, ,

1) Přidávat do ústavy právo platit v hotovosti je „nadbytečné“, řeší „neexistující problém“, říkají poslanci Výborný a Kohajda

Následuje druhý článek

2) Digitální platby se „nesmí zvrhnout v povinnost“, která umožní sledování a „zneužití dat“, říkají senátorky Chalánková a Seitlová

1)článek

Digitální platby se „nesmí zvrhnout v povinnost“, která umožní sledování a „zneužití dat“, říkají senátorky Chalánková a Seitlová

Přidávat do ústavy právo platit v hotovosti je „nadbytečné“, řeší „neexistující problém“, říkají poslanci Výborný a Kohajda.

| 23. 8. 2022

Jde o „zaplevelování“ ústavy, odklon od používání hotovosti aktuálně nehrozí, domnívají se členové ústavní komise Výborný a Kohajda.

Senátoři v srpnu v prvním kole projednávání schválili návrh nezávislé senátorky Jitky Chalánkové o zakotvení práva platit v hotovosti do ústavy. Senátorka svůj návrh odůvodnila tím, že lidé se obávají, že se vlastnictví bankovního účtu či digitální identity může stát nezbytností. Návrh má nyní posoudit Stálá komise pro Ústavu ČR.

„Základní ideou tohoto návrhu je, že digitalizace může velmi usnadnit lidem život a nikomu nesmí být upřeno právo ji využívat, ale nikdo, až na nezbytné výjimky dané veřejným zájmem, nemá být k jejímu využívání nucen, a to přímo ani nepřímo,“ uvedla Jitka Chalánková v důvodové zprávě.

Oslovili jsme některé z členů Stálé komise pro Ústavu ČR, aby nám sdělili svůj názor. Dva z oslovených členů, poslanci Mgr. Marek Výborný (KDU-ČSL) a doc. JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. (nestraník za KDU-ČSL), se na nutnost zakotvení tohoto práva dívají skepticky.

„Považuji tento krok za zbytečné ,zaplevelování‘ Ústavy, resp. Listiny základních práv a svobod. Jedná se o čistě formální mechanismus platebního styku, který bych ponechal standardnímu vývoji v oblasti společensko-ekonomických vztahů. Návrh tudíž osobně považuji za nadbytečný,“ uvedl pro Epoch Times Marek Výborný.

doc. JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. (Psp.cz)

Stejně tak i Michael Kohajda se domnívá, že v tuto chvíli se jedná o čistě hypotetickou záležitost a změna by tak měla řešit „neexistující problém“.

„Myslím si, že Ústava ČR a Listina základních práv a svobod by měly mít zejména kvalitu stability. Ad hoc změny podle aktuálních nálad politiků nebo společnosti k této stabilitě určitě nepřispějí. Z hlediska věcného se pak domnívám, že tato úprava není nijak přínosná, neboť ani aktuálně nehrozí odklon od používání hotovosti v platebním styku, a že tedy tato změna by tak měla řešit neexistující problém,“ míní Kohajda.

Ani Michael Kohajda, ani Marek Výborný rozsáhlou debatu mezi členy ústavní komise neočekávají. „Za sebe v tento okamžik konstatuji, že jsem u každé změny Ústavy či ústavních zákonů obezřetný. Domnívám se, že je potřeba pečlivě zvážit jejich skutečný přínos a smysluplnost,“ vysvětlil pro Epoch Times Marek Výborný.

Vážení čtenáři, nenechte si ujít to nejlepší z Epoch Times! Přihlaste se k odběru Newsletteru. Několikrát týdně vám tak budeme moci zasílat výběr těch NEJ zpráv.

Stejně tak Michael Kohajda uvedl, že „dosud žádná debata o této změně na půdě Stálé komise pro Ústavu neproběhla“ a ani „žádnou seriózní debatu o tomto tématu“ neočekává.

Zdroj: The Epoch Times https://www.epochtimes.cz/2022/08/23/pridavat-do-ustavy-pravo-platit-v-hotovosti-je-nadbytecne-a-resi-neexistujici-problem-rikaji-poslanci-vyborny-a-kohajda/

2)článek

Digitální platby se „nesmí zvrhnout v povinnost“, která umožní sledování a „zneužití dat“, říkají senátorky Chalánková a Seitlová

 | 23. 8. 2022

Nedávno předložený návrh o zakotvení práva platit bankovkami a mincemi do ústavy byl Senátem v prvním čtení schválen. O značné podpoře Senátu svědčí fakt, že pro návrh hlasovalo 53 z 60 přítomných senátorů, z nichž se zdrželo pouze sedm a nikdo nebyl proti. Nyní se o problematice monitorování digitálních plateb široce diskutuje nejenom mezi veřejností, ale i mezi poslanci a senátory.

Někteří zmiňovaný návrh nezávislé senátorky MUDr. Jitky Chalánkové považují za „zbytečný“, jiní tvrdí, že je „přípravou na to, co přijde v budoucnosti“, aby česká společnost mohla účinněji odrážet tendence, které už dnes vznikají v zahraničí.

Místopředsedkyně Senátu RNDr. Jitka Seitlová (KDU-ČSL) před hlasováním o návrhu řekla, že někdo nemusí chtít, aby byly jeho platby monitorovány a zanechávaly „digitální stopu“, když existuje možnost, že tato data někdo zneužije. (zdroj)

„Bezpečnost znamená, že pokud platíte kartou, nevím, jestli v tuto chvíli jsou takové bezpečnostní systémy, aby všechny ty údaje nebyly nikdy v budoucnu v nějaké vážnější době třeba i zneužity,“ řekla senátorka Seitlová. „Je to jeden z důvodů, který považuji za velmi závažný, kterému se dostatečně nevěnujeme.“

RNDr. Jitka Seitlová. (senat.cz)

„Na druhé straně je tady riziko různých korupčních finančních prostředků, kde jsme vázáni různými evropskými směrnicemi,“ dodává Seitlová. „Myslím si, že je důležité, abychom prověřili, jestli je (tato zákonná úprava) potřebná a smysluplná u nás, třeba můžeme být i v rámci EU příkladem.“

„Některé restaurace opravdu nechtějí platit kartami,“ reagovala Seitlová na poznámku senátora Petra Víchy, že důvodem vyžadování platby hotovostí jsou daňové úniky. „Ale já mám zase informaci jinou, že je to také proto, že z toho obratu přes karty obchody nebo restaurace platí poměrně vysoký poplatek, dokonce až pět procent, což není málo pro střední, velkou nebo malou restauraci, nebo tam, kde nás obslouží. Těch důvodů může být daleko více.“

MUDr. Jitka Chalánková. (senat.cz)

Otázka digitálních plateb podle Seitlové „patří mezi zásadní věci, nejenom z hlediska vlastní platby, ale možná do budoucna i z hlediska větší bezpečnosti“.

Senátorka Jitka Chalánková, která návrh předložila, říká, že „v době vzniku Listiny základních práv a svobod si nikdo nedokázal představit, že by platby kartou mohly jednou zcela vytlačit hotovostní platby. Dnes je tato hrozba reálná, proto přicházíme s tímto návrhem.“

Návrh podle Chalánkové nejde proti digitalizaci nebo proti pokroku, ale pokud jde o digitální komunikaci nebo speciálně o digitální či bezhotovostní platby, „vždy musí jít o právo, a toto právo se nesmí zvrhnout v povinnost“.

„To by se mohlo snadno stát. Za čas může někdo přijít s povinnými bezhotovostními platbami. Náš návrh tomu staví hráz už v předstihu, je jasným znamením, že takovou cestou se ubírat nechceme, doufám, ani nebudeme,“ říká senátorka.

Návrh je podle doktorky Chalánkové především o „svobodě volby“, a to je právo, které „má mít žebrák i miliardář“. (zdroj)

ZDROJ. The Epoch Timeshttps://www.epochtimes.cz/2022/08/23/digitalni-platby-se-nesmi-zvrhnout-v-povinnost-ktera-umozni-sledovani-a-zneuziti-dat-rikaji-senatorky-chalankova-a-seitlova/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *