„Vakcíny mohou sloužit jako technologie pro více použití, mají ekonomické a národně bezpečnostní aspekty“: RAND

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

27.8.2023

Vakcíny mohou podle zprávy RAND sloužit jako víceúčelové technologie, které mají ekonomické a národní bezpečnostní aspekty.

Zpráva „ Stručný přehled nových očkovacích technologií pro připravenost na pandemii “ říká, že význam nových typů výroby vakcín přesahuje oblast zdraví a zasahuje do oblasti mezinárodních vztahů a národní bezpečnosti.

Podle zprávy „mnohomiliardový očkovací průmysl významně přispívá k ekonomikám mnoha národů. Průmysl podporuje vědecké inovace a spolupráci, což umožňuje lepší partnerství mezi výzkumnými pracovníky, akademiky a průmyslovými partnery, a to jak interně, tak se spojenci.“

S ohledem na to „ Výroba vakcín může také poskytnout příležitosti pro očkovací diplomacii: Darování vakcín méně rozvinutým zemím je formou měkké síly, která v jiných zemích získává dobrou vůli .“

Na frontě národní bezpečnosti autoři říkají, že „ Vakcíny mohou také sloužit jako víceúčelové technologie . Některé typy vývoje vakcín mohou pomoci snížit dopad nepřenosných nemocí, jako je cukrovka nebo specifické typy rakoviny, zatímco „ jiné mohou chránit před biologickými útoky, které by mohly být zahájeny buď proti civilnímu obyvatelstvu nebo personálu ozbrojených sil “.

„Vývoj orálních nebo inhalačních vakcín může pomoci snížit váhání s očkováním“

Zpráva uvádí čtyři nové koncepty vakcín, které mohou sloužit jako víceúčelové technologie:

  • mRNA vakcíny : dláždí cestu pro nové vakcíny, které se rychleji a snadněji upravují a vyvíjejí proti nově se objevujícím virům; se také používají při vývoji léčby neinfekčních onemocnění, jako je rakovina.
  • nanočásticové (NP) vakcíny : mohou eliminovat potřebu injekčních vakcín, což umožňuje jejich podání intranazálně nebo prostřednictvím inhalátoru.
  • virové částice (VLP) vakcíny : podskupina NP vakcín, nemají žádný virový genetický materiál, ale jsou vyrobeny s molekulami podobnými viru, které napodobují virus.
  • univerzální vakcíny : mohou čelit více variantám konkrétního onemocnění; může vyvolat imunitní odpověď zobrazením specifického proteinu prezentovaného více variantami tohoto onemocnění.

Problémem ve zprávě bylo také řešení takzvaného váhání s očkováním, které zpochybňovalo účinnost „vakcín“ COVID-19 pocházejících z Číny a Ruska, ale ne těch, které pocházejí ze Spojených států nebo kdekoli jinde.

„Existují opodstatněné otázky o účinnosti vakcín proti čínské i ruské koronavirové nemoci 2019“

Zdroj: RAND Corporation

„Pokročilé vakcíny mohou lidem umožnit pokračovat v práci později v jejich životě a minimalizovat dny ztracené kvůli nemoci“

Mezi uvedené důvody tzv. váhání vakcíny patří

  • Ideologické přesvědčení
  • Obavy o bezpečnost vakcín
  • Otázky o jejich účinnosti
  • Nechuť k injekcím
  • Strach z vedlejších účinků nebo komplikací
  • Nepříjemnost při získávání poskytovatele
  • Náklady

Aby se čelilo některým z těchto obav, zpráva RAND navrhuje, aby:

  • Umožnění podání vakcín orálně nebo inhalací může zvýšit vnímavost lidí k očkování
  • Snížení vedlejších účinků vakcín by také mohlo zvýšit ochotu je přijímat. V současné době je však málo zkoumání způsobů, jak zmírnit vedlejší účinky vakcín
  • Dokumentování vedlejších účinků vakcín a řešení problémů prostřednictvím vzdělávání může také pomoci řešit váhání s očkováním

Nikde ve zprávě se autoři konkrétně nezmiňují o vládách a korporacích, které nařizují očkovací pasy , aby se lidé podíleli na mnoha aspektech společnosti, jako důvod „váhavosti ohledně očkování“.

Zmiňují však, že „ vysoký stupeň imunizace může snížit rozsah, v jakém jsou běžné aktivity během epidemií omezeny “.

Zpráva RAND také opomíjí, že samotné vakcíny mRNA nikdy nedokázaly zabránit přenosu , ani nebyly testovány na prevenci přenosu, jak připustili zástupci společnosti Pfizer v Evropském parlamentu.

Zpráva RAND dále uvádí, že „ pokročilé vakcíny mohou lidem umožnit pokračovat v práci později v jejich životě a minimalizovat dny ztracené kvůli nemoci “.

Cílem výzkumu bylo poskytnout poznatky japonskému Národnímu institutu pro postgraduální studium politických studií; autoři však říkají, že „výsledky tohoto výzkumu by měly být relevantní pro publikum mimo Japonsko“.

Zprávu RAND sponzoroval National Graduate Institute for Policy Studies a byla provedena v rámci programu akvizice a technologické politiky Divize výzkumu národní bezpečnosti RAND.


Obrázek od Freepik

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *