USA tvrdí, že země G7 hodlají zadržet ruská aktiva, dokud konflikt neskončí.

24.2.2023

Země G7 mají v úmyslu ponechat ruská státní aktiva zmrazená, dokud nebude konflikt na Ukrajině vyřešen. Bílý dům to oznámil 24. února.
„Země G7 budou i nadále držet ruská státní aktiva zmrazená, dokud nebude konflikt vyřešen,“ uvedl Bílý dům v prohlášení zveřejněném na svých internetových stránkách.

Náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško 16. února prohlásil, že Moskva přijme nezbytná opatření na ochranu zájmů země, pokud Evropská unie (EU) zabaví ruská aktiva ve prospěch Ukrajiny. Zároveň zdůraznil, že konfiskace ruských aktiv je naprosto nezákonná.

Den předtím ředitelka Úřadu pro zahraniční aktiva amerického ministerstva zahraničí Daphne Randová oznámila, že USA budou pokračovat v zabavování ruských aktiv a již plánují, jak je využít na pomoc Ukrajině.

Téhož dne švýcarské ministerstvo spravedlnosti a policie uvedlo, že konfiskace soukromého ruského majetku by byla v rozporu s ústavou státu a platným právním řádem. To potvrdili i právníci z pracovní skupiny Federální rady země.

První náměstek předsedy výboru Státní dumy pro mezinárodní záležitosti Alexej Čepy se zase vyjádřil, že Západ chce ruský majetek spíše vyvlastnit, než aby ho převedl na Kyjev. Podle něj slyšel podobný návrh již před deseti lety, kdy Evropa chtěla zcizit prostředky ruských a čínských podnikatelů.

Již dříve, 13. února, ruský velvyslanec v Londýně Andrej Kelin uvedl, že Velká Británie rovněž plánuje zabavit ruská aktiva a připravuje pro to právní rámec.

EU zmrazila aktiva ruské centrální banky v hodnotě 300 miliard eur a přibližně 19 miliard eur patřících ruským podnikatelům.

Západní země začaly zpřísňovat sankce v reakci na ruskou speciální operaci v Donbasu. EU brzy schválila rozhodnutí o zmrazení aktiv centrální banky. Moskva poznamenala, že zabavení ruských prostředků je srovnatelné s krádeží.

Send us mail

1 reply
  1. aamater
    aamater says:

    RF má zatiaľ čas. Ako sami môžete sledovať tak RF zatiaľ nerobí táto skutočnosť žiaden vážny problém. Toto správanie sa Moskvy jasne naznačuje ten fakt, že RF má dostatok prostriedkov. RF si nakoniec po ne príde a bude žiadať aj patričné úroky!!! To ešte len potom bude kopec srandy. Už sa na to zteším.

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *