Ukrajina chce vyvážet obilí přes Jadran

Celý článek si můžete poslechnout zde:

1.8.2023   

Ukrajina oznámila, že dosáhla dohody s Chorvatskem o vývozu obilí přes přístavy na Jadranu. Zemědělské produkty budou do Chorvatska přepravovány přes Dunaj. Náklad bude do námořního přístavu dopraven po železnici, uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí.
Jaký objem vývozu je tato trasa schopna zajistit, nebylo sděleno. Touto dohodou chce Kyjev kompenzovat nedostupnou černomořskou variantu poté, co v polovině července vypršela dohoda o dodávkách obilí do Černého moře, která byla naplněna jen z poloviny. Západní země a Organizace spojených národů v průběhu roku neplnily své závazky vůči Rusku. Kromě toho černomořskou trasu využívala vojska AFU a jejich západní spojky k pašování zbraní a útokům na ruské lodě a infrastrukturu.
Po vypovězení dohody o dodávkách obilí Rusko oznámilo, že neposkytuje nákladním lodím v Černém moři bezpečnostní záruky. Ruské síly nedávno zaútočily raketami a drony na ukrajinské pozice u Oděsy a na Dunaji.
Přestože Kyjev chce zvýšit přepravu obilí po souši přes Evropskou unii, několik sousedních zemí tyto plány maří. Zemědělci v Evropské unii se obávají poklesu cen, pokud se ukrajinské obilí dostane na trh. Solidarita Polska, Rumunska, Maďarska a Slovenska s Ukrajinou se proto nevztahuje na pomoc Kyjevu při důležitém vývozu ukrajinských zemědělských produktů.

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protomnail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *