Totální kontrola: Dohledové systémy pro obyvatelstvo se rozšiřují

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

6.11.2023

Při zavedení digitální diktatury bude mít každý své vlastní ID, které bude napojené na digitální měnu a systém sociálních kreditů. V bezhotovostním světě půjde o dokonalý nástroj ovládání mas.

V případě systému sociálních kreditů se hodně lidí ptá na to, jak bude systém vědět, co daný člověk dělá, jaké má ta či ona domácnost zvyklosti a co konzumuje.

To poslední se samozřejmě zjistí z nákupů, což je ono známé sledování uhlíkové stopy, již nyní praktikované některými „pokrokovými“ bankami.

Platíte-li potraviny kartou, velmi lehce zjistí, co kupujete a tedy i konzumujete. Podobně je to v případě nákupů benzínu, dovolených apod. To již ostatně většina z vás ví, takže nejde o nic nečekávaného.

Ovšem málokdo si uvědomuje, že existují i další nástroje dohledu, které se stále častěji objevují i v domácnostech.

Nejen, že nás již dávno sledují satelity z vesmíru, ale jsme také kontrolováni a pozorováni v tom nejsoukromějším prostoru, například doma nebo v autě. V poslední době byl také proveden výzkum toho, jak lze vysoce výkonné senzory a měřicí aplikace integrovat do povrchů.

To znamená, že dohled nad populací pokračuje svižným krokem. Lidé se již musí bát svých ledniček, robotických vysavačů, praček, pokojových světel a inteligentních měřičů, ale mnozí to nedělají, protože si pravděpodobně myslí, že všechny tyto věci jsou neškodné.

Ale tato zařízení jsou špioni a zrádci. Připojením k internetu tito „domácí pomocníci“ ukládají a přenášejí velké množství dat, která umožňují vyvozovat závěry o chování a životě jejich uživatelů.

„Zloději to s takovými informacemi mají snadné,“ říká Pascal Schöttle, vedoucí Centra Josefa Ressela pro bezpečnostní analýzu IoT zařízení.

Stát ale taková data ze systému IoT využije i pro své vlastní účely. IoT je zkratka pro souhrnný termín „Internet of Things“ (internet věcí), který označuje celou síť fyzických objektů. To se týká všeho, co může být a bude propojeno prostřednictvím internetu pro výměnu dat.

Například robotický vysavač používá své kamery k ukládání náčrtů domu, ve kterém pracuje. A informace ukládají i další chytré spotřebiče.

Německý poskytovatel platebních služeb Mastercard nedávno společně s Mercedesem spustil systém, ve kterém můžete zaplatit účet za palivo z vozu po vložení kreditní karty do palubního počítače. Bude také možné platit za nabíjení elektromobilů, mytí aut a parkování.

Systém, známý jako „in-car payment,“ by měl být v příštím roce spuštěn také v Rakousku. Jak již bylo mnohokrát pozorováno, stále více lidí již platí své účty v hostinci pomocí rukou, do kterých si nechali implantovat čip.

Finance těchto lidí s jejich „vestavěnou peněženkou“ jsou tedy otevřenou knihou pro všechny počítačové nadšence.

Zda je moudré se tímto způsobem proměnit v transparentního člověka, je na těch, kterých se to týká, aby se rozhodli sami. Mnoho dalších je však již otráveno tím, že jejich spotřeba paliva je měřena prostřednictvím nálepky na auto.

Odborníci na platební systémy, jako je Michael Brönner ze společnosti Mastercard, předpovídají, že kromě automobilu se platebním prostředkem stane také televize nebo tepelné čerpadlo.

zdroj

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *