Studie o rouškách zveřejněná NIH naznačuje, že roušky N95 Covid mohou své nositele vystavit nebezpečnému množství toxických sloučenin spojených se záchvaty a rakovinou.

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

27.8.2023

  • Studie zveřejněná v dubnu zjistila, že jednorázové roušky mohou obsahovat toxické chemikálie
  • Odborníci uvedli, že by to mohlo způsobit, že nově zavedená rouška ​​nebude účinná

Rouška ​​N95 byla považována za zlatý standard, pokud jde o ochranu před Covidem .

Ale studie, kterou na jaře v tichosti znovu sdílel National Institutes of Health, naznačuje, že přiléhavá rouška ​​může uživatele vystavit nebezpečným úrovním toxických chemikálií.

Výzkumníci z Jeonbuk National University v Jižní Koreji se zabývali dvěma typy jednorázových lékařských roušek a také několika opakovaně použitelnými bavlněnými rouškami.

Studie zjistila, že chemikálie uvolňované těmito rouškami měly osminásobek doporučeného bezpečnostního limitu toxických těkavých organických sloučenin (TVOC).

Vdechování TVOC bylo spojeno se zdravotními problémy, jako jsou bolesti hlavy a nevolnost, dlouhodobé a opakované vdechování bylo spojeno s poškozením orgánů a dokonce rakovinou.

Studie zveřejněná v dubnu zjistila, že několik jednorázových masek obsahuje více než osminásobek doporučeného limitu toxických těkavých organických sloučenin (TVOC) v USA.

Studie zveřejněná v dubnu zjistila, že několik jednorázových masek obsahuje více než osminásobek doporučeného limitu toxických těkavých organických sloučenin (TVOC) v USA.

Vzorky A1 až B3 představují masky na jedno použití, zatímco vzorky C1 až E4 jsou masky látkové. Jednorázové masky měly až 14krát více TVOC než látkové masky

Vzorky A1 až B3 představují roušky na jedno použití, zatímco vzorky C1 až E4 jsou roušky látkové. Jednorázové masky měly až 14krát více TVOC než látkové masky

„Je jasné, že zvláštní pozornost musí být věnována VOC spojeným s používáním KF94 lékařských roušek jejich účinků na lidské zdraví,“ napsali vědci ve studii zveřejněné v dubnu.

Existují však způsoby, jak nebezpečí snížit, uvedli. „Expozice může být výrazně snížena, pokud se rouška ​​otevře a nechá se ,,sedět´´ alespoň 30 minut,“ napsali vědci.

To naznačuje, že balení těchto roušek by mohlo hrát roli v množství chemikálií, které mají.

Studie byla zveřejněna v časopise Ecotoxicology and Environmental Safety a na webových stránkách NIH.

NIH řekl: ‚Zařazení do databáze NLM neznamená schválení obsahu nebo souhlas s obsahem NLM nebo National Institutes of Health.‘

Vědci zjistili, že úrovně TVOC byly 14krát nižší v látkových rouškách a nepředstavovaly riziko pro lidské zdraví.

Studie však neměřila účinek lidí, kteří masky skutečně nosí.

Dr Stuart Fischer, interní lékař v New Yorku, řekl DailyMail.com , že ze studie nelze vyvodit silné závěry.

Řekl však, že stále více důkazů ukazuje na nevýhody nošení roušek. Dodal, že ‚zdá se, že návratnost potřeby roušek klesá‘.

V nejnovější studii vědci testovali 14 jednorázových a látkových roušek zakoupených online měřením množství TVOC v nich. Jednorázové roušky byly modely KFAD a KF94, které byly vyrobeny z termoplastického polypropylenu a polyuretanového nylonu.

Tyto roušky byly popularizovány v Jižní Koreji, kde byla studie provedena, zatímco KN95 jsou populárnější v USA.

Jejich rozdíly jsou však nepatrné. KFAD a KF94 filtrují 94 procent částic, zatímco KN95 filtrují 95 procent.

Látkové masky byly vyrobeny z bavlny, ramie – rostlinného vlákna – a polyuretanu.

„Tyto úrovně koncentrace TVOC odpovídaly úrovni, která je pro lidské tělo neškodná (žádné relevantní zdravotní problémy), “ napsali vědci.

Jednorázové roušky však obsahovaly až 14krát více TVOC než bavlněné roušky.

Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) doporučuje udržovat úrovně TVOC pod 0,5 ppm ve vnitřním vzduchu.

Vzorek s nejvyšším množstvím TVOC měl 4 808 metrů krychlových na mikrogram, což je asi 4,8 dílů na milion.

To je více než osminásobek doporučeného limitu.

TVOC jsou velkou skupinou zapáchajících chemikálií, z nichž mnohé se uvolňují čisticími a kosmetickými prostředky, spalováním paliva a vařením.

Mezi zdroje TVOC v domácnostech patří aerosolové spreje, čisticí a dezinfekční prostředky, repelenty proti molům, osvěžovače vzduchu a automobilové produkty.

Mezi další zdroje patří stavební materiály a nábytek, kancelářské vybavení, jako jsou kopírky a tiskárny, permanentní popisovače, korekční kapaliny, samopropisovací papír a řemeslné materiály včetně různých druhů lepidel.

Podle American Lung Association (ALA) bylo prokázáno, že TVOC dráždí oči, nos a hrdlo, způsobují dýchací potíže a nevolnost a poškozují centrální nervový systém a orgány, jako jsou játra.

Některé jsou dokonce považovány za lidské karcinogeny, což znamená, že mohou způsobit rakovinu.

Výzkumníci konkrétně označili chemické látky dimethylacetamid (DMAc) a dimethylformamid (DMF) za to, že jsou spojeny s poškozením jater a reprodukce.

Tým uznal, že velikost vzorku byla malá a že netestovali několik dalších populárních jednorázových masek, jako jsou KN95.

Studie staví na předchozím výzkumu, který naznačuje, že nošení roušek může způsobit více škody než užitku.

Výzkum provedený Cochranovým institutem například naznačil, že obličejové masky nezpůsobují „malý až žádný rozdíl“ v infekcích a úmrtích Covidem.

Vědci uvedli, že škody způsobené maskami – včetně omezování školní docházky dětí – byly ve studiích špatně měřeny, což znamená, že jakýkoli malý přínos v míře infekce může být převážen.

A kontroverzní studie naznačila, že nošení roušek zvyšuje u dětí riziko mrtvě narozených dětí , dysfunkce varlat a kognitivního poklesu.

Odborníci však studii kritizovali, že vyvozuje závěry bez řádných důkazů.

„Je skutečně možné, že některé masky mají vedlejší účinky, stejně jako některé užitečné léky (antihistaminika, psychofarmaka, antibiotika) mají vedlejší účinky,“ řekl doktor Fischer.

„Téměř vše ve zdravotnictví má profil přínosů a vedlejších účinků.“

Přestože zjištění byla zveřejněna v dubnu, studie by mohla mít nový význam, protože varianta Covid BA.2.86 se šíří po USA .

Několik univerzit, nemocnic a dokonce i hollywoodské studio Lionsgate obnovilo používání roušek.

Ale nově zjištěná nebezpečí roušek, které jsou obvykle považovány za nejochrannější, by mohla způsobit, že příkazy k používání roušek budou neúčinné.

„Myslím, že dodržování obecných doporučení by mohlo být užitečné, ale zatím není jasné, zda potřebujeme rozsáhlé edikty z doby před třemi lety,“ řekl doktor Fischer.

„Extrémní obavy ze smrtelnosti Covidu mohly vést k rozhodnutím, která byla kontraproduktivní.“

Covid neodejde na dlouhou dobu, pokud vůbec někdy. Zoufale potřebujeme politiku, která nerozbije naši společnost a zároveň poskytne maximální ochranu.“

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *