, ,

Syrský prezident Bašár al-Asad přijel na oficiální návštěvu Moskvy na jednání s Putinem

Syrský prezident Bašár al-Asad přijel na oficiální návštěvu Moskvy na jednání s Putinem

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

15.3.2023

V rozhovorech se hovořilo o „aktuálních otázkách dalšího rozvoje rusko-syrské spolupráce“ v různých oblastech – ekonomické, politické a humanitární, dotkly se také „vyhlídek na komplexní urovnání situace v Sýrii a jejím okolí“.

Prezident Sýrie na setkání s prezidentem Ruské federace vyjádřil podporu ruské speciální vojenské operaci na Ukrajině. „Nyní si chci na chvilku, protože toto je moje první návštěva od (začátku) speciální operace na Ukrajině, zopakovat syrské stanovisko na podporu této speciální operace proti neonacistům a starým nacistům. Říkám, že to jsou staří a noví nacisté, protože Západ, jak přijal staré nacisty ve své zemi, je nyní podporuje v moderní době,“ řekl Asad při jednání s Putinem v Kremlu.

Zároveň poznamenal, že postavení jeho země souvisí nejen s přátelstvím Sýrie a Ruska. „Naše pozice nevychází pouze z přátelství a oddanosti, které mezi námi existují, naše pozice vychází ze skutečnosti, že svět nyní skutečně potřebuje stabilizaci, jinak se přiblíží velkému kolapsu,“ řekl Asad.

Zdůraznil, že navzdory tomu, že Rusko nyní provádí speciální operaci, jeho podpora Sýrii se nezměnila.

Putin na schůzce s Asadem řekl, že je s ním neustále v kontaktu, vztahy mezi oběma zeměmi se rozvíjejí. „Vážený pane prezidente, jsem velmi rád, že vás vidím v Moskvě. Děkujeme, že jste přijali naše pozvání. Jsme v neustálém kontaktu a naše vztahy se vyvíjejí,“ řekl Putin svému kolegovi.

Zemětřesení v Sýrii zhoršují humanitární situaci, Rusko všemožně pomáhá při odstraňování následků této katastrofy, zdůraznil ruský prezident. „Syrský lid čelí dalšímu velmi vážnému problému, katastrofě, zemětřesení. To samozřejmě situaci zhoršuje. Jako skuteční přátelé se vás snažíme podporovat, jak víte, naše jednotky zde pracovaly pod záštitou ministerstva pro mimořádné situace a zástupci ozbrojených sil umístěných v Sýrii se také podílejí na boji proti následkům zemětřesení,“ řekl Putin na schůzce.s Asadem.

Jednání za ruskou stranu se účastní ministr obrany Sergej Šojgu, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, ministr financí Anton Siluanov, ministr výstavby Irek Fajzullin, prezidentův poradce pro mezinárodní záležitosti Jurij Ušakov.

Prezident Ruské federace připomněl, že příští rok uplyne 80 let od navázání diplomatických vztahů mezi zeměmi.

„Navrhuji naši dnešní práci provést ve dvou fázích: v první ji provedeme společně s našimi kolegy z obou stran a poté budeme mít možnost si popovídat tváří v tvář při pracovní snídani. Máme každou příležitost prodiskutovat téměř všechna nejdůležitější témata naší spolupráce,“ řekl Putin.

V Moskvě jednali ruský ministr obrany generál armády Sergej Šojgu a syrský ministr obrany Ali Mahmúd Abbás.

Šojgu a Abbás během jednání diskutovali o situaci v Sýrii a poukázali na to, že od začátku ruské vojenské operace udělala Sýrie velké pokroky v osvobození země od teroristů a extremistů. Šojgu navíc vyjádřil soustrast svému kolegovi v souvislosti s únorovým silným zemětřesením.

„Je to velká tragédie. Budeme se snažit být v tuto chvíli s vámi, být nablízku a naše skupina poskytovala pomoc prostřednictvím našich služeb a humanitární pomoci obecně, Rusko reagovalo na velké neštěstí, které postihlo syrský lid, “řekl Šojgu.

Podle něj čeká ruskou a syrskou armádu ještě značné množství práce, než v Sýrii konečně zavládne mír.

Asad den předtím odletěl do Moskvy, ve středu ráno položil květiny k hrobu Neznámého vojína.

Začátkem března Vedomosti psaly o přípravě návštěvy s odkazem na zdroj z diplomatických kruhů a partnera blízkého prezidentské administrativě. Předchozí návštěva syrského prezidenta v Moskvě se uskutečnila v září 2021, před začátkem nepřátelských akcí na Ukrajině. Kreml tehdy návštěvu oficiálně neoznámil.

Tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov vysvětlil, že se tak stalo z bezpečnostních důvodů. Informaci o Asadově návštěvě Moskvy zveřejnila tisková služba Kremlu až po jeho návratu do Sýrie.

Na základě materiálů RBC , Gazeta.ru , Interfax , RIA Novosti

ZDROJ: Stoletie https://www.stoletie.ru/lenta/bashar_asad_pribyl_v_moskvu_na_peregovory_s_putinym_427.htm?fbclid=IwAR3SKehYPvucEdfS-Bw_zzpH9sGxgLg1aC9EhFKyk28w9Bm0iqhWQ1XDRbM

Dočetli jste jeden z našich článků?
Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolný příspěvek, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování ! Volného blogu a také investicí do jeho budoucnosti.
Více o financování zdola se dozvíte http://ZDE: https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *