Úžasné věci, které se dějí ve vašem těle během držení hladovky

9.8.2023

Celý článek si můžete poslechnout zde:

Buňky našeho těla neustále rozkládají a poté recyklují své vlastní části. V roce 2016 získal Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu Dr. Yoshinori Ohsumi z Japonska za objev mechanismů souvisejících s procesem známým jako autofagie. Většina tkání v našem těle pravidelně nahrazuje své buňky novými. Každý orgán potřebuje na svou úplnou obnovu svůj čas. Jsou však také tkáně, které své buňky téměř nikdy nenahrazují. V tomto článku vám blíže ozřejmíme, jak objev Dr. Ohsumiho uvést do praxe.

Zkoumání s ohromujícím výsledkem

Japonský buněčný biolog Dr. Ohsumi strávil roky výzkumem toho, jak lidské buňky recyklují svůj odpad. Tento proces je vědecky známý jako autofagie. Skládá se z řeckých slov „auto“, které znamená „sebe“ a „phagein“, které lze přeložit jako „pojídání“. Zní to trochu znepokojivě, ale tento proces vám pomáhá udržovat se v rovnováze. S pomocí lysosomů (organel zodpovědných za odbourávání biologického materiálu) dokáže vaše tělo rozkládat rozličné bílkovinné struktury a měnit je na aminokyseliny. Později toho využívá k tvorbě dalších bílkovin a nových buněk. Naše tělo dokáže využívat vlastní zásoby bílkovin uložené ve formě poškozených buněk a bakterií. Průměrný člověk zkonzumuje denně přibližně 70 gramů bílkovin, což ale na tvorbu všech nových buněk nestačí. K doplnění chybějících bílkovin je třeba využít tzv. bílkovin. „bílkovinný odpad“. Když mechanismus přirozené recyklace nefunguje, poškozené buňky a jejich složky se začnou akumulovat v těle. Tehdy nelze neutralizovat rakovinové buňky a buňky nakažené nebezpečnými bakteriemi a viry. To je také důvod, proč můžete dostat mnohé vážné nemoci.

Jak vyvolat autofagii

Ve všech svých studiích využil Dr. Ohsumi půst na stimulaci těla k rozkladu toxických buněk a zbavení se veškerého odpadu. Když držíte hladovku, vaše buňky žijí déle a vytvářejí více energie. Vaše tělo má méně zánětů. Navíc, rozhodnete-li se omezit množství přijímaných kalorií, zvýší se ve vašem těle hladiny oxidu dusnatého – molekuly, která pomáhá detoxikovat a omlazovat tělo. Přerušovaná hladovka, sestávající ze střídání období přijímání potravy a půstu, může tělu pomoci, aby se čistilo samo. Jídlo se při ní konzumuje například jen v určitém čase během dne, například mezi 8:00 až 16:00 hodinou. Zbytek dne se kromě čisté vody nepřijímá vůbec nic. Existují i jiné časové variace, o kterých si povíme níže. Navíc tento druh přerušované hladovky pomáhá hubnout a zrychlovat metabolismus. Přínosy zde vedené metody pro vaše zdraví jsou mnohočetné a patří mezi ně snížené riziko choroby srdeční, neurologických problémů a cukrovky, jakož i zmírňování zánětů, oxidačního stresu a krevního tlaku. Druhy půstů Existuje mnoho druhů půstu, můžete si tedy vybrat strategii, která se vám líbí, nebo která nejlépe vyhovuje vašemu životnímu stylu.

1. 24-hodinová hladovka

Pokud se přikláníte k této metodě, měli byste si vybrat jeden den týdne, kdy nebudete jíst. Na druhé straně, je také možné dát si v pondělí v osm ráno snídani a až do osmé ráno v úterý nejíst.


 

2. Přerušovaná hladovka

Pokud jste si vybrali tuto možnost, měli byste jeden den jíst jako obvykle a druhý den držet hladovku. Neznamená to, že byste ve dnech půstu neměli jíst vůbec. Pokud v běžný den zkonzumujete 2 000 kalorií, měli byste v den půstu toto číslo snížit na 500 kalorií.

3. Vynechávejte jídla

Pokud jste ve světě hladovek noví a připadá vám trochu odstrašující, začněte vynechávat jídla. Obecně pro zlepšení svého metabolismu a aktivaci čistících procesů ve vašem těle vynechejte jen jedno jídlo denně. Mějte na paměti, že když jste vynechali jídlo, neměli byste se při příštím přejídat.

4. Omezená hladovka

Omezená hladovka je druh přerušované hladovky. Chcete-li jej držet, měli byste každý den jíst jen po dobu 8 hodin dne. Další název této metody je „hladovka 16/8“, protože zbývajících 16 hodin nejíte. Pokud je pro vás tato metoda nová, vyzkoušejte méně přísný model. Ráno v osm si můžete dát snídani a večer v šest večeři. Tak budete bez jídla pouhých 14 hodin. Když si na to zvyknete, zkraťte čas, po který máte dovoleno jíst. Existuje také striktnější rozvrh 18/6, kde jídla jíte jen po dobu 6 hodin (například mezi 8:00 a 14:00 hodinou) a zbývajících 18 hodin jste bez jídla.

5. Hladovka o vodě

Když se rozhodnete pro tuto strategii, musíte si vybrat jeden den v týdnu a pít pouze vodu nebo čerstvou ovocnou šťávu bez cukru. Nejlepší doba na ni je na jaře, tuto dietu však můžete držet po celý rok. Závěr Co si o tomto objevu myslíte? Zvyknete držet hladovku, nebo byste ji po přečtení tohoto článku rádi vyzkoušeli?

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *