Ukrajina zaútočila na ruskou válečnou loď střežící plynovod TurkStream

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

26.5.2023

Tři ukrajinské rychlé čluny bez posádky provedly neúspěšný útok na ruskou válečnou loď Ivan Hurs v Černém moři poblíž Bosporu, uvedlo ve středu ruské ministerstvo obrany.

V prohlášení zveřejněném na Telegramu ministerstvo uvedlo, že válečná loď chránila plynovody TurkStream a Blue Stream – které přepravují plyn z Ruska do Turecka, částečně přes Černé moře – a „nadále plní své úkoly“.

Z Kyjeva nebyl bezprostředně k dispozici žádný komentář.

Ministerstvo útok uvedlo jako důvod, proč Rusko rozšiřuje obranná opatření. Výbuchy loni v září poškodily plynovody Nord Stream 1 a 2, které přivádějí plyn z Ruska pod Baltským mořem do Německa.

Zdálo se, že ruské prohlášení pravděpodobně zvýší napětí v Černém moři, kde Rusko teprve minulý týden, den před vypršením lhůty, souhlasilo s prodloužením dohody umožňující Ukrajině bezpečný vývoz obilí z jejích námořních přístavů.

Plynovod TurkStream, který přepravuje zemní plyn z Ruska do Turecka a dále do Evropy, byl oficiálně spuštěn v lednu 2020. Plynovod, který umožňuje Moskvě obejít Ukrajinu jako tranzitní trasu do Evropy, dopravuje ruský plyn do jižní Evropy přes Černé moře a Turecko.

Jeho roční kapacita činí 31,5 miliardy metrů krychlových (bcm) a skládá se ze dvou 930 kilometrů dlouhých pobřežních vedení a dvou samostatných pozemních vedení, která jsou dlouhá 142 kilometrů a 70 kilometrů.

První linka s kapacitou 15,75 mld. m3 je určena pro dodávky domácím zákazníkům Turecka. Dolní linka do Turecka přepravuje plyn do několika evropských zemí, včetně Srbska a Maďarska.

Blue Stream však protíná východní část Černého moře od severu k jihu a ústí více než 700 km východně od Bosporu.

„Všechny nepřátelské lodě byly zničeny palbou ze standardní výzbroje ruské lodi 140 km severovýchodně od Bosporu,“ dodalo prohlášení.

Ivan Hurs je střední průzkumná loď spuštěná na vodu v roce 2013.

Send us mail

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *