Wells Fargo, Mastercard a Fed pracují na digitálním dolaru

Citigroup, HSBC a PNC se také zapojí do úsilí o vytvoření digitální verze americké měny.

ROB LENIHANNOV 15, 2022 16:44 EST

Několik velkých společností poskytujících finanční služby se spojilo s New York Federal Reserve, aby oznámily 12týdenní program digitálního dolaru.

pracují na digitálním dolaru

Navrhovaná platforma bude využívat technologii distribuované účetní knihy, což je decentralizovaný digitální systém peer-to-peer pro záznam transakcí mezi stranami na více místech současně, uvádí prohlášení zúčastněných společností.

Projekt proof of concept (PoC) otestuje verzi návrhu sítě regulovaného ručení, která funguje výhradně v amerických dolarech, kde komerční banky vydávají simulované digitální peníze nebo-li „tokeny“ – představující vklady jejich vlastních zákazníků – a vypořádávají se prostřednictvím simulovaných rezerv centrální banky na sdílené distribuované účetní knize s více entitami.

Mezi společnosti účastnící se programu patří Citigroup, HSBC Holdings, Mastercard, Wells Fargo a PNC Financial Services.

Platforma bude v souladu se stávajícím regulačním rámcem a zachová stávající požadavky na zpracování plateb založených na vkladech, zejména zachování kritérií pro zákazníky a proti praní špinavých peněz. PoC bude simulovat digitální peníze vydávané regulovanými institucemi v amerických dolarech, ačkoli koncept by mohl být potenciálně rozšířen na operace s více měnami a regulované stablecoiny. PoC bude simulovat tokeny, které jsou 100% zastupitelné a vyměnitelné za jiné formy peněz, a bude zahrnovat dialog s širší bankovní komunitou v USA, včetně komunitních a regionálních bank.

Peníze a bankovnictví se vyvíjejí

Per von Zelowitz, ředitel newyorského inovačního centra Fedu uvedl, že centrum „se těší na spolupráci s členy bankovní komunity s cílem pokročit ve výzkumu tokenizace aktiv a budoucnosti infrastruktur finančních trhů v USA protože peníze a bankovnictví se vyvíjí.“

Newyorský Fed uvedl, že projekt bude probíhat v testovacím prostředí a bude používat pouze simulovaná data. Cílem projektu není prosazovat žádný konkrétní politický výsledek, ani není zamýšleno jako signál, že Federální rezervní systém učiní jakákoli bezprostřední rozhodnutí o vhodnosti vydání maloobchodní nebo velkoobchodní digitální měny centrální banky nebo CBDC ani o tom, jak by měla nezbytně být konstruována. Vyhodnocení pilotního projektu budou zveřejněna po jeho uzavření, uvedl newyorský Fed.

4. listopadu vydal newyorský Fed zprávu o výsledcích 1. fáze projektu Cedar, provedené Inovačním centrem, vícefázového výzkumného úsilí vyvinout technický rámec pro teoretickou velkoobchodní digitální měnu centrální banky (wCBDC) v kontextu Federálního rezervního systému. Michelle Nealová, vedoucí tržní skupiny newyorského Fedu ve stejný den řekla, že „americký CBDC – digitální forma amerického dolaru, která je přímým závazkem Federálního rezervního systému – má potenciál nabídnout významné výhody.“
„Mohlo by to umožnit platební systém, který je efektivnější, poskytnout základ pro další technologické inovace a usnadnit rychlejší přeshraniční transakce,“ řekla v projevu na Singapurském festivalu Fintech. „Mohlo by to podpořit finanční inkluzi a rovnost tím, že umožní přístup široké skupině spotřebitelů a podpoří ekonomický růst a stabilitu,“ dodala Nealová.

thestreet.com/fintech/banks-and-new-york-fed-team-up-on-digital-dollar-pilot