WHO varuje před novými smrtelnými srdečními problémy u dětí očkovaných matek

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

21.5.2023

Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že u dětí narozených očkovaným matkám prudce narůstá počet případů smrtelných srdečních problémů.
Podle pohotovostního upozornění se ve Spojeném království velmi zvýšil počet „neobvyklých“ případů myokarditidy u kojenců.

V období od června 2022 do března 2023 došlo ve Walesu k „nárůstu závažných myokarditid u novorozenců spojených s enterovirovou infekcí“.
WHO také přiznává, že na myokarditidu zemřelo jedno dítě, což agentura OSN pro zdraví označuje za „neobvyklé“.

Toto znepokojivé varování přichází v souvislosti s celosvětovým nárůstem případů myokarditidy u plně očkovaných dětí. Začátkem tohoto roku během slyšení ve výboru ohledně zvýšení cen vakcíny Covid generální ředitel společnosti Moderna Stéphane Bancel přiznal, že jeho společnost věděla o zvýšeném riziku myokarditidy u příjemců vakcíny, ale záměrně tuto informaci před veřejností tajila.

Slaynews.com uvádí: Britská agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) tuto zprávu potvrdila a uvedla, že na podzim a v zimě byl zaznamenán „vyšší než průměrný počet případů“ enteroviru u „velmi malých dětí“, uvedl deník Telegraph. K největšímu nárůstu případů myokarditidy došlo v listopadu.

Mezinárodní výbor pro taxonomii virů uvedl, že enteroviry, rod jednovláknových RNA virů, „se množí především v gastrointestinálním traktu nebo v horních cestách dýchacích nebo někdy v obou, ale mohou se množit i v jiných tkáních, např. v nervových, svalových atd. Infekce může být často asymptomatická.

„Klinické projevy zahrnují běžnou rýmu, mírnou meningitidu, encefalitidu, myelitidu, myokarditidu a konjunktivitidu.“

Ačkoli je enterovirová infekce u dětí údajně běžná, WHO uznala, že „nárůst myokarditidy s těžkými následky u novorozenců a kojenců spojený s enterovirovou infekcí je neobvyklý“.

Za těchto „neobvyklých“ okolností bylo postiženo patnáct kojenců.

Je známo, že devět kojenců bylo hospitalizováno, zatímco jedno dítě zemřelo.

Všem bylo méně než 28 dní.

Od 5. května zůstává hospitalizován jeden pacient.

Několik dětí, které byly převezeny na jednotku intenzivní péče, vykazovalo příznaky sepse a zástavy srdce a dýchání navíc kvůli zánětu srdce.

Léčba se zaměřuje na prevenci komplikací, protože na enteroviry není k dispozici žádná specifická antivirová léčba, vysvětluje WHO.

Dr. Christopher Williams, konzultant epidemiologie pro Public Health Wales, uvedl ve svém prohlášení:

„Tento shluk je neobvyklý vzhledem k počtu případů hlášených v relativně krátkém časovém období, a proto nyní probíhá vyšetřování ve spolupráci s pediatrickým týmem v dětské nemocnici ve Walesu, abychom pochopili příčiny a prošetřili další případy, které mohou být hlášeny v následujících týdnech a měsících.“

„Rodiče by měli být uklidněni, že ačkoli došlo k nárůstu případů, stále se jedná o mimořádně vzácný jev.“

Deník Daily Mail podrobně popsal případ jednoho, teprve několik týdnů starého novorozence, který zemřel 9. března v jihozápadní Anglii.

Chlapec Elijah Edwards byl sice pozitivně testován na enterovirus, ale jeho případ nebyl zahrnut do oficiální bilance, což naznačuje, že problém mohl postihnout více než oficiálně uváděných 15 dětí.

Elijahova matka Joann Edwardsová uvedla, že její rodina byla ignorována a že byla „ohromena“, když se dozvěděla, že byly postiženy další děti, zejména poté, co byla její rodina „vedena k přesvědčení, že jsme byli ojedinělí“.

„To, že jsme byli ponecháni v nevědomosti, v nás pak vyvolalo pocit, jako by bylo co skrývat,“ řekla Joann Edwardsová BBC.

Dr. Shamez Ladhani, pediatr konzultant UKHSA, uvedl, že úředníci zkoumají, zda v Anglii došlo k podobným případům a „zda existují nějaké faktory, které způsobují nárůst případů“.

Zatímco někteří vědci tvrdí, že tento shluk byl anomálií, možná důsledkem testování nebo diagnostických zvláštností, ne všichni jsou o tom přesvědčeni.

Deník Telegraph uvedl, že někteří se domnívají, že „mohl být způsoben změnami v epidemiologii v důsledku pandemických výluk Covidu“.

Dr. Liz Whittakerová, konzultantka v oboru dětských infekčních nemocí v Imperial College Healthcare NHS Trust, řekla: „Myslím, že na tomto případu, stejně jako na všech ostatních, je trochu neobvyklé to, že jich v roce 2021 nebylo mnoho. …

„Je možné, že se epidemiologie všeho trochu posunula, takže se vyskytly v trochu jiném časovém období.“

Whittaker poznamenává, že u různých jiných nákaz, například streptokoka skupiny A, došlo po výlukách ke změnám ve vzorcích infekcí.

Studie z roku 2021 v infekčním časopise Eurosurveillance naznačila, že po výlukách COVID-19 došlo k „rychlému nárůstu“ enterovirových infekcí.

Děti mladší 3 měsíců představovaly 5 % případů enterovirové infekce D68; děti ve věku 4 až 12 měsíců představovaly 11 % z celkového počtu případů podrobně popsaných ve studii.

Studie z dubna 2022 publikovaná v časopise Infection odhalila, že „po uvolnění preventivních opatření byl pozorován mimořádný nárůst počtu virových respiračních infekcí, převážně způsobených lidským rhino-/enterovirem a respiračním syncytiálním virem (RSV),“ a dodala, že počet enterovirových infekcí se po opětovném otevření zvýšil 16krát.

Navzdory nejistotě spojené s „neobvyklým“ shlukem zdravotníci nadále uklidňují rodiče, že není třeba se obávat, uvedl deník Telegraph.

Upozornění WHO nezaznamenalo, zda matky postižených dětí byly během těhotenství očkovány.

Send us mail

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *