, ,

Brazilský prezident Lula da Silva na summitu Jižní Ameriky prosazuje regionální měnu

Brazilský prezident Lula da Silva na summitu Jižní Ameriky prosazuje regionální měnu

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

31.5.2023

Brazilský prezident také diskutuje o oživení UNASUR na setkání s dalšími vůdci

MEXICO CITY

Brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva vyzval k vytvoření regionální obchodní měny, když v úterý hostil summit jihoamerických vůdců.

Lula diskutoval o důležitosti společné měny pro region a vyzval k oživení regionálního bloku dříve známého jako Unie jihoamerických národů (UNASUR) na shromáždění, kterého se zúčastnilo dalších 11 vůdců a zástupců jihoamerických zemí.

V paláci Itamaraty v hlavním městě Brasílii ho doprovázeli vůdci Argentiny, Bolívie, Chile, Kolumbie, Ekvádoru, Guyany, Paraguaye, Surinamu, Uruguaye a Venezuely.

Peruánská prezidentka Dina Boluarteová se summitu z diplomatických důvodů nezúčastnila a místo toho ji zastupoval vůdce Rady ministrů Peru.

Lídři se summitu zúčastnili na pozvání Luly, který hledá integrovanější blok, který by řešil společné problémy v regionu, jako je zdravotnictví, životní prostředí, obchod a organizovaný zločin.

Mezi návrhy, které předložil, je možné vydání společné měny pro jihoamerický region, která by usnadnila obchod a vyrovnala obchodní závislost na americkém dolaru.

Začátkem tohoto roku Lula a argentinský prezident Alberto Fernandez oznámili svůj záměr vytvořit společnou měnu mezi svými zeměmi nazvanou „sur“ nebo „jih“ a plánovali pozvat další latinskoamerické národy, aby se připojily k tomu, co by bylo druhou největší světovou měnou. měnovou unií, ale plány byly kvůli komplikacím odloženy k ledu.

Měna měla být jedním z různých opatření plánovaných k upevnění vazeb mezi jihoamerickými zeměmi. ​

Lula mezitím řekl, že UNASUR představuje dobrý začátek další mezinárodní spolupráce a integrace.

UNASUR byl mechanismus pro konzultace, koordinaci, integraci a politický dialog vytvořený v roce 2008 vůdci Pink Tide, skupiny levicově orientovaných nekomunistických vlád, které se dostaly k moci na konci 90. let a v novém tisíciletí v r. Latinská Amerika v čele s vůdci včetně Huga Chaveze ve Venezuele, Cristiny Fernandez de Kirchner v Argentině, Luize Inacio Lula da Silva v Brazílii a Evo Moralese v Bolívii.

Podle Luly tato ideologie podpořila rozkol v regionální soudržnosti a do roku 2018 Argentina, Brazílie, Chile, Kolumbie, Peru a Paraguay upustily od účasti v UNASUR.

S Lulovým návratem do prezidentského úřadu se však Brazílie v dubnu formálně vrátila k UNASUR.

„Už více než 10 let nám UNASUR umožňuje lépe se poznat. Upevnili jsme naše vazby prostřednictvím širokého politického dialogu, který se přizpůsobil rozdílům a umožnil nám identifikovat společné jmenovatele. Implementovali jsme iniciativy spolupráce ve zdravotnictví, infrastruktuře a obraně.“ Tato integrace také přispěla k důležitým obchodním ziskům. Vytvořili jsme robustní zónu volného obchodu, jejíž čísla dosáhla v roce 2011 rekordní hodnoty 124 miliard dolarů,“ řekl Lula.

ZDROJ: https://www.aa.com.tr/en/americas/brazil-s-lula-pushes-for-regional-currency-at-south-america-summit/2910628

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *