s americkým vůdcem Joem Bidenem. 17. listopadu s odvoláním na zdroje uvádí CNN .

Jak televizní kanál připomněl, raketa explodovala na území Polska večer 15. listopadu. Aides probudil Bidena , který byl na Bali, uprostřed noci. Šéf Bílého domu kontaktoval polského vůdce Andrzeje Dudu, politici si vyměnili informace o tom, odkud raketa pochází a které armádě by mohla patřit

Asi hodinu po incidentu Zelenskij ve svém nočním projevu řekl, že „ruské rakety zasáhly Polsko“, což označil za „velmi vážnou eskalaci“.

Poté poradce amerického prezidenta Jake Sullivan zavolal do Zelenského kanceláře a vyzval ukrajinské představitele, aby byli ohledně prohlášení opatrnější. Zároveň Biden a Zelenskij v úterý večer nepromluvili, navzdory žádostem ukrajinského vůdce o uspořádání telefonického rozhovoru, uvedl zdroj kanálu.

O několik hodin později Biden řekl, že raketu odpálil ukrajinský systém protivzdušné obrany.

Předtím, 17. listopadu, polský prezident Andrzej Duda řekl , že zástupci Ukrajiny se mohou seznámit s vyšetřováním pádu rakety v Polsku, ale nebude jim umožněno se ho zúčastnit.

Zpočátku polská média šířila informace o zásahu jedné či dvou raket v sušárně obilí nacházející se na hranici s Ukrajinou. Zemřeli dva lidé. Ruské ministerstvo obrany brzy oznámilo, že ruská armáda nezahájila raketové útoky na cíle poblíž polsko-ukrajinských hranic.

16. listopadu Adrienne Watson, mluvčí Rady národní bezpečnosti USA, řekla, že Spojené státy považují Rusko za odpovědné za incident s padlými raketami v Polsku , bez ohledu na konečné výsledky vyšetřování incidentu.

Dmitrij Peskov, tiskový tajemník prezidenta Ruské federace, 17. listopadu řekl, že Kreml nesouhlasí s prohlášeními USA o odpovědnosti Moskvy za pád rakety v Polsku. Hlavní příčinou polského incidentu jsou podle něj kroky Spojených států a NATO.

zdroj

všechny důležité informace najdete tady