Výletní lodě způsobují více škodlivých emisí než všechna auta v Evropě dohromady

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

17.7.2023

Výletní lodě znečišťují ovzduší v evropských přístavních městech oxidem siřičitým. Při spotřebě 150 tun těžké ropy za den se tomu ale nelze divit. Politici ale raději bojují proti spalovacím motorům v autech.

Plavby jsou obvykle spojeny s luxusem a volným časem, ale nedávná studie zjistila, že jsou také zodpovědné za vypouštění obrovského množství škodlivých emisí. Studie, kterou provedla Evropská federace pro dopravu a životní prostředí , skupina prosazující udržitelnou dopravu, zjistila , že 63 výletních lodí společnosti Carnival Corporation vypouští o 43 procent více oxidů síry než 291 milionů evropských aut dohromady. Tam se zejména naftová vozidla stala terčem politiků. Spalovací motory ve vozidlech mají být zakázány od roku 2035.

Údaje jsou alarmující, ale také ukazují výrazný propad oproti předchozím letům. V minulosti lodě Carnival Corporation vplouvající do evropských přístavů vypouštěly v roce 2017 10krát více oxidů síry než všechna auta v Evropě . To se však změnilo kvůli novému nařízení, které v roce 2020 zavedla Mezinárodní námořní organizace (IMO). Tímto nařízením byl limit pro obsah síry v lodních palivech snížen z 3,5 procenta na pouhých 0,5 procenta, což vedlo ke snížení emisí.

Přestože nařízení IMO snížilo emise síry z jednotlivých lodí, nebyla přijata žádná účinná opatření, která by omezila nedávný nárůst počtu výletních lodí. Kromě toho studie zjistila, že výletní lodě strávily v evropských přístavech více času a spotřebovaly více paliva v roce 2022 ve srovnání s rokem 2019, což vedlo k celkovému devítiprocentnímu nárůstu emisí oxidu síry z výletních lodí od roku 2017 .

Odborníci se obávají přítomnosti oxidů síry ve vzduchu, protože mohou poškodit lidské zdraví i kvalitu ovzduší. Tyto škodlivé látky mohou zhoršovat onemocnění dýchacích cest, jako je astma, a přispívat ke vzniku kyselých dešťů. Znečištění ovzduší je významnou hrozbou pro globální zdraví. Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že kvůli špatné kvalitě ovzduší zemře ročně kolem 4,2 milionu lidí. Výletní lodě jsou také zdrojem znečištění ovzduší, protože jejich motory vypouštějí škodlivé výfukové plyny podobné těm z automobilů.

V roce 2017 dostala Princess, výletní linka vlastněná společností Carnival, pokutu 40 milionů dolarů za úmyslné vypouštění ropného odpadu do oceánu a zadržování důkazů o zločinu. Společnost také dostala pokutu dalších 20 milionů dolarů za porušení zkušební doby. Znečištění ropou z lodního průmyslu je všeobecně uznáváno jako hlavní příčina zvyšujícího se znečištění moří.

Ve srovnání s jinými typy lodí jsou výletní lodě výrazně větší a spotřebují větší množství těžkého topného oleje, který je považován za jedno z nejvíce znečišťujících paliv ze všech. Tento typ oleje obsahuje vysoké množství síry a těžkých kovů , které mohou být nebezpečné. Podle statistik výletní lodě běžně spotřebují minimálně 150 tun těžkého topného oleje denně. Tento olej se může smíchat s mořskou vodou a poškodit různé mořské živočichy. Kromě toho mohou poruchy motoru nebo nedostatečné opravy způsobit rozlití oleje a znečištění moře.

1 reply
  1. aamater
    aamater says:

    Kde v 3,14_či sú zelení? Prečo nebojujú za odstavenie Výletných plavidiel aspoň na jeden rok? Prečo nebojujú za zastavenie plavieb tankerov, aspoň na jeden rok? Prečo nebojujú za zastavenie výrubu lesov a pralesov, aspoň na jeden rok? Prečo nebojujú za zastavenie letov, aspoň na jeden rok? Prečo nebojujú za odstavenie osobnej automobilovej dopravy vo všetkých veľkomestách, aspoň na jeden rok? Smog ktorý trápi veľké mestá by isto zmizol. Ako by sa asi tak za rok takýchto opatrení obnovila celkovo klíma na planéte Zem? Mysleniu zdar!!!

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *