Země EU se nedohodly na společném nákupu munice pro AFU

10.2.2023

Polský premiér Mateusz Morawiecki 10. února uvedl, že členské státy EU nedosáhly dohody o společném nákupu munice pro potřeby ukrajinských ozbrojených sil. Polský premiér Mateusz Morawiecki to řekl 10. února na tiskové konferenci k výsledkům summitu Evropské unie.
„Včera pozdě večer jsme jednali o dodávkách munice, kterou Ukrajina nyní velmi potřebuje. Některé země na náš návrh nereagovaly kladně,“ řekl a dodal, že společné nákupy a objednávky by byly v zájmu Ukrajiny i zemí EU a NATO.

Morawiecki prohlásil, že navzdory chybějící dohodě je přesvědčen, že se země EU k této otázce v blízké budoucnosti vrátí.

„Stejně jako se na začátku zdálo, že diskuse o tancích je nemožná, stejně jako byla odsunuta diskuse o (protiletadlových raketových systémech) Patriot, tak si myslím, že se na příštím summitu EU k otázce munice rychle vrátíme,“ shrnul premiér.

Již dříve, 9. února, estonská premiérka Kaja Kallasová na okraj summitu EU prohlásila, že republika je zastáncem společného nákupu vojenského vybavení pro ukrajinské ozbrojené síly (AFU), podobného vakcínám COVID-19. Jak Kallas dodal, cena roste s každou pochybností a je zdržována rozhodnutím, zatímco tato iniciativa urychlí proces zasílání zbraní na Ukrajinu.

Zástupkyně zahraničněpolitické služby Evropské unie Nabilia Massraliová 18. ledna uvedla, že EU předala Ukrajině zbraně v celkové hodnotě 11,5 miliardy eur.

Západní země zvýšily vojenskou a finanční podporu Ukrajině poté, co Rusko zahájilo speciální operaci na ochranu Donbasu. Rozhodnutí o zvláštní operaci přijal ruský prezident Vladimir Putin v souvislosti se zhoršující se situací v regionu v důsledku častějšího ostřelování ze strany ukrajinských ozbrojenců.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Send us mail