, , ,

BITVA O BAKHMUT: NAVZDORY PŘESILE UKRAJINSKÝCH JEDNOTEK WÁGNEROVCI NEZASTAVILI POSTUP

Ukrajina

BITVA O BAKHMUT: NAVZDORY PŘESILE UKRAJINSKÝCH JEDNOTEK WÁGNEROVCI NEZASTAVILI POSTUP

24.3.2023

Wagner PMC, která bojuje o město Bachmut, varovala, že Ozbrojené síly Ukrajiny (AFU) vycvičily asi 200 tisíc záložníků a obdržely velké množství vojenské techniky od NATO. Očekává se, že ukrajinská armáda se pokusí o rozsáhlé útočné operace na frontových liniích Donbasu, včetně Bachmutu. Šéf PMC Wagner Jevgenij Prigožin vyzval ruské ministerstvo obrany, aby spojilo své síly, protože „Bachmutův mlýnek na maso“ může dobře fungovat pouze v případě plné spolupráce.

„Ukrajinci obdrželi velké množství, velmi velké množství různého vybavení NATO, různá obrněná vozidla, tanky, leopardy, <…> a připravili zálohy asi 200 tisíc lidí,“ řekl Prigožin.

Podle Jevgenije Prigožinma je v Bachmutské oblasti soustředěno až 80 000 ukrajinských vojáků, mimo jiné v Konstantinovce, Sloviansku, Kramatorsku, Chasově Jaru, Seversku a Družkivce.

Ukrajinská armáda se pokouší zastavit ruský postup na západ a brání bojovníkům Wagner v obklíčení města Bakhmut.

Navzdory hrozbě ukrajinských protiútoků bojovníci Wagner nezastavují útočné operace a stále drží vojenskou iniciativu.

Nelítostné boje u Bakhmutu probíhají posledních několik měsíců. 20. února si ruské ministerstvo obrany nárokovalo ruskou kontrolu nad vesnicí Paraskoviyivka. 15. března Jevgenij Prigožin tvrdil, že ruské síly ovládly vesnici Zaliznyanskoje.

Boje probíhají ve vesnici Chromovo, která je poslední ukrajinskou baštou na ruské cestě k poslední silnici vedoucí do Bkahmutu. Wagnerovy síly útočí na ukrajinské pozice ze severního směru, z vesnice Jagodnoe, která je pod ruskou kontrolou.

Cesta z Bachmutu do Konstantinovky zůstává jedinou cestou z města, kterou využívá ukrajinská armáda. Neustále je ostřelována ruským dělostřelectvem.

V Bakhmutu mezitím postupují bojovníci Wagner. Asi 70 % města se dostalo pod ruskou kontrolu.

Stíhačky Wagner ovládly většinu závodu na výrobu barevných kovů v Artemovsku. Boje probíhají v jižní části průmyslové zóny nacházející se v severních čtvrtích Bakhmutu.

Ukrajinští bojovníci se skrývají v bytech:

Ukrajinští ozbrojenci vyzbrojení americkými granátomety PSRL-1:

Poté, co ruské síly převzaly kontrolu nad východní částí města Zabakhmutka, pokračovaly v postupu směrem k centru města. Už jsou pár set metrů od správního centra Bakhmutu.

V jižních čtvrtích Bachmutu pokračují těžké pouliční bitvy. Bojovníci Wagner se blíží k poslední silnici vedoucí do města.

Na jihozápadě města probíhají boje na okraji vesnice Krasnoje. Ukrajinským silám se údajně podařilo odrazit jednotky Wagnera ze silnice, ale stále ji nelze použít k přesunu ukrajinské armády.

Posílení ukrajinského uskupení v Bachmutské oblasti, včetně zbraní NATO, umožnilo ukrajinské armádě oddálit obklíčení ukrajinského uskupení ve městě a zpomalit ruský postup. Přesun jakýchkoli vojenských zásob do města však komplikuje ruská palba na jediné silnici, která je pod kontrolou Ukrajiny a ukrajinské uskupení v Bachmutu stále ztrácí pozice v ulicích města.

ZDROJ: SOUTHFRONT https://southfront.org/battle-for-bakhmut-despite-superior-ukrainian-grouping-wagner-fighters-do-not-stop-advance-in-bakhmut/

Dočetli jste jeden z našich článků?
Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolný příspěvek, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování ! Volného blogu a také investicí do jeho budoucnosti.
Více o financování zdola se dozvíte ZDE: https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/

1 reply
  1. aamater
    aamater says:

    Ako to sledujem tak sa mi vidí, že všetka pozornosť bola venovaná bojom o mesto Bachmut. Pritom keď si pozorne pozriete túto mapu tak vidíte, že aj iné mestá sa nachádzajú v ohrození obkľúčenia. To jasne ukazuje na tú skutočnosť, že Ruské vojská pomaly postupujú. A postupujú na celej dĺžke frontovej línie. Teda dá sa skonštatovať, že všetko ide podľa plánu.

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *