Už i německý mainstream přiznává, že větrné elektrárny jsou neekologické

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

8.7.2023

V Německu, kde již trvale odstavili jaderné elektrárny, se nyní spoléhají zejména na větrníky a soláry, které jsou nuceni doplňovat uhelnými elektrárnami.

Jisté je, že tato likvidace energetické bezpečnosti země byla záměrná, má vést k postupné deindustrializaci země, ale i jejích satelitů.

V Německu stále se rozrůstající větrné elektrárny, o jejichž neekologičnosti existuje bezpočet důkazů, patří mezi hlavní producenty energie, tedy pokud vůbec fouká.

Ovšem jejich neefektivnost jde ruku v ruce s již mnohokrát prokázanou neekologičností, o níž jste si zde mohli přečíst v mnoha článcích. Větrníky jsou neekologické již při výrobě, ale také při jejich provozu, kdy likvidují celé populace ptactva i hmyzu.

Vysoce neekologická je však také jejich likvidace, což je všeobecně známý fakt. Ovšem v Německu si toho „náhodou“ všimli až nyní, kdy již nemají mnoho jiných možností jak si zajistit dostatek energie.

Jak to bude se spotřebou elektrické energie vypadat, až se všechny kotle na plyn a tuhá paliva vymění za povinná tepelná čerpadla a auta na fosilní paliva za elektromobily, si lze velmi lehce domyslet.

Dokonce ani veřejnoprávní televize ARD již nemůže ignorovat problémy, které s sebou větrné turbíny přinášejí – včetně jejich likvidace: Peter Kurth, prezident Sdružení pro nakládání s odpady BDE, na to nyní upozorňuje v Tagesschau.

Existuje obrovský problém s odpadem, protože listy rotoru nejsou po demontáži recyklovány, ale jsou spáleny nebo uloženy na skládku v zahraničí. Podle Kurtha je politováníhodné, že „při transformaci energetiky nebyl vzat v úvahu problém s odpady.“

Samozřejmě stejně jako u elektromobilů.

Děsivé údaje lze nalézt na vědeckém blogu „sciencefiles.org“. Podle něj budou muset být do roku 2028 zlikvidovány lopatky rotorů přibližně 13 000 větrných turbín, což je téměř 46 procent současných zásob. Také v Anglii rostou pochybnosti o větrné energii. Jednoduše se ukazuje, že je nerentabilní kvůli vysokým nákladům na údržbu a opravy.

Například stále častější poškození a vady materiálu v poslední době dostaly do problémů dokonce i lídra v oboru Siemens Energy. Z finančního hlediska se údajně nevyhnutelné zelené energie také ukazují jako fiasko, protože někdy se vyrábí příliš mnoho a někdy příliš málo elektřiny. Podle toho, zda fouká vítr nebo svítí slunce.

Pokud se vyrábí příliš málo, musí se ze zahraničí dovážet drahá elektřina.

Pokud je jí příliš, elektřina se levně rozprodává nebo omezí. Za posledně jmenované byly jen v první polovině letošního roku elektrárny odškodněny 148 miliony eur z peněz daňových poplatníků…

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *