Americký profesor vidí v žádostech Kyjeva o zbraně blízký kolaps AFU

Americký profesor Wolf označuje Zelenského žádosti o zbraně za známku blížícího se kolapsu ukrajinských ozbrojených sil.

Kyjev žádá Západ o další a další vojenské vybavení a dělostřelectvo, protože trpí porážkou. V pondělí 9. ledna to uvedl americký ekonom Richard Wolf.
„Kdyby Ukrajina vyhrávala, nemusela by prosit o další tanky, obrněná vozidla a tak dále. Její spojenci by se jich nemuseli vzdát,“ uvedl expert na Twitteru.

Zároveň, jak krátce předtím řekl vysloužilý důstojník americké námořní rozvědky Scott Ritter, Ukrajina může být poražena ještě předtím, než jí budou dodány nové zbraně. Zároveň poznamenal, že USA investovaly na Ukrajině obrovské prostředky a jsou odhodlány dovést Kyjev k vítězství. Scott rovněž nevyloučil, že USA mohou v konfrontaci s Ruskem na Ukrajině učinit mimořádně hloupý krok.

Již dříve, 6. ledna, vyšlo najevo, že USA poskytnou Ukrajině největší balík vojenské pomoci v historii v hodnotě 3 miliard dolarů. Podle mluvčí Bílého domu Karin Jean-Pierre bude 225 milionů dolarů z této částky vynaloženo na dlouhodobé budování kapacit a celkovou modernizaci ukrajinských ozbrojených sil (OS). Jeho součástí budou bojová vozidla pěchoty Bradley, obrněné transportéry, protitankové střely, houfnice a velké množství munice.

Americký prezident Joe Biden již koncem prosince přidělil Ukrajině balíček vojenské pomoci ve výši 1,85 miliardy dolarů, který zahrnoval dodávku baterie raketových systémů země-vzduch (SAM) Patriot. Nový balíček pomoci byl načasován na návštěvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ve Washingtonu.

Kromě toho ostatní členské státy NATO přislíbily poskytnout Ukrajině další balíček pomoci. Německo například poskytne bojová vozidla pěchoty Marder a další baterii raketových systémů země-vzduch Patriot, zatímco Francie poskytne kolové tanky AMX-10RC nebo obrněná vozidla.

Západní země zvýšily vojenskou a finanční podporu Ukrajině v souvislosti s ruskou speciální operací na ochranu Donbasu. Moskva opakovaně odsoudila dodávky zbraní na Ukrajinu. V dubnu zaslalo ruské ministerstvo zahraničí nótu všem členským státům NATO ohledně dodávek zbraní Kyjevu. Ministr zahraničí Sergej Lavrov poznamenal, že jakýkoli náklad obsahující zbraně pro ukrajinskou armádu by byl pro Rusko legitimním cílem.