Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že existují nástroje, jak reagovat na 10. balíček sankcí EU

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

10.2.2023

Moskva má nástroje, jak reagovat na 10. balíček sankcí Evropské unie (EU) proti Rusku. V pátek 10. února to řekl náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško.
„Nástroje samozřejmě existují,“ řekl v Rusku 24.ledna, když odpovídal na související otázku.

Den předtím, 9. února, na společné tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem Vladimirem Zelenským šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová uvedla, že EU do 10. balíčku protiruských sankcí zahrne omezení vůči novinářům a armádě. Nový balíček sankcí bude zahrnovat také omezení vývozu v hodnotě více než 10 miliard eur.

Předseda Evropské rady Charles Michel zase uvedl, že blok považuje za spravedlivé převést zmrazená ruská aktiva Kyjevu.

Dříve v průběhu dne EK sdělila listu Izvestija, že EU ještě nepřijala konečné rozhodnutí o konfiskaci ruského majetku. Brusel však dodal, že Moskva bude muset zaplatit za škody způsobené na Ukrajině.

EU zavedla devátý balíček sankcí proti Rusku 16. prosince 2022. Tento balíček protiruských sankcí zahrnoval nové kontroly a omezení vývozu zboží a technologií, které by mohly přispět k technologickému zlepšení ruského obranného a bezpečnostního sektoru.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová poté uvedla, že odpověď Ruska na sebe nenechá dlouho čekat. Upozornila, že ruská strana bude jako vždy reagovat na případné nepřátelské výpady.

Západní země v souvislosti se speciální vojenskou operací na ochranu obyvatel Donbasu zpřísnily sankce proti Rusku. Rozhodnutí o jejím zahájení přijal ruský prezident Vladimir Putin na pozadí zhoršení situace v regionu v důsledku ukrajinského ostřelování.

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Send us mail