Ukrajinský dron podezřelý z útoku na sklad paliva hluboko na ruském území

TYLER DURDEN, ZERO HEDGE
STŘEDA, 16. LISTOPADU 2022

Zatímco se všechny zraky upíraly k explozi na polské hranici a z toho plynoucí přetahovanou o to, kdo za ni nese odpovědnost, ve středu se oddělěně na jihu Ruska poblíž ukrajinské hranice odehrál podstatnější útok.

Ruské úřady popsaly podezření na útok dronu poté, co explodoval sklad paliva. Stalo se tak v Orjolské oblasti asi 200km od ukrajinských hranic. „Dnes [ve středu] ve 04:00 [02:00 českého času] pravděpodobně dron vyhodil do vzduchu sklad paliva ve vesnici Stalnoj Kon. Nejsou hlášeny žádné oběti na životech,“ uvedl v prohlášení regionální guvernér Orjolu.

Následky útoku dronu na sklad paliva. Zdroj: ogtrk.ru/Moscow Times

Pokud se potvrdí, že šlo o útok ukrajinským dronem, bude to – vzhledem ke vzdálenosti zařízení od hranic – znamenat významnou eskalaci.

AFP/Moscow Times poznamenávají: „Většina útoků se odehrála proti cílům vzdáleným jen desítky kilometrů od hranic. Tím, že se středeční útok odehrál hlouběji na ruském území, jednoznačně vyniká.“

Je to pravděpodobně ukrajinská odveta za pokračující ničivé ruské nálety, které se snaží degradovat a deaktivovat ukrajinskou energetickou infrastrukturu v okamžiku, kdy se blíží nízké zimní teploty. Od jara a v následujících měsících zahájila ukrajinská armáda sérii útoků na sousední ruský region Belgorod. V úterý Kyjev informoval o mnoha desítkách ruských úderů po celé zemi, které zasáhly až na západ ke Lvovu. Zelenského úřad uvedl, že ukrajinská energetická situace je po trvalých útocích „kritická“.

Podle The Guardian, „ukrajinské veřejnoprávní vysílání oznámilo, že útoky byly zaměřeny na Kyjev, Kyjevskou oblast, Charkov a také na Poltavu, Mykolajiv, Dněpropetrovsk, Žytomir, Chmelnický, Lvov, Volyň, Rovno, Čerkasy, ​​Oděsu, Kirovohrad a Černihiv.“

Státní energetická společnost Ukrenergo oznámila, že nouzové odstávky „pro všechny kategorie spotřebitelů byly zavedeny“ v severních a centrálních regionech, což jsou oblasti, které utrpěly nejvíce bezprostředních škod.

Zdroj: https://www.zerohedge.com/geopolitical/suspected-ukrainian-drone-strikes-fuel-depot-deep-within-russian-territory